Başbakanlık: HDP ile aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır

Başbakan Davutoğlu, HDP ile 30 Aralık'ta yapacağı görüşmeyi iptal etti.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, son bir hafta içinde HDP yöneticilerinin sözleri eleştirilerek, ''Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır'' denildi.

İşte Başbakanlık'tan yapılan açıklama:

''Sayın Başbakanımız 1 Kasım seçimlerinin ardından dört yıllık istikrar döneminde milletimizin beklediği köklü reformları, tüm kesimlerle diyalog içinde gerçekleştirebilmek için kapsamlı bir görüşme süreci başlatmıştır. Kendisinin hiçbir fark gözetmeden ülkemizdeki her görüş ve fikirden sivil toplum örgütleri, aydınlar, işçi-işveren temsilcileri ile diyaloga verdiği önem saygıdeğer kamuoyunun malumudur. Bu çerçevede 7 Haziran seçimlerinin ardından da benzer bir sürecin takip edildiği, ülkemizi çok daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için ortak akla ulaşmak amacıyla mecliste grubu bulunan tüm siyasi partiler de dahil detaylı bir uzlaşma süreci yürütüldüğü hafızalardadır.

Reklam
Reklam

1 Kasım seçimlerinden sonra da Sayın Başbakanımız, 47.8 milyon geçerli oyun 23.6 milyonunun oyunu almış güçlü bir tek başına iktidar süreci başlamış olmasına rağmen demokrasi kültürüne saygı ve uzlaşmaya verdiği önem sebebiyle yine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi parti genel başkanlarından ayrım yapmaksızın randevu talebinde bulunmuştur. Meclisin ve ülkenin önünde başta YeniAnayasa olmak üzere gerçekleştirilmesi gereken önemli reformlar, meclis içtüzüğü ve bütçe konuları bulunmaktadır. Türk siyasi hayatında yeni bir gelenek tesis etmek için başlatılan bu süreç, uzlaşma kültürünü hakim kılmak için bir şanstır. Bu talep tüm siyasi partilere oy veren vatandaşlarımızın demokratik tercihlerine saygının da bir sonucudur.

**(15 TEMMUZ'DA GÖRÜŞMÜŞLERDİ)

**

Reklam
Reklam

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 15 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelmiş, görüşme 1 saat 58 dakika sürmüştü.

AYNI MASAYI PAYLAŞMANIN ANLAMI KALMAMIŞTIR

Ancak, son bir hafta içinde, HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, bu anlayış ile taban tabana zıt, ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzak, milletimizin birlikte yaşama yönündeki kadim kültürü ile bağdaşmayan, çatışma ve gerilimden medet uman sığ bir siyasi tutumun yansımasıdır. Bu yaklaşım ile HDP yöneticileri siyaseti sorun çözme aracı olarak değerlendirecek bir siyasi olgunluğa sahip olmadıklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır.

Tüm bu süreç son derece şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşmiştir.

Reklam
Reklam

Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının tersine Sayın Başbakanımızın görüşme talebi asla terörle mücadeledeki kararlı tutumu tartıştırmak değildir. Ülkemizin ve milletimizin huzuru ve refahı için yürüttüğümüz terörle mücadele süreci, kesinlikle pazarlık konusu değildir. Güvenlik güçlerimiz bu hedef doğrultusunda kararlı bir mücadele yürütürken, ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız da, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için fedakâr bir çaba içerisindedirler. Milletimizi arkaik anlayışlarla; anti-demokratik, baskıcı söylemlerle ve silah tehdidi ile sindirmeye dönük eylemler içindeki tüm terör örgütleri ile mücadele kesintisiz devam edecektir.

Sayın Başbakanımız ayak basmadık il bırakmadığı yurdumuzda aziz milletimizin tüm ‘çay ikramı’ davetlerini tereddütsüz kabul etmiş, gönlü geniş Anadolu insanının misafirperverliğinin simgesi olan bu daveti asla geri çevirmemiştir. Bu kültürle bağını koparmış kişilerle bu anlamda yürütülecek bir diyalog ortamı bulunmamaktadır.

Reklam
Reklam

Yüce milletimizin desteği ve duası yegane dayanağımızdır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''

NELER KONUŞULACAKTI?

Başbakanlık kaynakları tarafından Başbakan Davutoğlu'nun 30 Aralık Çarşamba günü öncelikle bütçe, reformlar, iç tüzük ve özellikle de yeni anayasa konusunu değerlendirmek üzere Meclis'te grubu bulunan siyasi parti genel başkanlarından randevu talep ettiği açıklamıştı.

Davutoğlu, kampanya dönemi ve seçim sonrasında bu dört yılın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve anayasayı milletin temsilcileri ve milletvekilleri yapacaksa Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle anayasa konusunu konuşmak gerektiğini birçok kez ifade etmişti. Davutoğlu'nun 2016 yılına girmeden bu görüşmeleri gerçekleştirmek istediği ve bu çerçevede randevu taleplerini ilettiği belirtildi.

İKİ LİDERLE 28 KASIM'DA MECLİS'TE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Reklam
Reklam

Davutoğlu, 28 Kasım'da Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile Meclis'te ayrı ayrı bir görüşme gerçekleştirmişti. Başbakan Davutoğlu'nun iki liderle Aralık ayında TBMM'de geçiçi bütçe yerine kalıcı bütçenin kabulü konusunda fikir alışverişinde bulunduğu öğrenilmişti. Dolayısıyla kalıcı bütçe konusundaki görüşlerin iki liderden de alınması bekleniyor. Davutoğlu, Ocak ayı içinde kalıcı bütçenin yapılacağını açıklamıştı.

Bir başka gündemin ise dış politika olması bekleniyor. Başika Kampı'ndaki Türk askerinin varlığı, düşürülen jet sonrası Rusya ile olan ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin de bu bağlamda ele alınması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler: