Basın özgürlüğü hala tehdit altında

VİYANA (İHA) - Dünya genelinde geçtiğimiz yıl 65 gazetecinin görevi başında öldürüldüğü bildirildi.

Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) 2005 yılı raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde 65 gazeteci görevi başında uğradığı saldırılar sonucu hayatını kaybetti.
Raporda, 2004'te de 78 gazetecinin görevi başında öldürüldüğü hatırlatıldı. Bir önceki yıla göre azalma olsa da basın özgürlüğünün hala tehdit altında olduğu vurgulandı.
"Medya Savaşları: Yıl Sıfır" başlığı ile raporu yayınlayan IPI, geçtiğimiz yıl 23 gazetecinin öldürüldüğü Irak'ı 'en çok gazetecinin öldürüldüğü ülke' ilan etti.

Reklam
Reklam

175 ülkedeki basın özgürlüğünü ve gazetecilerin durumunu ele alan raporda yine geçtiğimiz yıl Filipinler'de 9, Bangladeş'te 3, Haiti'de 3 ve diğer 18 ülkede de toplam 27 gazeteci öldürüldü.

1950'de New York'ta kurulan IPI 120 ülkede temsil ediliyor. Enstitü'nün raporunda dünya genelinde basın özgürlüğünün hala tehdit altında olmaya devam ettiği ön plan çıkarıldı.

Raporda, "Dünyanın her bölgesindeki hükümetler; basın yasaları, resmi kararlar, kanunsuz tutuklamalar, hapsetmeler, fiziksel saldırılar, tehdit ve yıldırmalar ile gazetecilerin haklarını ve basın özgürlüğünü çiğniyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Bir çok ülkede hükümet kurum ve kuruluşlarının, bakanlıkların bilgi vermeyi reddettiğinin belirtildiği raporda, gazeteciler ve basın kuruluşları ile görüşmeye de izin verilmediği ifade edildi.

Nepal'de hapsedilen gazeteci sayısının diğer ülkelerin tamamından daha fazla olduğu belirtilen raporda ABD ve Fransa'da haberin kaynağını açıklamaları için gazeteciler hakkında dava açıldığı belirtilerek bu ülkeler eleştirildi.

Reklam
Reklam

Raporda, Rusya'da da gazetecilerin ve basının zor şartlarda hizmet verdiği, otosansür uygulamaya zorlandığı belirtildi.
Afrika ülkelerinde özellikle de Zimbabwe'de yasaların gazetecilerin özgürce çalışmalarını engellemeye devam ettiği vurgulandı.
IPI ayrıca Şili, Guatemala, Honduras ve Panama'da basın özgürlüğü lehinde yapılan yasal düzenlemeleri takdirle karşıladı.

Enstitü, bir sonraki yıllık kongresini İskoçya'nın Edniburg kentinde Mayıs ayında yapacak.