Başhekimden Ağız Ve Diş Sağlığı Uyarısı

Ramazan ayında 24 saat içinde öğün sayısının toplamda 2 olması, özellikle yaz aylarında sahur ve...

Ramazan ayında 24 saat içinde öğün sayısının toplamda 2 olması, özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin fazla olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük riskler oluşturuyor.

Sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında ağızda kolayca üreyen bakteriler; çürüklerin, dişeti sorunlarının ve ağız kokusunun artmasına sebep oluyor. Ağız ve diş sağlığı Ramazan ayında daha çok önem kazanıyor. Özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin fazla olması, 24 saat içinde öğün sayısının toplamda 2 olması gibi etkenler ağız sağlığı için büyük riskler oluşturuyor. Sahurdan iftara kadar olan uzun sürede dişler fırçalanmadığında, ağızda kolayca üreyen bakterilerin çürüklerin artmasına neden olduğunu belirten Muş Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Özhan Dülger, bu durumun diş, dişeti sorunları ve ağız kokusunun artmasına sebep olduğunu vurguladı. Ramazan ayının özellikle beslenme alışkanlıklarında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden Dülger, bunun bireylerin ağız ve diş sağlığını önemli derecede etkilediğini söyledi. Başhekim Dülger, “Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi de azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Aynı zamanda, gün içinde oruç tutan pek çok insanın kan şekeri düşer ve bu nedenle iftarda şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi artar. Bu da bakterilerin, ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş çürüklerinin ve ağız kokusunun artmasına sebep olur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dülger, Ramazan'da diş bakımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Başta sahur olmak üzere çok şekerli gıdalardan kaçının. Diş ipi kullanmaya özen gösterin. Yalnızca dişlerinizi değil, dilinize de fırçalayın. Protezlerinizin temizliğine dikkat edin.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: