Başbakanlık'tan "müslüm baba" araştırması

ANKARA (İHA) - Başbakanlık, son dönemde yeniden ilgi odağı olmaya başlayan arabesk kültürünü araştırmak için harekete geçti.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, varoşlarda başlayıp son dönemde sosyeteye kadar uzanan arabesk kültürü mercek altına aldı. Bu doğrultuda kurum bünyesinde uzmanlardan oluşan bir ekip kuran Başbakanlık, arabesk kültürü araştırmak için aile ve sosyal hizmet alanlarındaki uzmanları görevlendirdi. "Arabesk Komisyonu" çalışmalarını tamamlayarak bir rapor haline getirecek. Hazırlanan rapor daha sonra kitapçık haline getirilip, ücretsiz olarak halka dağıtılacak.

Reklam
Reklam

Başbakanlık'a bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde "Türk Ailesinin Kültür Envanteri" adı altında bir araştırma başlattı. Arabesk kültürünün tüm yönleriyle irdeleneceği araştırmanın resmi gerekçesi de açıklandı. Araştırmanın resmi gerekçesinde, sosyo-kültürel yapıda giderek derinleşen çatlağın, zaman zaman arabesk gibi kavramlarla tanımlanmaya çalışılsa da temelde sorunun göçle sınırlı olmayan geniş bir toplumsal değişime işaret ettiği vurgulandı. En geniş anlamda popüler kültür olarak tanımlanan bu sürecin yaşanan toplumsal değişmenin kırılma ve dağılma noktalarını sergilemesi bakımından önemli ipuçları taşıdığına işaret edilen gerekçede, arabesk kültürünün neden araştırıldığına ilişkin şu tespitlere yer verildi:

"En açık biçimde müzikte gözlenen bu yapı, çalışma yaşamından aile içi ilişkilere, beslenmeden eğlenceye, tüketimden siyasal eğilimlere gündelik yaşamı genel bir ana akım içinde tutacak kuşatıcılığa ulaşmıştır. Bu projenin amacı kırdan kente geçiş sürecinde hızlı bir kültürel değişime maruz kalan kültürü tespit etmektir. Büyük ölçüde geleneksel tarım kültürüne bağlı sosyo-kültürel yapı öncelikle kırdan kente göç sürecinde hızlı bir değişime maruz kalmıştır. Bu değişimi hızlandıran bir başka faktör kitle iletişim araçlarıdır. Kitle iletişim araçlarıyla taşınan yeni değerler toplumsal dinamiklerle birlikte değişimin yönünün ve hızını belirlemektedir. Yok olan kültürel değerler öncelikle sosyolojik çalışmalar için önem arzetmektedir. Bunun yanında ulusal kültür değerlerinin belgelendirilmesi ve korunması milli kültür politikaları açısından büyük önem arz etmektedir. Bu değişimle birlikte bir sosyolojik yapının hızla çözüldüğü ve tümüyle yok olduğu gerçeği dikkate alındığında konunun aciliyeti daha derinden anlaşılacaktır."

Reklam
Reklam