Başçı: Alt Yapı Tamamlanınca Geniş Faiz Koridoruna Ihtiyacımız Kalmayabilir

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sürdürdükleri sürecin tamamlanmasıyla faiz koridorunu daraltmayı gündeme alabileceklerini belirterek, 2...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sürdürdükleri sürecin tamamlanmasıyla faiz koridorunu daraltmayı gündeme alabileceklerini belirterek, 2 ay içerisinde tamamlanması planlanan altyapı sonrasında geniş faiz koridoruna ihtiyaç kalmayacağını bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın faiz koridorunun geniş tutulduğuna ilişkin eleştirisinin aktarılması üzerine Başçı, kısa vadeli sermaye akımlarına karşı gelişmekte olan ülkelerin her birisinin kendi imkan ve araçlarıyla bir takım tedbirler almaya çalıştıklarını belirterek, kısa vadeli sermaye akımlarının bazen çok kuvvetli, bazen çok zayıf olabildiğini söyledi. Mevcut durumda buna elverişli bir ortam bulunduğunu belirten Başçı, tek araçlı para politikası ile buna cevap vermenin mümkün olmadığına dikkat çekti. Kısa vadeli faizlerin sabit tutulduğu ve ayda bir değiştirildiği bir politika setiyle, tek bir araçla buna karşı bir şey yapılamayacağını aktaran Başçı, buna karşı birden fazla aracınızın bulunması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Faiz koridorunun itfaiye aracına, fazla bulundurma opsiyonunun da yangın musluklarına benzetilebileceğini vurgulayan Başçı, "Bu inşaat sürecini tamamladığımızda o kadar çok itfaiye aracına gerek kalmayacak ve faiz koridorumuzu o zaman tekrar daraltmayı gündeme alabileceğiz. O zamana kadar kullanmasak bile, bunun bir miktar geniş kalmasında fayda var. Temkinli olmaktan kastımız da bu. Daha iyi bir araç gelene kadar mevcut aracı biz hazır edeceğiz, gerektiğinde kullanacağız, gerekmediğinde kullanmayacağız. Biz muhtemelen bu yeni aracı 2 ay içinde hazır etmiş oluruz. Zaten bununla ilgili epey adım attık ve alt yapıyı hazırladık. Alt yapı tamamlandıktan sonra o kadar geniş faiz koridoruna ihtiyacımız kalmayabilir." şeklinde konuştu.

Başçı, enflasyonun Temmuz ayında yükselmesi sonucu çift haneli rakamları görüp görmeyeceği ile ilgili soruya, enflasyonun çift haneye çıkma ihtimalini şu anda görmediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: