Başhekim Erdoğan: Rus rehberin ailesine organ bağışı konusunda baskı yapılmadı

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, sahte alkolden zehirlendikten sonra beyin...

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, sahte alkolden zehirlendikten sonra beyin ölümü gerçekleşen Rus rehber Viktoria Nikoloeva’nın ailesine organ bağışı konusunda baskı yapılmadığını söyledi. Başhekim Erdoğan, Rus medyasından ‘aileye baskı yapıldı’ şeklinde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Muğla'nın Bodrum ilçesinden, ‘alkol zehirlenmesi’ şüphesiyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 28 Mayıs’ta tedaviye alınan, ancak tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşen Viktoria Nıkoloeva’yla ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak Rus medyasında Nıkoloeva’nın yüzünün nakil bekleyen Sezgin Ergen’e nakledileceği yönündeki iddialarla ilgili olarak ‘Türk doktorları hastalara iyi bakmıyor, organ nakli kisvesi altında hastaları ve hasta yakınları yönlendiriliyor, Türk medyası da hasta yakınlarına baskı uygular tarzda yönlendirmeye çalıştığı’ şeklinde çıkan haberler, Akdeniz Üniversitesi tarafından yalanlandı.
Söz konusu haberlerle ilgili olarak, Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen basın toplantısına; İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Sorumlu Koordinatörü Uzman Nilgün Keçecioğlu, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melike Cengiz ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğulları Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar katıldı.

Reklam
Reklam

Başhekim Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, Rus basınında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve tüm kamuoyunu üzdüğünü söyledi. Erdoğan, yoğun bakımda yatan bir hastanın beyin ölümü gerçekleştiği şeklinde bir rapor veritken sonra organ nakli adayı olduğunu söyledi. AÜ Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana organ nakli yapan bir hastane olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bize kuruluşumuzdan bu yana verilen organ nakli misyonunun bir gün dahi aksatmaksızın devam ettik. Türkiye’de ve dünyada ilkler yapacak pozisyona geldik. Bunları bireysel başarılarla değil ekip başarılarıyla yaptık. En son gelinen nokta da yüz naklidir. Yüz nakli daha önceden programlanan yüz nakli bekleyen bir hastanın hastanemizde bulunma sebebiyle ilgilidir. Bunun Rus hastayla hiçbir ilgisi ve bağlantısı yoktur. Organ naklini mevzuat doğrultusunda yaparız. Yoğun bakımda yatan bir hastaya beyin ölümü raporu verilmeksizin hastaya organ nakli hastası olarak bakılamaz. Hastaya beyin ölümü raporu verildikten sonra artık o hasta organ nakli için adaydır. Mevzuata uygun bir şekilde hasta yakınlarıyla diyalog kuruluru vericiyse organları kullanılır. Bu hastanede de bu yapılmıştır. Yoğun bakımda yatan beyin ölümü gerçekleşen ama organ nakli olarak görülen hastaya yakınına sadece dün ulaşılabilmiş ve sorulmuştur. Verici olmadığı öğrenildikten sonra bu işlemden vazgeçilmiştir. Hasta yakınlarına baskı yapılmamış ve yönlendirilmemiştir. Etik dışı bir uygulama yapılmamıştır. Bize gelen hastalar sadece bir Rus hastası değildir, dünyanın her yerinden bize hasta gelebiliyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yüz nakli bekleyen Sezgin Ergen’le Rus rehber Viktoria Nıkoloeva’nın aynı anda hastanede tedavi altında olmasının tamamen tesadüf olduğunu ifade etti. Eroğan, Rus basının bu konuyu çarpıttığını savunarak şunları söyledi: “Biz hazır olduğumuz bir uygulama için daha yüz nakli bekleyici sebebiyle bu hastanın denk geliyor olması, yüz nakli beklemesinin yer alıyor olması Türk medyasının yaptığı haberler bu olaya baskıcı tavrı olarak değerlendirilmiştir.” dedi. Viktoria Nıkoloeva’nın beyin ölümünün gerçekleştikten sonra ailesinin rızası olmaksızın tıbbi bakım dışında zorlama ya da eylem yapılmadığını söyleyen Erdoğan, tıbbi tedavinin hasta kaybedilene kadar devam edeceğini belirtti. Erdoğan bu aşamada alinin isteği üzerine bir Rus doktorun gelerek hastaya baktığını söyleyen Erdoğan, “Hastanın transporta uygun olmadığı, burada iyi bir bakım olduğunu kabul etmişlerdir.” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Melike Cengiz de, hastanın şuan tıbben ölü olduğunu söyledi. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından Viktoria Nıkoloeva’nın bu güne kadar yaşamasının genç olması ve hastalığının bulunmaması nedeniyle bu kadar süre kalp atışlarının devam ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Melike Cengiz, hastanın durumunun kritik olduğunu, kan basıncı düşük olması nedeniyle kalp atışlarının uzun süre devam etmeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin hasta bakımı konusunda son yıllarda büyük bir mesafe katettiğini ve bir çok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirten İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin de doktorların hastaları yaşatmak için canla başla mücadele ettiğini söyledi. Kendisinin de Akdeniz Üniversitesi'ndeki doktorlara kefil olduğunu vurgulayan Bilgin, yanlış bir haber uğruna Türkiye'deki sağlık sistemine darbe vurulmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Bilindiği gibi; Bodrum'da, Rus rehberin tekne turu ardından yaşanan alkol zehirlenmesi ardından 13’ü Rus, 1’i Türk rehber, 14 kişi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gönderilmiş, hastalardan 10’u tedavilerinin ardından taburcu edilmişti. 28 yaşındaki Maria Shalyapına ve Zalyaeva Auılıa (22) tüm tedavilere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.
Hastanede, Victoria Nikoloeva ile birlikte tedavisi süren Alina Shangalaeva taburcu edilmiş, Victoria Nikoloeva’nın ise 20 Haziran’da beyin ölümü gerçekleşmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz