"Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Türk El Dokumaları" Etkinliği

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, "Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Türk El Dokumaları" etkinliği düzenlendi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, "Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Türk El Dokumaları" etkinliği düzenlendi. Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, tarihin görünmeyen hazinelerini İstanbul halkı için arşivleyen İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğünün Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğinde akademisyen ve İstanbul Halı-Kilim Derneği Genel Sekreteri Ahmet Aytaç, Osmanlı ve Türk dokuma tarihini anlattı, arşiv çalışmalarıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Aytaç, konuşmasında, insanlığın yaratılışından bu yana kullandığı ve günlük yaşamında vazgeçilmezi olan el dokumacılığının, zengin kültürlerinin önemli bir parçası olduğunu aktardı. Osmanlı tarihinin bu zamana kadar pek çok boyutta incelendiğini ancak halen gün yüzüne çıkarılmayan bazı konular olduğunu kaydeden Aytaç, şu ifadeleri kullandı: "Bunlardan biri de Osmanlıdaki El Dokumacılığı sanatıdır. Dokumacılık Osmanlı'da saraydan orduya, gündelik yaşamdan hediyelik eşyalara kadar her alanda kullanılan bir sanattı. Bu kadar önemli bir yere sahip olan el dokumacılığı tarihi ve kültürü, sosyal bilimcilerce yeterli düzeyde araştırılmış değildir. Özellikle konu, araştırmacılar ya da halk bilimciler tarafından genelde desen özellikleri bakımdan veya bir şehir-bölge esas alınarak değerlendirilmiştir. Kültür tarihi bakımından yeterince ele alınmamıştır. Oysa bir sanat ya da bilim dalıyla alakalı konular incelenirken mutlaka tarihi seyirdeki gelişimi arşiv belgeleri de dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Arşivler, milletlerin geçmişlerinin kanıtıdır ve tarihe ışık tutar. Bugün bu alanda yeni çalışmalar yapmak istiyorsak ilham kaynağı olarak öncelikle arşivlerimize bakmamız gerekmektedir. Bizim bu kitabı yazma amacımız da burada ortaya çıkmaktadır." Etkinlik sonunda katılımcılara Ahmet Aytaç ve Merve İlbak'ın yazdığı "Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Türk El Dokumalarına Dair Önemli Kayıtlar" isimli kitap hediye edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz