Başesgioğlu emeklilere seslendi

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2000 yılından TÜFE farklarından dolayı ortaya çıkan maaş farklılıkları ile ilgili komisyon kurulduğunu belirterek, "Çalışma Bakanlığı olarak emeklimizin tek bir kuruşu bile varsa bunu sonuna kadar ödeyeceğiz. Ancak sizden tek bir ricam var, komisyon süreci karara bağlanmadan dava açmayın" dedi.

Bakan Başesgioğlu, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) 46. Genel Kurulu'na katıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen genel kurula, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TİSK Genel Başkanı Refik Baydur, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı İsmail Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Nejat Arsaven ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bakan Başesgioğlu, SSK'nın geleceği için yapılan bu genel kurulun çok önemli bir şans olduğuna dikkat çekerek, kurumun 58 yıldır Türk insanına, çalışanına, emeklisine sigortacılık ve sağlık hizmeti verdiğini söyledi. Ancak Türkiye'de sosyal sigortalar kavramı ile sosyal yardımlaşma kavramının birbirine girdiğini vurgulayan Başesgioğlu, bütçede 'kara delik' olarak ifade edilen SSK açıklarının bu iki kavramın birbirine karışmasından kaynaklandığını ifade etti. "Sosyal devletim diyorsanız, vatandaşın sosyal ihtiyaçlarını karşılayacaksınız ve bunun da bir bedeli vardır" diyen Başesgioğlu, SSK'nın prim esası üzerine kurulmasına rağmen, sosyal yardımlaşmalardan dolayı gelir ve giderlerinin birbirine karşılayamadığını kaydetti.

Başesgioğlu, SSK'lılara verilen karne üzerinden, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların da yararlandığını ve verilen sağlık karnelerinin vatandaşlar için açık bir çek anlamına geldiğini belirterek, "SSK 2004 yılında 6.2 katrilyon liralık bir açık verdi. Bu açığın 3.5 katrilyonu özel sektörden, 1.5 katrilyonunu belediyeler ve KİT'ler oluşturuyor. Devletin imkanları ortada, ödeyemiyorlar, özel sektörün ise bir çoğu iflas etmiş. Anlayacağınız, 50 katrilyon liralık sosyal güvenlik harcaması olan bir ülkede 6 katrilyon liralık açık bu kadar önemli değildir" diye konuştu. Başesgioğlu, sağlık giderlerinin disipline edildiği zaman, söz konusu açığın ortadan kalkacağını ancak sağlık hizmeti alamayan vatandaşların sorumluluğunu da SSK'nın üzerine alamayacağına dikkat çekerek SSK'da yapılan düzenlemeleri şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

"SSK, Türkiye'nin en büyük sosyal güvenlik kuruluşlarından birisidir. Diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına göre en az açık veren kuruluş yine SSK'dır. SSK'nın prim tahsilatı yüzde 83 oranındadır. Bu rakam gelir vergisinden bile daha çoktur. 2004 yılında 19 katrilyon gelirimize karşılık, 25 katrilyon lira giderimiz oldu. 6.2 katrilyon liralık açık ise Hazine'den karşılandı. Bugüne kadar sağlık hizmetlerinde bir çok iyileştirme yapıldı. SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alma konusu ile ilgili sektörle görüşme yapılıyor. Bütçeye yük getirmeden bu konuyla ilgili düzenleme yapacağız. Sigortalıların yol masraflarını karşılama ücretlerine yüzde 100 oranında artış getirildi. SSK'da e-bildirge dönemi başlatıldı. SSK alt kazanç primi işveren lehine düzenleme getirildi. Sigorta prim artışları ise hedeflenen enflasyon oranında artırılacak."

Başesgioğlu, yaklaşık 50 oranında olan kayıt dışı ekonomiyi, tarım, yevmiyeli ve aile içi çalışanların oluşturduklarını belirterek, 10 milyonluk kayıt dışından SSK'nın ancak 1 milyar 700 bin kişiyi bünyesine alabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

"SSK'YI EL BİRLİĞİ İLE YAŞATACAĞIZ" Bakan Başesgioğlu, ya SSK'nın içinde bulunduğu duruma kayıtsız kalınacağını ya da sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulacağını belirterek, "SSK'yı el birliği yaşatacağız" ifadesini kullandı. Avrupa ülkelerinde sosyal güvenlik sistemlerinde yaşanan sıkıntının nüfusun yaşlı olmasından kaynaklandığını, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olmasına rağmen bu sıkıntının içinde olduğunun altını çizen Başesgioğlu, sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişikliklerin ülke dinamiklerinden kaynaklandığını, ne IMF'nin, ne de Dünya Bankası'nın direktiflerinin söz konusu olamayacağını söyledi.

"Biz sosyal güvenlik sistemimizde bir değişiklik yapmak zorundayız. Aksi takdirde bugün GSMH'mızın yüzde dördünü oluşturan SSK açıkları gelecek yıllarda yüzde 12 oranına çıkacak" şeklinde konuşan Bakan Başesgioğlu, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında olmasının fiziksel olarak mümkün olmadığını, burada önemli olanın prim ödemeleri gün sayısına eş bir emeklilik sisteminin kurulması olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Başesgioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz tüm nüfusun genel sağlık sigortasını yapmak istiyoruz. Sosyal güvenlik kuruluşlarını ise tek bir çatıda toplamak istoruz. Türkiye'nin herhangi bir ilçesinde tek bir sosyal güvenlik ofisi olsun ve tüm işlemler banka şubesi gibi burada yapılabilsin. Emeklilerle ilgili olarak ise son 2 yılda emekli maaşlarına sağlanan artış, geçmiş yıllarla asla kıyaslanamaz. 2004 yılında toplam yüzde 20'lik artış yapılacak. SSK'nın emeklisiyle kavgalı bir kurum olmasını istemiyorum. 2000 yılından TÜFE farklarından dolayı ortaya çıkan maaş farklılıkları ile ilgili bir komisyon kurduk. Çalışma Bakanlığı olarak emeklimizin tek bir kuruşu bile varsa bunu sonuna kadar ödeyeceğiz. Ancak sizden tek bir ricam var, komisyon süreci karara bağlanmadan dava açmayın. Sizin yargı yolunuzu kapatmıyorum ama SSK hepimizin kurumudur, bu kuruma sahip çıkalım."

Bakan Başesgioğlu, SSK Genel Kurul yapısı ile ilgili sendika genel başkanlarının birbirlerini ağır bir şekilde eleştirmesine tepki göstererek, "SSK yönetim kurulu üyeliği seçimleri önemlidir ancak SSK'nın bunlardan çok daha önemli sorunları var. Bizim bunları tartışmamız gerekir" dedi.

Reklam
Reklam