Basın önünde polis-jandarma suçlaması doğru değil

ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, basın önünde kurumların birbirini suçlamasının doğru olmadığını belirterek, soruşturma sonucunda Emniyet Teşkilatı tarafından hiçbir endişeye mahal bırakılmayacak şekilde sorumlular hakkında gereğinin yapılacağını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Gazeteci Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın dün yayınlanan görüntüleriyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Çalışkan, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu saldırı ülkemizdeki huzur, güven ve istikrar ortamına yapılan bir saldırıdır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi bu tür eylemlerle bir yere varılması, bir amaca ulaşılması mümkün değil. Olay baştan itibaren ciddiyetle takip edilmiş, devletin tüm kurumları, güvenlik birimlerimiz adli makamlarımız ahenk ve koordinasyon içerisinde çalışarak kısa bir sürede failleri yakalamıştır. Adli soruşturma, cumhuriyet savcılarımızın nezaretinde geniş kapsamlı olarak sürdürülmektedir.

Biliyorsunuz adli soruşturmaya ilişkin herhangi bir açıklama ve yorum yapmak mümkün değildir. Gelişmelere her gün yeni gözaltılar ve buna bağlı tutuklamalar olmaktadır. İdari yönden ise bakanlığımız müfettişleri Trabzon, İstanbul, Samsun ve Ankara'da geniş çaplı bir inceleme yapmaktadır. Bilindiği üzere ülkemiz terörden çok ızdırap çekmiştir. Bu bakımdan kamuoyu bu gibi olaylar konusunda çok hassastır.

Biz asırlardan beri bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşamayı başarmış bir milletiz. Emniyet Teşkilatı olarak bütün olaylar karşısında biz büyük bir özveriyle mücadele etmekteyiz.

Reklam
Reklam

Birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik bu tür eylemlerde bulunanların üzerine de her zaman olduğu gibi kararlılıkla gidilmektedir. Sözkonusu şüphelinin Samsun'da yakalanmasından sonra çekildiği anlaşılan fotoğrafın Samsun'da çekilip çekilmediğinin araştırıldığını söylemiştim.

Bu konuyla ilgili bakanlığımızca derhal müfettişler görevlendirildi. Bu konuyla ilgili dün akşam televizyonlarda birtakım görüntüler yayınlandı. Müfettişlerimiz bu görüntüleri inceleyerek çalışmalarını sürdürmektedirler. Soruşturma sonucunda Emniyet Teşkilatı tarafından hiçbir endişeye mahal bırakmayacak şekilde sorumlular hakkında derhal gereği yapılacaktır".

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bugün yapılan açıklamayı da değerlendiren Çalışkan, kurumların basın önünde birbirini suçlamasını doğru bulmadığını belirterek, kurumların ahenk içerisinde çalışmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Çalışkan, 'Bu tür çekimlerin yapılmasını doğru buluyor musunuz?' sorusuna ise "Emniyet Teşkilatı kurumsal bir yapıya sahiptir. Polisin, profesyonel olması lazım. Duygu ve düşüncesini yaptığı işe yansıtmaması gerekir" diye cevap verdi.

Reklam
Reklam

Çalışkan, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün vekaleten yönetilmesinin bir sıkıntıya yol açıp açmadığının sorulması üzerine, "Şu anda bizim Emniyet Genel Müdürümüz görevi başındadır. Sayın Bakanımız tarafından kendisine emniyet teşkilatını yönetme görevi vekaleten verilmiştir. Vekil, asilin bütün yetkilerini kullanmaya haizdir. Herhangi bir yönetim boşluğu sözkonusu değildir" diye konuştu.