Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nu unuttu

ANKARA (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in MHP'li Atilla Kaya'nın soru önergesine verdiği yanıt, Başbakanlık bünyesinde 2001 yılında kurulan İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun, 2004 yılından bu yana hiç toplanmadığını ortaya koydu.

Kuruluşundan 2004 yılına kadar sadece 9 kez toplanan Kurul'un 2004 yılından bu yana toplanamaması nedeniyle, görev süreleri dolan başkan ve başkan yardımcıları da seçilemiyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'nın Başbakanlık bünyesinde kurulan İnsan Hakları Danışma Kurulu'na ilişkin soru önergesini Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Prof. Dr. Hasan Fendoğlu'nun bilgi notuyla yanıtladı. Kaya önergesinde, "İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun 22. yasama döneminde kaç kez toplandığı, ne tür faaliyetlerde bulunduğu, Kurul tarafından hazırlanan tasarı taslağının mevcut olup olmadığı" gibi sorular yöneltirken, Bakan Çiçek'in verdiği yanıt, İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun 4 yıldır toplanamadığını ortaya koydu. 2001 yılında kurulan İnsan Haklarını Danışma Kurulu Bakan Çiçek'in verdiği bilgiye göre en son 1 Ekim 2004'de toplandı. Ve o tarihten bu güne kadar da Danışma Kurulu toplantısı yapılmadı. Yine bu süre içerisinde Kurul Başkanı ve Başkan Yardımcılarının görevleri sona erdi ancak Kurul'un toplanamaması nedeniyle bu görevler için de yeni seçimler yapılamadı.

Reklam
Reklam

-KURUL ORTADA YOK SEKRETERYASI FAALİYETTE-

Bakan Çiçek'in verdiği yanıt, İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun toplanamamasına rağmen, sekreterya hizmetlerini yerine getirmekle görevli olan İnsan Hakları Başkanlığı'nın ise faaliyette olduğunu ortaya koydu. Yanıtta "Kurulun sekreterya hizmetlerini yerine getirmekle görevli olan Başkanlığımızın Kurul ya da Başkanının iradesi olmaksızın Kurul faaliyetleri konusunda bilgi verme yetkisine sahip olmadığı düşünülmektedir" denilerek, MHP'li Kaya'nın önergede yer alan diğer sorularına yanıt verilmedi.

-KURUL İNSAN HAKLARINI GELİŞTİRMEK İÇİN KURULMUŞTU-

Yaklaşık 4 yıldır toplanamayan İnsan Hakları Danışma Kurulu ise 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun Ek 5'nci maddesi ile kuruldu. İlgili maddede Kurulun sekreterya hizmetlerinin İnsan Hakları Başkanlığı tarafından yerine getirileceği belirtildi. İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun, Kuruluş Görev ve İşleyişi ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikle görevleri ise "İnsan haklarının geliştirilmesi ve korunmasına ilişkin konularda görüş bildirmek, tavsiyelerde bulunmak, öneriler ve raporlar sunmak, yürürlükteki mevzuatın ve yasa tasarılarının insan hakları temel ilkeleri, uluslar arası belgeler ve mekanizmalarla uyumlu hale getirilmesi için uygun gördüğü konularda görüş bildirmek, idari önlemlerin alınmasını tavsiye etmek, insan haklarına ilişkin olarak ilgili devlet kuruluşları ile üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasında iletişim sağlamak, insan haklarını kapsayan ulusal ve uluslar arası konularda danışma organı olarak görev yapmak, Üst Kurul tarafından görüşülmesi istenen hususları ile almak, gerekli çalışmalar yapmak ve görüş sunmak, insan hakları ihlallerinin genel durumu ve işkence yasağı, ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğü ve diğer temel insan hakları konuları hakkında bakana ve üst kurula raporlar sunmak"olarak belirlenmişti. (ANKA)

Reklam
Reklam