Başbuğ ‘darbeye teşebbüs’ten yargılanacak

“İnternet Andıcı” soruşturmasında tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında “darbeye teşebbüs” ve “örgüt yöneticiliği”nden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

Savcı Kansız, İlker Başbuğ’un hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, terör örgütü yöneticiliği suçundan ise 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. 39 sayfalık iddianame Başsavcıvekili Fikret Seçen’in onayının ardından İnternet Andıcı davasının görüldüğü İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme 15 günlük süre içinde iddianameyi inceledikten sonra kabul ya da reddine ilişkin kararını açıklayacak. İddianame kabul edilirse, İlker Başbuğ birleştirilen Islak İmza ve İnternet Andıcı davalarının sanığı olarak yargılanacak.

Reklam
Reklam

Meçhul subayın ihbarı

Altında Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzasının bulunduğu öne sürülen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesinin orijinalini gönderen meçhul subayın gönderdiği 2’nci ihbar mektubu ile 2009’da başlatılan soruşturmada Başbuğ’un ismi sık sık gündeme gelmişti. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün başlattığı ve ardından Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’ın tamamladığı soruşturmaya ilişkin iddianamede, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın da arasında bulunduğu 22 kişi Ergenekon yöneticisi veya üyesi olmakla suçlanmıştı. Soruşturma aşamasında hiçbir işlem yapılamayan Başbuğ hakkında, iddianamede herhangi bir değerlendirme yapılmamıştı.

Bu iddia en ağır ceza

Başbuğ tutuklanmadan önce nöbetçi mahkemedeki ifadesinde şunları söylemişti: “Böyle bir iddiayı duymak, işitmek, Silahlı Kuvvetler’e, ülkeye, devlete görev vermiş, şerefiyle onuruyla görev vermiş birisi için çok ağır bir iddia. Bu iddianın bu şekilde dile getirilmesi bile benim için en ağır cezadır. Bundan sonra ne ceza verilirse bu beni daha fazla üzemez. Bir iki basın açıklaması, ve bir iki internet sitesi haberiyle hükümeti yıkmakla itham ediliyorsam bu çok acıdır. Benim böyle kötü bir amacım olsa 700 bin kişilik gücü elinde tutan bir komutan olarak bunu yapmanın başka yolları da olabilirdi.”

Reklam
Reklam