Basın Konseyi Üyelerinden İhd’ye Ziyaret

Diyarbakır’da çeşitli temaslarda bulunan Basın Konseyi üyeleri, İHD Diyarbakır Şubesi’ni ziyaret ederek, bölgedeki hak ihlalleri...

Diyarbakır’da çeşitli temaslarda bulunan Basın Konseyi üyeleri, İHD Diyarbakır Şubesi’ni ziyaret ederek, bölgedeki hak ihlalleri hakkında bilgi aldı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, bölgede hak ihlallerinde artışların yaşandığını belirterek, yaşanan bu ihlallerden gazetecilerin de nasibini aldığını söyledi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan gazetecileri ziyaret eden Basın Konseyi üyeleri, İHD Diyarbakır Şubesi’ni ziyaret etti. İHD Şube Başkanı Raci Bilici ve Şube Sekreteri Abdulselam İnceören tarafından karşılanan heyet üyeleri Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Yüksek Kurul Üyeleri avukat Turgut Kazan ve Yalçın Büyükdağlı ile Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen, İHD’nin çalışmaları ve bölgede yaşanan hak ihlallerine ilişkin şube yöneticilerinden bilgi aldı. Basın Konseyi’nin göstermiş olduğu duyarlılığa teşekkür eden Bilici, insan hakları savunucuları olarak, ülkedeki gidişattan endişe duyduklarını söyledi. Gazetecilerin halen cezaevinde olmasının bu ülkenin bir ayıbı olduğunu söyleyen Bilici, bu konuda kamuoyunun daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bölge genelinde 2006 yılından bu yana hak ihlallerinde ciddi artışlar yaşandığını kaydeden Bilici, bunun nedeninin de hükümetin muhalif bütün kesimleri tehlike olarak görmesinden kaynaklandığını söyledi. Başta Kürt siyasetçiler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütü temsilcileri olmak üzere tüm toplum dinamiklerinin KCK adı altında cezaevlerine doldurulduğunu ifade eden Bilici, “Avukatlar, gazeteciler, gençler, öğrenciler, kadınlar, akademisyenler, hemen hemen herkes bu kapsamda gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Son olarak KESK’e yönelik bir operasyon düzenlendi ve birçok yöneticileri tutuklandı. Bu şekilde bir yönelim toplumun tüm örgütlü gücünü bitirmek amaçlıdır. Bu da kabul edilecek bir durum değildir” dedi.

İHD olarak da bu baskılardan nasiplerini aldıklarını vurgulayan Bilici, “Bu dernek 90’lı yıllarda da basılmazdı. Çünkü insan hakları savunucularının bir dokunulmazlığı vardır. Ama 2009 yılından beri iki defa baskına uğradık. Genel Başkan Yardımcımız Muharrem Erbey ve yöneticimiz halen tutukludur. Bölgedeki tüm İHD şube yöneticileri hakkında soruşturma ve davalar açılmaktadır. Bizler sadece gerçekleri raporlaştırıp kamuoyuyla paylaştığımız için bu baskılara maruz kalıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bölgede düşünce ve ifade özgürlüğü, işkence ve kötü muamele, konularında ciddi hak ihlallerinin yaşandığını kaydeden Bilici, özellikle cezaevlerinde mahpusların haklarına yönelik büyük sorunlar yaşandığını sözlerine ekledi. Bilici daha sonra şubeleri tarafından hazırlanan bazı hak ihlalleri raporlarını heyet üyelerine sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: