Basımevi nasıl yazılır? Basımevi mi basım evi mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe kelime dağarcığındaki tüm sözcüklerin nasıl yazılacakları ya da nasıl telaffuz edilecekleri ve cümle içinde hangi amaç ile kullanılmalarına göre nasıl ifade edilecekleri çeşitli Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir. Bu kurallara uyulmaması halinde yazım hatalarına düşülür. Çünkü yazım kuralları olası yazım hatalarına engel olabilmek için oluşturulmuştur.

İki ya da çok daha fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulan birleşik türde kelimelerin bazıları ayrı bazıları ise bitişik yazılması gerektiği için bu tür kelimelerin yazımında çok sık hata yapılabilmektedir. Yazım kurallarına uyulması bu tür hataların önüne geçilmesini sağlar. Özelikle birleşik türde kelimeler için oluşturulan kurallar sayesinde hangi kelimenin nasıl yazılacağı belirlenmiştir.

Basımevi nasıl yazılır?

İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş olan basımevi TDK (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan ve basılmış olan Türkçe sözlüklerde “basım işinin yapıldığı yer” olarak ifade edilmiştir. Eş anlamlı kelimeleri ise şunlardır: Matbaa, basmahane.

Reklam
Reklam

Basımevi doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu da bu kelimenin doğru yazılışının bitişik olması gerektiğini internet sayfasında yayınladığı kurallar ile açıklamıştır. Bu kurallara göre şu madde basımevi kelimesinin bitişik yazılması gerektiğini ifade eder:

  • Türkçe dilinde ev kelimesi ile başka bir kelimenin bir araya gelmesi sonucunda oluşan kelimeler bitişik yazılmalıdır. (Örnek: Bakımevi, huzurevi, orduevi, polisevi, öğretmenevi)

Basımevi mi basım evi mi?

Basımevi yazımı basım evi şeklinde ayrı olmamalıdır. Bu şekilde yazılması yazım hatası yapıldığı anlamına gelir. Çünkü Türkçe yazım kurallarına göre basımevi bitişik yazılması gereken birleşik türde kelimelerden biridir. Bir birleşik kelimenin bitişik yazılmasını gerektiren diğer bazı durumlar şunlardır:

  • Belirsizlik ifade eden sıfatlar ve zamirler (Birkaç, birtakım, birçok vb.)
  • “Zede” ile oluşmuş olan birleşik kelimeler
  • Farsça kurallarına göre oluşturulmuş olan birleşik kelimeler (Cihanşümul, ehvenişer, gayrimenkul gibi.)
  • “Hane” kelimesi ile birleşerek kurulmuş olanlar.
  • Hanım, nine ağa gibi kelimeler ile birleşerek oluşmuş olanlar
  • Kanunda bitişik olarak kullanılan ve bu şekilde tescili yapılmış olan kurum ve kuruluş isimleri (Açıköğretim Fakültesi, Yükseköğretim Kurumu, İçişleri vb.)
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: