Başçı: Döviz kurunda seviye değil, oynaklığını azaltmayı hedefliyoruz

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, döviz kuruna seviye yerine oynaklığı hedefleyerek müdahale ettiklerini söyledi....

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, döviz kuruna seviye yerine oynaklığı hedefleyerek müdahale ettiklerini söyledi. Başçı, "Seviye yerine oynaklığı hedefleyerek Türkiye’ye has faktörlere karşı yumuşatıcı etkiyi günlük döviz satım müdahaleleriyle yapabiliyoruz.” dedi.
Edirne Ticaret Borsası’nda düzenlenen 'Para Politikaları' konulu konferansa katılan Erdem Başçı, döviz kurlarındaki oynaklıkla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
"Dövizdeki artışlar karşısında 4 Ağustos tarihinde bir karar aldık. Buna göre üç kanaldan likidite verebileceğiz. Bunlardan bir tanesi döviz satış ihaleleri. Arkadaşlar, sabah toplanıp olabildiğince bilgi topluyorlar. Yurt içi döviz talebi nereden gelebilir, yurt dışı döviz ne durumda? Gelişmeler nasıl? Biz, bugün ne kadar ihale açalım kararını verirken, her iki yönde de oynaklığı azaltıcı yönde karar almaya çalışıyorlar. Diğer merkez bankaları ise hiçbir şey yapmıyorlar. Sonra bakıyorlar çok keskin yüzde 4 veya 5 gibi bir değer kaybı gördüklerinde doğrudan müdahale ediyorlar. En son Brezilya, Güney Kore ve Polonya doğrudan müdahale yaptılar. Girdikleri zaman Brezilya 2,7 milyar dolar bir günde sattı. Bu bizim şu ana kadar sattığımız toplam rakama eşit rakam. Benzer şekilde Güney Kore benzer şekilde 2 milyar dolar sattığına dair haberler çıktı. Polonya söylemiyor. Onlar da büyük ihtimalle kuvvetli girdiler. Bu tür konuları biz de yapabiliriz. Yani bizim geçmişte tecrübelerimiz oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz