ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sanayi ülkesi olmakla tarım ülkesi olmak arasında bir tercih yapmak durumunda olmadığını belirterek, "Türkiye hem sanayileşerek ekonomisini büyütecek hem de tarımsal gelişmesiyle kalkınmasını sürdürecektir" dedi.
Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi 2 bin 500 Tarım Gönüllüsü Töreni, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene Başbakan Erdoğan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ve AK Parti milletvekilleri ile Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görev yapacak tarım gönüllüsü ziraat mühendisi ve veteriner hekimler katıldı. Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak tarımın da sanayinin de gelişmesini aynı ölçüde önemsediklerini ifade ederek, "Bana göre Türkiye, sanayi ülkesi olmakla tarım ülkesi olmak arasında bir tercih yapmak durumunda değildir. Türkiye hem sanayileşerek ekonomisini büyütecek hem de tarımsal gelişmesiyle kalkınmasını sürdürecektir" şeklinde konuştu.
Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi ile köylünün ve çiftçinin sorunlarına yerinde, hızlı çözümler getirilmiş, tarım sektörünün önünde yeni ufuklar açılmış olacağını kaydeden Erdoğan, tarımın bütün taraflarının ortak bir payda etrafında toplanacağını, üretimin önünü tıkayan engellerin elbirliğiyle ortadan kaldırılacağını kaydetti. Şu anda atıl vaziyette bekleyen, aldığı eğitimi ülke yararına kullanma imkanı bulamayan ziraat mühendisi ve veteriner hekimlerin, bu projenin asli unsurları olacağını dile getiren Erdoğan, "Tarım gönüllülerinin Türk tarımına ve çiftçisine aynı heyecan ve aşkla sahip çıkmasını istiyoruz. Tecrübeyle bilgiyi birleştirecek olan bu proje bereket kokuyor ve neticeyi gösteriyor. Bu proje tarımda sıçramayı gösteriyor" diye konuştu.
Tarım gönüllülerinin çözecekleri her bir sorunun çiftçinin, köylünün derdine deva olacağını anlatan Erdoğan, gittiği Anadolu illerinde ve ilçelerinde zaman zaman tarım gönüllüsü mühendis ve veterinerlere rastladığını kaydederek, onların heyecanlarını gördüğünü ve duygulandığını söyledi. Bir veteriner bayan gönüllünün adeta damardan girerek köylüyle bütünleştiğini gördüğünü aktaran Erdoğan, orada bilgiyle tecrübenin kaynaştığını, o tarım gönüllüsünün 'ben artık buralıyım' dediğini ifade etti.
Şimdi 2 bin 500 mühendisin Türkiye'nin dört bir yanını kuşatacağını dile getiren Erdoğan, bundan sonraki hedeflerinin bu rakamı katlamak olduğunu söyledi. 3 yıl boyunca tarım danışmanlığı yapacak olan gençleri mağdur etmeyeceklerini de vurgulayan Başbakan Erdoğan, genç tarım gönüllülerine, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli personel olarak artık işe alındınız" sözleriyle müjde verdi.
Bu modeli bizzat takip ettiğini ve başarılı sonuçlarını görünce Tarım Bakanı'na rakamın 2 bin 500'e çıkartılması talimatı verdiğini ifade eden Erdoğan, tarım danışmanlarının bin 760'ının ziraat mühendisi, 731'inin veteriner hekim, 9'unun ise su ürünleri mühendisi olduğunu kaydetti.
Tarım sektöründe 4 yıl önce sahipsizlik duygusunun hakim olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, çiftçinin borcunu ödeyemediğinden haciz, hatta hapis tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlattı.
