Başbuğ, İnternet Andıcı davasının sanığı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında açılan dava, aralarında fiili ve hukuki irtibat...

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında açılan dava, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle İnternet Andıcı davası ile birleştirildi. "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve bu amaçla silahlı terör örgütü kurma veya yönetmekle" suçlanan Başbuğ, 22 Mart 2012 tarihinde İnternet Andıcı ravası sanıklarıyla birlikte mahkemeye çıkacak.
İnternet Andıcı davasını yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkındaki davanın, İnternet Andıcı davası ile birleştirilmesine karar verdi. İnternet Andıcı davasında sanık savunmaları ve talepleriyle belgelerde ismi sık sık geçen Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturmayı yürüten İstanbul Özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı, ifadeye çağırdığı Başbuğ hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Bu amaçla silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamasıyla iddianame düzenlemişti. Aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle İnternet Andıcı davasıyla birleştirilmesi talep edilen Başbuğ iddianamesi, davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Reklam
Reklam

GEREKÇE: FİİLİ VE HUKUKİ İRTİBAT VAR
15 Şubat 2012 tarihinde iddianameyi kabul eden mahkeme, bugün görülen İntirnet Andıcı davasında yapılan taleplerin değerlendirilmesi için verilen ara sırasında Başbuğ hakkında açılan yeni dava ile ilgili de duruşma tarihini belirledi. İlker Başbuğ hakkında açılan dava ile İnternet Andıcı davası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle iki davasının birleştirilmesine karar verildi. Daha önce de İrticayla mücadele eylem planı belgesine ilişkin 7 sanıklı dava ile İnternet Andıcı davası birleştirilmişti. Böylece İnternet Andıcı davasında tutuklu sanık sayısı 16'ya, toplam sanık sayısı da 30'a yükselmiş oldu. Bundan böyle İlker Başbuğ da İnternet Andıcı davası sanıklarıyla birlikte duruşmalara çıkacak.

SANIK SAYISI 30, DAVA 22 MARTA ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, ayrıca bugün görülen İnternet Andıcı davasında ise Genel Kurmay Başkanlığı'ndan 2007 yılı Eylül ayında Genelkurmay İkinci Başkanı olan Orgeneral Ergin Saygun ile özel sekreteri Kurmay Albay Uğur Berksun ve Genelkurmay Harekat Başkanı Nusret Taşdeler'in ziyaretçi listesinin onaylı suretini istedi.
Tutuklu sanık Dursun Çiçek'in, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğini belirterek görevsizlik kararı verilmesine ilişkin talebi ise reddedildi. Çiçek'in, İnternet Andıcı davasının Balyoz davası ile birleştirilmesi talebinin de reddine karar verildi. Öte yandan 15 tutuklu sanığı bulunan İnternet Andıcı davasında tahliye taleplerinin de reddine karar verilirken sanık sayısı İlker Başbuğ ile 30'a yükselen İnternet Andıcı davası, 22 Mart 2012 tarihine ertelendi.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Kağıt parçası" diye tabir ettiği 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' belgesini hazırhadığı ileri sürülen Dursun Çiçek ile birlikte hakim karşısına çıkacak.
İnternet Andıcı davasında Başbuğ ve Çiçek'in haricinde 1. Ordu Komutanı emekli ogreneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümamiral Hıfzı Çubukulu'nun da aralarında bulunduğu 28 sanık daha bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz