Başbakanlık'ta Lübnan zirvesi

ANKARA (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM)'in ateşkes kararını onaylamasının ardından Türkiye'nin Lübnan'da konuşlandırılacak bir istikrar gücüne asker gönderip göndermeyeceği Başbakanlık'ta gerçekleştirilen zirvede masaya yatırılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki zirveye, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan, Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan katılıyor. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı saat 10.00'da başladı. Orgeneral Özkök ve Orgeneral Büyükanıt'ı Başbakanlık'a gelişinde Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mustafa Çetin karşıladı.

Reklam
Reklam

Zirvenin ana gündemini Lübnan'da konuşlandırılacak istikrar gücüne Türkiye'nin asker gönderip göndermeyeceği konusu ile terörle mücadele oluşturuyor. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılar 34 gün sonra bugün Türkiye saati ile saat 08.00'de sona ererken, gözler bölgede konuşlanacak uluslararası barış gücüne Türkiye'nin katkıda bulunup bulunmayacağına çevrildi. Anayasa'nın 92. maddesine göre Türkiye'nin asker gönderme yetkisi Meclis'e ait. Hükümet, asker göndermeye karar verirse bir tezkere hazırlayıp Meclis'e sevkedecek. Tezkere doğrudan Genel Kurul'un gündemine alınacak. Genel Kurul'da bulunan milletvekillerinin toplam sayısının yarıdan bir fazlasının evet oyuyla asker gönderme kararı çıkabilecek.

Toplantıda, terörle mücadele de kapsamlı olarak ele alınacak. Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığının bertaraf edilmesi amacıyla Irak ve ABD yönetimiyle temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, muhataplarından somut adım bekliyor. Zirvede, ABD ve Irak ile yürütülen görüşmeler ve gelinen nokta da değerlendirilecek.

Reklam
Reklam