“Başbuğ savunma pozisyonuna geçti”

The Economist, 'AKP hükümetini devirmeye yönelik gizli planlarını ortaya çıkartan bir dizi skandal, Başbuğ’un savunma pozisyonuna geçmesine neden oldu' diye yazdı.

LONDRA(ANKA) – Türk hükümetinin “Kürt Açılımı”na The Economist’ten destek geldi. Türk hükümetinin Kürt sorununu çözmek için bildiğinden şaşmayarak, muhalefetin “ihanet” ithamlarına kulaklarını kapatarak “cesur hamleleri” sürdürdüğünü belirten İngiliz dergisi, “Türkiye ile isyancı Kürtleri arasındaki barış her zamankinden daha yakın gibi görünüyor” yorumunu da yaptı. Buna karşın dergi, “Gerçekten, hükümetin Kürt politikası risklerle dolu” diyerek PKK’nın kentsel teröre dönmesi olasılığının bulunduğunu, bunun da “generallere, azalan nüfuzlarını yeniden güçlendirmek için bir bahane sağlayabileceği” görüşünü de dile getirdi.

Reklam
Reklam

The Economist dergisi son sayısında Türk hükümetinin “Kürt Açılımı”na ilişkin analizinde hükümetin bildiğinden şaşmayarak Kürt sorununun çözümüne yönelik çabalarını sürdürdüğünü kaydetti. Dergi “Muhalefetin ‘ihanet’ ithamlarına kulaklarını kapatarak Türkiye’nin iktidarındaki Adalet ve Kalkınma Partisi, uzun bir süreden beri devam eden Kürt sorununa son vermek amacıyla cesur hamleleri sürdürüyor” yorumunu yaptı.

Böylece, “Türkiye ile isyancı Kürtleri arasındaki barış, her zamankinden daha yakın gibi görünüyor” diyen dergi, AKP’nin, taş atan çocukları ile ilgili olarak hazırladığı yasal düzenlemelerin, PKK’nın kolayca saflarına dahil ettiği, genç işsiz Kürtlerin radikalleşmesini önlemeye katkı yapabileceği dile getirildi.

-IRAKLI KÜRTLERLE İLİŞKİLERDE “DRAMATİK” DÖNÜŞÜM

Bu adımın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Erbil ziyaretinin ardından atıldığına dikkat çekilen analizde Davutoğlu’nun Erbil’de bir konsolosluğun açılacağını duyurduğu, “dramatik” bir dönüşüm yaşandığı kaydedilerek “Daha kısa bir süre önce Türk generalleri, Kürt bölgesini işgal etmekle tehdit ediyorlardı ve Sayın Barzani, karşı koymaya yemin ediyordu” denildi.

Reklam
Reklam

İngiliz dergisi, Kuzey Irak’taki 3-5 bin kadar PPK’lının, bölgedeki üstlerinden çıkarılması için “hayati” önem taşıdığını belirttiği yazıda “barış grubu”nun Türkiye’ye gelişine ve buna gösterilen tepkilere de dikkat çekti.

-ERGENEKON NEDENİYLE “BAŞBUĞ’UN SAVUNMA POZİSYONUNA GEÇTİ”

İnsan hakları savunucusu avukat Sezgin Tanrıkulu’nun “Türkler ile Kürtler arasında büyüyen duygusal ayrışma, bir coğrafi bölünmeye yol açmasının gerçek riski var” sözlerini de aktaran dergi, Ergenekon davasında bazı generallerin de yargılandığına dikkat çekerek şu yorumu da yaptı:

“Gerçekten, hükümetin Kürt politikası risklerle dolu çünkü PKK, kentsel teröre dönebilir. Bu da, generallere, azalan nüfuzunun yeniden güçlendirmek için bahane sağlayabilir. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hükümetin, daha yumuşak Kürt politikasına genel olarak destek veriyor. Ordunun, AK hükümetini devirmeye yönelik gizli planlarını ortaya çıkartan bir dizi skandal, onu (Başbuğ’u) savunma pozisyonuna geçmesine neden oldu.”

Reklam
Reklam

-PKK LİDERLERİ İÇİN NORVEÇ VE AVUSTRALYA GİBİ SEÇENEKLER

The Economist Abdullah Öcalan’ın da yapılan çabaları desteklediği gibi göründüğünü kaydederken de, “Türk yetkilileri ile işbirliğinin Öcalan’a, bulunduğu cezaevinden PKK’ya komuta etmeye devam etmesi olanağını sağladığı” iddiasına da yer verdi. Öcalan’ın talimat vermesi halinde PKK’lıların silahlarını bırakacakları da öne sürülen yazıda Iraklı Kürtlerin, Kuzey Irak’da doğan PKK’lılar için af sağlamaktan söz ettikleri, Suriye’nin de benzer bir adım atabileceği belirtildi. Üst düzey PKK kadrolarının nereye gönderileceği düşünüldüğü, seçeneklerin arasında Norveç ve Avustralya’nın da bulunduğu kaydedildi.

-“ŞİKAYETLER GİDİRİLMEZSE YENİ SİLAHLI GRUPLAR ORTAYA ÇIKAR”

The Economist, PKK’nın dağılması halinde bile hükümetin yürüttüğü kampanyanın arkasındaki şikayetleri de ele alması gerektiğini aksine yeni silahlı grupların ortaya çıkacağını vurgularken de hükümetin üzerinde durduğu, Kürt köylerinin adlarının iadesi ve özel Kürtçe tv kanalları gibi bir takım adımlara dikkat çektikten sonra “Hükümet için en zor iş belki, bu girişimlerin, sadece Kürtler için değil, tüm etnik köken ve inançlardan Türk vatandaşları için de tasarlandığını göstermek olacak” görüşünü de yerine getirdi. (ANKA)

Reklam
Reklam