Başbakanlık'tan "işkence" toplantısı

ANKARA (ANKA)- Türkiye'de son dönemlerde işkence ve kötü muamele iddialarının artması Başbakanlığı harekete geçirdi. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, artan iddiaları değerlendirmek üzere geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyecek.

Ankara Hakimevi'nde 30 Ekim'de yapılacak olan toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Üyesi Ömer Atalar, çok sayıda akademisyen ile Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililer katılacak.

Reklam
Reklam

BİHB Başkanı Prof. Dr. Tahsin Fendoğlu, toplantı için yaptığı çağrıda, Türkiye'de işkence ve her türlü kötü muameleyle "sıfır hoşgörü" politikası çerçevesinde etkin mücadelenin hem mevzuat hem de uygulama düzeyinde kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

İşkence ve kötü muamelenin önlenmesine yönelik olarak kabul edilen mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaya büyük önem verildiğini belirten Fendoğlu, şöylel dedi:
"AİHS'nin 3. Maddesi ve konuyla ilgili AİHM içtihadı ve bunların Türk Hukuku'na yansımaları hakkında ve başta hakim, savcı ve kolluk kuvveti mensuplarına yönelik olmak üzere insan hakları ve soruşturma teknikleri konusunda çok sayıda eğitim faaliyeti sürdürülmektedir. Yine, bu çerçevede, suç analizi ile suç kovuşturma ve soruşturmasında görevli polisin adli kapasitesi arttırılmaya çalışılmakta, ceza soruşturmalarında evrensel insan haklarına standartlarına uygun olarak modern soruşturma tekniklerinin uygulanması için gerekli tedbirler alınmaya devam edilmektedir"

-"DAHA ETKİN MÜCADALE İÇİN NELER YAPILMALI?"-
Fendoğlu, Türkiye'de her il ve ilçede mevcut bulunan İl ve ilçe İnsan Hakları Kurulları ile Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik önemli misyon üstlenerek bu çerçevede faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Bununla birlikte, işkence ve kötü muameleyle mücadelede, gelinen noktada, bu konuyla ilgili evrensel standart ve mekanizmaların ışığında bir durum analizi ve değerlendirilmesinin yapılabilmesi, mevcut mekanizmaların etkinliklerinin gözden geçirilebilmesi, mevzuatta ve uygulamada mevcut eksiklik ve aksaklıkların ve muhtemel çözüm yollarının ortaya konulabilmesi kalıcı bir başarı için oldukça önemlidir. Bu münasebetle Başkanlığımız, 30 Ekim 2008 tarihinde, Ankara Hakimevi'nde, konunun uzmanı Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarından temsilciler, akademisyenler, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları temsilcileri ve konuyla ilgili uluslar arası kurum ve kuruluş temsilcileri ile bir toplantı yapmayı planlamaktadır. Bu toplantıda ülkemizde işkence ve kötü muamele ile mücadelede durumun gerçekçi bir değerlendirilmesinin yapılarak daha etkin bir mücadele için nelerin yapılması gerektiği ortaya konmaya çalışılacaktır."

Reklam
Reklam