Başbakan'la yüz yüze

Baykal anayasa değişikliğiyle ilgili olarak hükümete, 'Tartışmalı üç maddeyi askıya al, seçim sonrasına bırak' çağrısı yaptı. Kurmayları da teklifi AK Parti'ye iletti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişiklik paketindeki tartışmalı üç maddeyi ayırma önerisinde samimi olduklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen 'Yasal temeli varsa' sözlerine, 'Yasal temeli var, siyasi irade yok' yanıtını verdi. 'Üç maddeyi seçim sonrasına bırakın, birlikte onları da görüşelim' diyerek yeni bir öneri daha yapan Baykal, ayrılsa bile üç madde için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.
**İYİ NİYETLİ BİR ADIM**
Dün ani bir kararla basın toplantısı düzenleyen Baykal, özetle şu mesajları verdi:
**SAMİMİYİZ:** Muhalefet olarak biz iyi niyetli bir temel uzlaşmayı siyasi hayatımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Bu konuda samimiyiz. Uzlaşma olursa üç maddenin dışındakileri birlikte çıkarırız. Tartışmanın gereksiz çatışmaya dönmemesi için iyi niyetli bir adımdır.
**TERMİNOLOJİ KÖTÜ ÜSLUP YANLIŞ:** Başbakan'ın yaptığı açıklama bizim bu girişimimizi kamuoyuna ve AKP yönetimine daha açık bir şekilde ifade etmemizi zorunlu kılmıştır. Başbakan'ın giderken yaptığı değerlendirmelerden üzüntü duydum. Başbakan'a yakışmayan bir üslup kullanmıştır.
**ŞARK-GARP:** Öneriyi yapanları şark kurnazlığıyla suçlamışlardır. Bu, iyi bir terminoloji değildir. Kurnazlığın şarkı garbı olmaz. Şarkılılar kurnazlık yapıyor da garplılar yapmıyor mu? Buna girerseniz perişan bir manzara çıkar.
**ERDOĞAN'I KINADI KINIYORUM:** Diyebilirsiniz ki bizim Başbakan sık sık kaba bir üslubu tercih ediyor. Bu üslubu dolayısıyla Sayın Başbakan'ı kınıyorum. Önerimiz iyi bir öneridir. Arkasında başka bir tuzak aramak sağlıklı bir zihnin yapacağı iş değildir.
**YASAL TEMEL:** Sayın Başbakan 'eğer yasal temeli varsa' diyor. Elbette ki yasal zemini var. Kamuoyunda gerginliğe yol almayacak maddeler ayrıca oylanır. Ayrımı yapmanın hiçbir sakıncası yoktur.
**MUTABAKAT VAR YENİ ÖNERİ:** Geliniz, anayasaya aykırılık konusunda hukuk çevrelerinde de genel bir mutabakat oluşan tartışmalı bu 3 maddeyi, şu aşamada yeni bir gerilim konusu olarak takip etmeyelim. Bu 3 madde askıya alınsın. 1 yıl sonraki seçimden sonra bu 3 maddeyi iyi niyetle beraber ele alalım.
YARGI: Büyük ihtimalle Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilecek 3 maddeyi ısrarla dayatmanın anlamı yok.
**Başbakan'la yüz yüze**
'Eğer ihtiyaç olursa Başbakan'la elbette yüz yüze görüşürüm. Niye olmasın?'
- 'Biz oyun oynamıyoruz. Bu maddelerin bu şekliyle Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyoruz.'
**Yeni koşul hatırlatması**
Teklifte, anayasa paketinin komisyonda görüşüldüğü belirtilerek, şöyle denildi: Teklifin kamuoyuna yansımasından önce ve sonra CHP'nin çekince koyduğu, siyasi partilerin uyacakları esaslar ve bağlantılı maddelerle HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve yetkileriyle ilgili üç ana konudaki maddelerin teklif paketinden ayrıştırılarak, diğer maddelerin anayasa değişikliği teklifi olarak görüşülmesinde yarar bulmaktayız. Yeni koşullar göz önünde tutularak değerlendirme yapılması hususunu bilgilerinize sunarız.
**Bir teklif iki farklı yorum**
CHP, anayasa paketindeki, 'parti kapatma, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) ilişkin' üç maddenin ayrıştırılarak, diğer maddelerin görüşülmesini öngören teklifini dün yazılı olarak AK Parti grubuna iletti. AK Parti Grup Başkanvekilleri, teklifi Başbakan'ın ABD ziyaretinden sonra parti yetkili organlarında görüşüp değerlendireceklerini ve TBMM Genel Kurul aşamasından önce kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Ancak iki partinin grup başkanvekili, teklifi farklı biçimlerde yorumladı. CHP'li Kemal Anadol, 'CHP lideri Deniz Baykal'ın ana dileği üç konunun 24. dönem parlamentosunda müzakere edilmesidir' dedi. AK Partili Bekir Bozdağ ise CHP'nin teklifinin, anayasa paketinin son maddesi olan 'Bu kanun, halkoylamasına sunulması halinde tümüyle oylanır' hükmünü ilgilendirdiğini belirtti. Bozdağ, bu açıklamasıyla CHP'nin teklifini kabul etmeleri halinde söz konusu üç maddeyi paketten ayırmak yerine, sadece anayasa paketindeki halkoylamasına ilişkin son maddeyi değiştirebilecekleri mesajını verdi. CHP heyeti MHP ve BDP grubunu da ziyaret etti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP pozisyonunu diğer partilerin tavırlarına göre değil kendi kararına göre belirler' derken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da 'Taktik adımlar, kurnazlık peşinde değiliz' ifadesini kullandı.