ANKARA (İHA) - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu'na (BASK) bağlı Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, eğitim-öğretim yılı içerisinde okullarda, 40 farklı isim ve gerekçeyle para toplandığını söyledi.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, konuya ilişkin olarak İHA'ya yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 42. maddesini hatırlatarak her yurttaşa devlet okullarında parasız eğitim vaat edildiğini, ancak ortaya çıkan tablodan, "Paran varsa oku! Paran kadar oku!" anlayışının ortaya çıktığını kaydetti. Avcı, hükümetin eğitim politikalarına yönelik olarak, "Hükümetin özel okulları destekleyen tutumu, devlet okullarını ise devlete yük olmaktan kurtulmuş hatta kar getiren işletmeler olarak planlaması, eğitimi ayrıcalıklı insanların faydalanabildiği 'lüks' bir hizmet haline getirme azmi, kasıtlı olarak fakir ve cahil bırakılmış halkımızın geleceğini iyice karartmaktan başka bir şey değildir" dedi.
Avcı, devletin eğitim konusunda cep telefonundan, sayısal lotaya, tapu işlemlerinden diğer harcama giderlerine kadar vergi aldığına işaret etti ve yıl boyunca 40 farklı isim ve gerekçeyle velilerden para toplanması uygulamasının Avrupa Birliği'ne (AB) girmeye çalışan Türkiye'nin dışında hiçbir AB ülkesinde olmadığının altını çizdi.
BASK'a bağlı Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın belirlediği 40 maddelik liste ise şöyle:
"Eğitime Katkı Payı, vakıf parası, okul aile birliği parası, yetiştirme kursları parası, Kızılay'a yardım parası, karne parası, diploma parası, muhtelif hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli parası, okul arması parası, temizlik malzemeleri parası, fotokopi ve sınav ücretleri parası, okul forması parası, tiyatro ve temsil giderleri parası, gezi parası, bayram törenleri için kıyafet parası, sözleşmeli parası, bilgisayar ve tepegöz alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşeleri donatım parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür ve takdirname belge parası, tebeşir ve tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kaloriferci parası, boya tamirat parası, okul bekçi parası, sınıf temizletme parası, okul etkinliklerine bilet parası,
yakıt parası, servis ücreti."