Milyonlarca çiftçinin üretemez hale geldiğini anımsatan Erdoğan, "Çiftçileri tekrar üretime döndürmek için zaman kaybetmeden çalışmalara başladık. Biz şunu biliyoruz. Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye'yi kalkındıramayız. Bu anlayışla yola çıktık. Son 4 yıl tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektöründe de önemli iyileşmelerin kaydedildiği yıllar oldu. Ham petrol fiyatlarında meydana gelen artışın üreticiye yansımasını önlemek için çiftçilere 2003, 2004 ve 2005 yıllarında 1 milyar 42 milyon YTL mazot desteği dağıttık. Üreticilere mazotu yüzde 40 ucuza kullanma imkanı sağladık. 2007 yılında da çiftçilere 492 milyon YTL'lik mazot desteği vereceğiz. Dünya piyasalarında yaşanan kimyevi gübre fiyatlarındaki artıştan çiftinin korunması amacıyla 2005 yılında 271 milyon YTL kimyevi gübre desteği sağladık. 2007 yılında da çiftçilere 363 milyon YTL'lik kimyevi gübre desteği vereceğiz. Çiftçilere gübre ve mazot desteği ödemelerinin yarısını nisan ayının ilk haftasında, diğer yarısını da haziranın ilk haftasında ödeyeceğiz" şeklinde konuştu.
"ON YILLARDIR TİGEM'DEN VERİM ELDE EDEMEDİK BURALAR YAN GELİP YATMA YERİ HALİNE GELDİ"
AK Parti iktidarının tarım kesimiyle ilgili 8 tane önemli kanunu yürürlüğe koyduğunu kaydeden Erdoğan, dönemlerinde çiftçiye verilen prim desteğinin 5 kat arttığını ifade etti. Hayvancılığa da büyük önem verdiklerini anlatan Erdoğan, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Et Balık Kurumları'nın özelleştirmelerini durdurduk ve bunları restore ederek hizmete açtık. Yıllardır yeni yatırımın yapılmadığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerini özel sektöre uzun süreli olarak kiralamaya başladık. 14 TİGEM işletmesini kiraya verdik. On yıllardır buralardan verim elde edemedik. Bunlar yan gelip yatma yeri haline geldi. Bunlar sömürüldü. Bu işletmelerde özel sektörce 90 milyon YTL yatırım yapılarak bin 50 kişiye daimi, 4 bin 500 kişiye mevsimlik istihdam sağlandı" diye konuştu.
2006 yılında ilk kez fındık piyasasının regle edildiğini ve fındık üreticilerinin mağduriyetinin engellenmemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) görevlendirildiğini anlatan Erdoğan, TMO'nun 2006 yılında 159 bin ton alım yaptığını ve üreticilere bunun karşılığında 571 milyon YTL ödeme yaptığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Yaşanan bütün gelişmeler, Türkiye'nin ne kadar zengin bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Ülkenin potansiyelini bütünüyle harekete geçirmek için yola çıktık. Yeter ki gücümüzü birleştirelim, ülkemize hizmet aşkımız hiç eksilmesin. O zaman bu topraklar daha da bereketlenecek, geleceğimiz daha da aydınlık olacak" ifadelerini kaydetti.
Konuşmasının son bölümünde tarım gönüllülerine önemli mesajlar veren Erdoğan, "Sizler ülkemizin bereketli topraklarının birer mimarı, mühendisi, ustası, kalfası, çiftçisi gibi çalışacaksınız. Nasırlı ellerinizde bu toprakları yoğuracaksınız. Tarih sizi farklı anacak. Diyecekler ki, 'İşte Ağrı'nın Doğubeyazıt'ın filanca köyünden Ayşe bacı geçti. O Ayşe bacı bu köye çok şey kazandırdı. O Ayşe bacı adeta ailemizden birisiydi. Ekimden 1 yerine 2 almayı ondan öğrendik' Bir başka köyde diyecekler ki, 'Buradan Ahmet kardeş geçti. Bize hayvanlarımızdan nasıl daha fazla verim elde ederiz öğretti. Sağlıklı hayvan nasıl besleriz bunu o bize öğretti' diyecekler" diyerek konuşmasını tamamladı.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda tarım gönüllülerini temsilen 10 tarım gönüllüsüne sözleşmelerini verdi. Antalya'dan gelen bir çiftçi kadında Başbakan'a, içinde organik tarım ürünlerinin bulunduğu bir sepet hediye etti.