Başhekim Sabahattin Altıntaş’tan “yaz” Uyarıları

Tavşanlı Doç Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi Başhekimi Sabahattin Altıntaş, artan hava sıcaklıkları ile birlikte...

Tavşanlı Doç Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi Başhekimi Sabahattin Altıntaş, artan hava sıcaklıkları ile birlikte baş gösteren güneş çarpması ve yanığı, mikrobik hastalıklar ve gıda bozulmalarına karşı uyarılarda bulundu. Altıntaş bu mevsimde özellikle yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşların 10.00-17.00 saatleri arasında direk güneş ışınlarına maruz kalmamaları gerektiğini söyledi.

Başhekim Altıntaş, gündüz saatlerinde rahatsız edici sıcaklıkların başladığını belirterek, güneş ışınlarının zararlı olduğunu ve direk olarak güneşe maruz kalınmamasını tavsiye etti.

Reklam
Reklam

"SAAT 10.00 - 17.00 ZAMAN DİLİMİNE DİKKAT"

Sabah saat 10.00 ile akşam 17.00’ye kadar olan zaman diliminde güneş ışınlarının kuvvetli olduğuna vurgu yapan Altıntaş, “Bunun neticesinde, güneş çarpması ve güneş yanıklıkları oluşabilmektedir. Bu saatlerde güneş ışınlarına uzun süre maruz kalan kişilerde hem güneş ışınlarının etkisiyle hem de sıcak havanın etkisiyle güneş çarpmaları dediğimiz tablo oluşabilir. Güneş çarpmalarında baş ağrıları vücut ağrılarıyla birlikte ateş yükselmesi hararet halsizlik gibi belirtiler oluyor. Özellikle uzun süre güneşte kalan kişilerde bu belirtiler olduğunda güneş çarpmasından şüphelenmek gerekiyor” dedi.

"GÜNDE 2 VEYA 2,5 LİTRE SU İÇİLMELİ"

Bu havalarda sık sık vücudun kısmen soğutulması ve sıvı ihtiyacının da karşılanması gerektiğine işaret eden Başhekim Altıntaş, “Bu durumda ağızdan alınacak sıvılar yeterli olurken bazen serum veya sıvı tedavisi hastanede gerekebilir. Öyle bir durumda da hastaneye gitmek gerekir. Güneş çarpmalarından sakınmak için ne yapmak gerekir? Güneşin yoğun olduğu saatlerde güneşte kalmamak gerekiyor. Eğer işimiz gereği bu saatlerde çalışmamız gerekiyorsa güneş ışınlarından en az etkilenecek şekilde programımızı ayarlamak gerekiyor. Başımızı güneşten korumamız gerekiyor. İkinci olarak da vücudumuzun sıvı ihtiyacını bolca karşılamalıyız. Sıcağın etkisi ile sıvı atımı fazla olacağı için bunu bir şekilde almamız gerekiyor. 2veya 2,5 litre sıvı tüketilmeli” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"KENE GÖRÜLEN ORTAMLARDAN UZAK DURUN"

Başhekim Altıntaş, bu mevsimlerde kene vakalarının da artış gösterdiğini belirterek, “Kenelerin çoğalacağı ortamlara dikkat etmek gerekiyor. Kenelerin göründüğü ortamdan uzak durulmalıdır. Kene ısıran kişi en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidir. Bu kişiler asla kendilerin keneyi çıkarmaya kalkmasınlar. Çünkü bu işlemin usulüne uygun yapılması ve bir sağlık görevlisince gerçekleştirilmesi önemlidir.

MİKROBİK HASTALIKLAR VE GIDA GÜVENLİĞİ

Öte yandan aşırı sıcakların etkisi ile mikrobik rahatsızların arttığını ve gıdaların bozulma ömrünün kısaldığına anlatan Altıntaş, “Sıcak etkisi ile gıdalarda bozulma daha kolay olması ve mikropların daha rahat üremesinden dolayı bu hususlara da dikkat etmek gerekiyor. Bunun için de özellikle gıdaları uygun ortamda saklamalıyız. Gıdada bozulmaya bağlı olarak kişilerde hastalıklar baş gösterebilir. Yazın çiğ yiyeceklerin tüketimi de fazlalaşıyor. Sebze yemekleri veya meyveler daha çok tüketiliyor. Bu gıdaları da bol ve temiz suyla yıkayalım. Çünkü bu gıdaların yetiştirilmesinde ilaçlamalar gereği üzerinde kimyasal maddeler olabilir. Bunlardan arındırmak gerekiyor. Bu hususlara özen gösterelim ki mikrobik hastalıkla karşılaşmayalım.

Reklam
Reklam

HASTALARA, YAŞLILARA VE ÇOCUKLARA UYARILAR

Güneş ışınlarından korunmak için bol ve açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Altıntaş, “Açık renkli giysiler güneş ışınlarını yansıttıkları için vücuda etkileri azalabilir. Koyu renkliler güneşi daha fazla çektiği için vücuda olumsuz etki verebilir. Sıcak ortamlarda yazın beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Ağır yağlı yiyecekleri fazla tüketmeyelim. Dış ortamın sıcaklığı güneş ışınları bazı kişileri daha fazla etkiliyor. Örneğin yaşlılar ve çocuklar yiyeceklerine ve sıvı tüketimine kesinlikle çok dikkat etmeli. Çocuklar bu mevsimde dış ortamda daha çok kalıyor. Eğer çocuğumuz toprakla temas ederse anında temizlenmesi gerekir. Dikkat etmezse çocuk zehirlenmeleri olabilir. Vücuttaki sıvı elektrolik dengesinin bozulması ile etkilenme daha fazla olabilir. Tansiyon hastaları, nefes darlığı olanlar, şeker ve kalp hastaları sıcağa çıkarken dikkat etmeli. Tansiyon, kalp, şeker ve nefes darlığı olan hastaların güneşe fazla çıkmamaları gerekiyor. Sıcaktan etkilendiğimizde sıcağın çaresi soğuk yemek içmek değildir. O an vücutta hararet olduğu için vücudun sıvı ihtiyacını bize gösteriyor. Böyle bir durumda yeterince sıvı alınmalıdır. Sıvının illa soğuk olması gerekmez. Tersine sıcak veya ılık sıvılarla vücudun su ihtiyacını karşılamak gerekir. Klima vantilatör gibi hava akımı yaratan etkenlere de dikkate etmek gerekir. Kişi uzun süre bu cihazlara maruz kalırsa hareket etmesi bile zorlaşabilir. Kısacası oluşan hararet vücudun sıvı ihtiyacının göstergesidir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz