Basin Konseyi Milli Eğitim Şurasindaki Basin Akreditasyonu Uygulamasini Kinadi

Basın Konseyi, Antalya'da  yapılan Milli Eğitim Şurasında katılımcılara ve basına akreditasyon uygulanmasını kınadığını açıkladı.Basın Konseyi açıklamasında şu görüşlere yer

Basın Konseyi, Antalya'da yapılan Milli Eğitim Şurasında katılımcılara ve basına akreditasyon uygulanmasını kınadığını açıkladı.Basın Konseyi açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

"Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmasını yaptığı 19. Milli Eğitim Şurası katılımcıları arasında ayrımcılık yaparak, demokrasilerin vazgeçilmez koşulu olan açıklık ve çoğulculuk ilkelerini ihlal etmiştir.
1939'dan beri Milli Eğitim politikalarına yön vermek üzere dört yılda bir yapılan Milli Eğitim Şurası Yönetmeliği'nin aylar öncesinden değiştirilerek, çalışmalara katkı sağlayan pek çok kuruluşun hiç haber verilmeksizin Bakanlıkça dışarıda bırakılması bir gerçektir.
Yeni yönetmelikle oturumlara katılacak kurumlar sadece Milli Eğitim Bakanı’nın tercihiyle belirlenmiştir. Bunların arasında yıllardır Şura'ya çağırılıp görüşü alınan, katkıda bulunan bir çok kurum ve STK gibi Basın Konseyi ile Ankara, İstanbul ve İzmir Gazeteciler Cemiyetleri'nin temsilcileri de ilk kez bu yıl devre dışı bırakılmışlardır.
Çok farklı alanlarda pek çok kurumun Şura çalışmalarına katılmalarının engellenmesini demokratik katılımcılıkla açıklamak mümkün değildir.

Reklam
Reklam

Ana okulundan başlayarak eğitimde yeni hayat tarzının gündeme getirildiği, karma eğitim sisteminin tartışıldığı, Osmanlı Türkçesinin liselerde zorunlu hale getirilmesinin kabul edildiği, din dersinin İlkokul 1. Sınıftan başlatılması önerisinin komisyondan geçtiği, önerilere itiraz edenlerin dinsizlikle suçlandığı Şura'da, Basın Konseyi gibi bazı kurumlarla birlikte, Şura'yı izleyen basın mensuplarına da kapıların dünden itibaren tümüyle kapatılması, demokrasilerdeki şeffaflık anlayışına da aykırıdır.

Oysa Milli Eğitim Şurası’nın çalışmaları, olabildiğince geniş katılımla, tüm kesimlerin görüşleri alınarak demokratik ortamda, basına açık şekilde yapılmalıdır ve çalışmalar kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Kamu oyunun öğrenme hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü adına Milli Eğitim Bakanı’na soruyoruz:
*Milli Eğitim Şurası Yönetmeliği aylar önce neden değiştirildi, eğitim alanında görüşlerinden yararlanılabilecek kurumlar neden sessizce devre dışı bırakıldı?
*Şura çalışmaları neden basına kapalı sürdürülmektedir?
*Sadece sizin onay verdiğiniz kişilerin Şura’ya katılmalarını çoğulcu demokrasiyle bağdaştırabiliyor musunuz?
*Bir tartışma ortamı yerine, bu Şura öncede hazırlanmış kararların kabul edilmesi için mi yapıldı?"

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: