ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, emeklilere iki ayrı müjde verdi. Başesgioğlu, memur emeklilere 2006 yılı ikinci yarısının enflasyon farklarının ödeneceğini, çalışan memurlardan, "Sosyal Güvenlik Destek Primi" adı altında alınacak prim oranlarının ise yeniden düzenleneceğini açıkladı.
En çok emeklilerin tahrik edildiğini, onların saf ve masum isteklerinin bazı kesimler tarafından ajite edilmeye çalışıldığını önü süren Başesgioğlu, "Emeklilere sesleniyorum, tahriklere kapılmasınlar, bizden duymadıklarına inanmasınlar" dedi. Başesgioğlu, "Türkiye'de ve Almanya'da Sosyal Güvenliğin Yeniden Yapılandırılması" konulu toplantının ardından gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümetin, 1 Ocak 2007 yılında yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformu'ndan herhangi bir siyasi rant beklemediğini belirten Başesgioğlu, uygulamanın tamamen toplumun geleceğine olan yatırım olduğunu ısrarla vurgulamalarına rağmen bazı kesimlerin ısrarla hükümetin bu anlayışını algılamamakta direndiğini ve haksız eleştirilerde bulunduğunu kaydetti.
"Geçmişte Sosyal Güvenlik Reformu popülizme kurban edilmiştir" diyen Başesgioğlu, "Biz hükümet olarak Sosyal Güvenlik Reformu'nun siyasi popülizme kurban gitmemesi için deriniyor, kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Ama hükümetin de direnç sınırı vardır. Kimse yanlış anlamasın kararlılığımız devam ediyor. Biz bunlarla karşılaşacağımızı biliyorduk. Ancak hükümeti popülizme saptırmaya yönelik gayretlerin kesilmesini istiyoruz. Bu konuda en çok emeklileri tahrik ediyorlar, onların saf ve masum isteklerini ajite ediyorlar. Oysa bu sistem en başta Türkiye'deki emekli aylıklarını garanti altına alıyor. Yani 20 yıl sonra 'Emekli aylıkları verilecek mi verilmeyecek mi?' tartışmasını bugünden kesmek, garanti altına almak istiyoruz. Emeklilere sesleniyorum, tahriklere kapılmasınlar, bizden duymadıklarına inanmasınlar. Bugüne kadar emeklilerimizi koruduk, onların hassasiyetlerini dikkate aldık. Örneğin TÜFE'ye bağlı kalmayıp 12 katrilyon lira daha fazla para verdik" açıklamasında bulundu.
Başesgioğlu, memur emeklilerine 2006 yılı enflasyon farkının ödenip ödenmeyeceği yönündeki bir soruya ise, "Bu konu bizim alanımıza girmiyor ama çıkan haberlerden sonra bir araştırma yaptım. Memur emeklilerimize 2006 yılı ikinci yarısındaki enflasyon farkları ödenecektir. Yazılan ve çizilenler tamamen yanlıştır. Lütfen bunu Emekli Sandığı ve Maliye Bakanlığı'ndan teyit ederek kamuoyuna paylaşsınlar. Bütçeye bunun karşılığı konulmuş, Bakanlar Kurulu da böyle bir karar alacaktır. Biz çalışanlarımızı ve emeklilerimiz hiç bir zaman enflasyonun altında ezdirmedik. Bugün de aynı niyetimiz devam ediyor" cevabını verdi.
"Asgari ücretin altındaki gelirlerden sosyal güvenlik destek primi kesilmesi mümkün değil"
Sosyal Güvenlik Reformu'nun 1 Ocak 2007 yılında yürürlüğe girmesi konusunda kararlılıklarının devam edip etmediğinin sorulması üzerine Başesgioğlu, "Bizim masamızın üzerinde duran tek seçenek, Sosyal Güvenlik Reformu'nun 2007 yılında yürürlüğe girmesidir. Bu amaçla hazırlıklarımızı, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Arkadaşlarımız gece 04.00'de uyudu. 2007 yılı Ocak ayına kilitlendik. Bizim dışımızda herhangi bir gelişme olursa oturup değerlendiririz" şeklinde konuştu.
Bakan Başesgioğlu, çalışan emeklilerden prim alınması kararı ve daha sonra meydana gelen tepkileri ise şöyle değerlendirdi:
"Çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi, hem işletmeler açısındaki rekabeti bozmamak, hem de genç işsizliğe çare bulmak için düşünüldü. Türkiye'de bir gerçek var, Türkiye'de genç yaşta emekli olan insanlarımız var. Ancak çok düşük gelirlilerin de kazançlarından yüzde 33 prim kesilecek gibi bir konu da var. Örneğin tarımda çalışan veya gelir vergisi mükellefi olmayan küçük esnaftan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesileceği ifade ediliyor. Eğer bu kişilerin geliri asgari ücretin altında ise Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi mümkün değil. Kimden öngörülüyor, şirket ortaklarından, ve gelir vergisi mükellefi olanlardan öngörülüyor. Ama gördük ki maddenin değişmesi konusunda tepkiler oldu. Başbakan'ımızın talimatıyla arkadaşlar çalışma yapıyor. Çalışmanın detaylarını önümüzdeki günlerde tamamlanınca açıklayacağız. Bu konuda makul ölçüleri yakalayacak bir değişiklik içinde olduğumuzu ifade ediyorum."
Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili kararını önümüzdeki hafta vereceğini tahmin ettiğini kaydetti. "Baskılar karşısında hükümetin direnci kırılır ve Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girmezse tepkiniz ne olur?" şeklindeki bir soruya Başesgioğlu, "Ben ve arkadaşlarım bu reform üzerinde 3.5 yıldır çalışıyoruz. Bu bizim görevimizdir, yapmamız gerekiyordu. Bu ülkede bir karar verilecekse, bu başta karar vericiler olmak üzere bütün toplumun ortak vereceği karardır. Bana düşen çalışmaları helal etmek olur sanırım" karşılığını verdi.