Basın örgütlerinden Oda TV davası sanıklarına destek

Bazı basın meslek örgütleri ve gazeteciler, Oda TV davası sanıklarına destek vermek için Çağlayan’daki İstanbul...

Bazı basın meslek örgütleri ve gazeteciler, Oda TV davası sanıklarına destek vermek için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Adliye önünde toplanan grup adına açıklama yapan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, davada sadece Oda TV’deki kişilerin değil, gazetecilik mesleğinin yargılandığını söyledi.
Gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. Bazı basın meslek örgütleri davanın sanığı gazetecilere destek vermek için adliye önünde toplandı. Oda TV davasında yargılananların fotoğrafları, adliye önündeki meydana getirildi. ‘Gazetecilere özgürlük, 7 arkadaşımız tutuklu’, ‘Özgür basın varsa özgür toplum vardır’ afişi asıldı.
Adliye önünde toplanan grup adına açıklama yapan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, Oda TV davasında yargılananların son zamanlarda medya üzerinde yoğunlaşan basın özgürlüğü tehdit eden uygulamalar çerçevesinde yargılandıklarını savundu. Burada Oda TV’deki kişilerin değil, tüm basının yargılandığını söyleyen Gürtuna, “Mesleğimiz yargılanmaktadır. Hala çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında 10 bin dolayında kovuşturma ve dava bulunmaktadır. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu’nun basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerinden dolayı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü gazetecilerin sayısı 63’e ulaşmıştır. Bu sayı ile Türkiye dünya tutuklu gazeteciler sıralamasında birinci sıraya oturmuştur. Bu da demokratikleşme çabasında olan Türkiye için büyük bir ayıptır.” dedi.
Terörle Mücadele ve TCK’daki basın ve ifade özgürlüğünün önündeki bulunan tüm engellerin kaldırılmasını istediklerini kaydeden Gürtuna, “Özel yetkili mahkemeler temel hak ve hürriyetleri diledikleri zaman askıya alabilme imkanı verilmiştir. Özel yetkili mahkemelere son verilmesini istiyoruz. Uzun süren tutukluluk adeta cezalandırmaya dönmüştür. Bu konuda mağduriyetin giderilmesi için ivedilikle yasal düzenlenmeye gidilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz