Başınız çatlamasın

Sıklıkla duyarız yakınlarımızdan ‘Başım çok ağrıyor’, ‘Başım çatlıyor sanki ’,’Baş ağrısı beni delirtiyor’ cümlelerini.

Baş ağrısı bir anda ya da zaman zaman kendini hissettire hissetire gelir. Başağrısı şikâyetiyle doktora başvuranların sadece %5-7’sinde bu ağrıya neden olabilecek yapısal bir bozukluk çıkar. Oysa ağrılar çok zaman kişinin iş yapabilmesini ya da fiziksel bir aktivite yapmasını engelleyecek boyutlardadır. Biyofiz Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Tuncay Çelik, baş ağrısının onlarca sebebi olduğunu, bu durumun zaman zaman ciddi ve yaşamı tehdit eden problemler yarattığını belirtiyor.

Nörolog Tuncay Çelik, başağrılarında ilk sırayı alan migrenin ise her dört kadından birinin kâbusu olduğuna dikkat çekiyor. Doktor desteği almak isteyenlerin büyük çoğunluğunun ise teşhis sıkıntısı yaşadığına değinen Çelik, migreni tetikleyen unsurlar arasında stresin ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

BAŞ AKTÖR ÖSTROJEN HORMONU

Migrenin çoğunlukla kadınlarda görüldüğüne dikkat çeken Biyofiz Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Tuncay Çelik, migrenin beyindeki kan damarlarındaki değişiklikten dolayı oluştuğunu kadınlardaki hızlı hormonal değişimlerin sıklığından ötürü de kadınlarda daha yoğun görüldüğünü belirtti. Beslenmenin de migren tedavisinde önemli bir yer aldığına değinen Çelik, çikolata, turunçgiller, kırmızı şarap, kahve ve peynirin migreni tetikleyebilen besinlerden olduğunu dile getirdi.
Bunların yanı sıra salam ve sosislerdeki koruyucu maddeler, sigara içmek, kansızlık veya tiroid bezinin yanlış çalışması gibi durumlar migren ataklarını tetikleyebiliyor. Bazı migrenli hastaların atakları ise stres, uykusuzluk, açlık, üzüntü ve sıkıntı nedeniyle artabiliyor.

Başağrısı tedavisinin bir ekip işi olduğunu belirten Tuncay Çelik, başağrısına neden olan bir ya da birden fazla sorun olabildiğini ancak çok yönlü bir araştırmayla doğru sonuca ulaşılabileceğini ifade ediyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: