Türkiye ve Demokrasi konusunda Newyork ve Dallas'ta iki konferans veren Akaydın, Amerikalılara bir model ülke olarak Atatürk'ün kurduğu laik ve modern Türkiye'yi anlattığını kaydetti.
Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ve Teksas Türk Amerikan Derneği'nin davetlisi olarak geçen hafta Amerika'ya giden Başkan Mustafa Akaydın, Antalya'ya döndü.
Newyork Üniversitesi ve Dallas Kent Konseyi'nde ''Türkiye ve Demokrasi'' konulu iki konuşma yapan Akaydın, kardeş şehir Austin'e de nezaket ziyaretinde bulundu. Akaydın, temasları kapsamında Birleşmiş Miletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile görüşerek, Nevruz nedeniyle BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya katıldı. Akaydın, Newyork Başkonsolosluğu, Türk Ticaret Ateşeliği, Türk Kültür ve Turizm Ataşeliği'ni de ziyaret etti. Türk - Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası (TACCI) Başkanı Celal Seçilmiş ile bir araya gelen Başkan Akaydın Türk - Amerikan Radyosu'nun da canlı yayın konuğu oldu. Türk Amerikan Derneği'nin kokteyline katılan Akaydın, Türk basın mensupları ile basın toplantısı yaptı.
Geziyi değerlendiren Akaydın, özellikle turizm ve Antalya'nın tanıtımı konusunda girişimlerde bulunduğunu ifade etti. Başkan Akaydın şunları söyledi:
''90'lı yıllarda ablam Leyla Özhan'ın da Ataşe olarak görev yapmış olduğu Türk Kültür ve Turizm Ataşeliği'nde Antalya'nın Amerikalılar için golf, kültür turizmi ve ilerde yaşlı turizmi konusunda önemli bir merkez olabileceğini anlattım. 679 bin Amerikalı Türkiye'ye turist olarak geliyor. Bu iyi bir rakam. Amerikalı turistler her şey dahil sistemini sevmeyen, butik otelleri tercih eden, çok para harcayan, kültür ve golf turizminden hoşlanan insanlar. Bunların tanıtımını yaptım. Kültürümüzü iyi pazarlayamıyoruz. Özellikle Patara'yı anlattım onlara. Patara Amerikalılar için çok önemli. Çünkü Amerika Anayasası, dünya demokrasi tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen Patara'daki Likya Meclisi'nden esinlenerek hazırlanmış bir anayasa. Onun için Patara'nın çok iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyorum.''
Amerika'daki 3. yaş grubu turistlerin Antalya'da her türlü sağlık garantisinden yararlanabileceklerini, ihtiyaç duyacakları donanımları bulabileceklerini ve güvenle gelebileceklerini dile getirdiğini anlatan Akaydın, ''Antalya'nın avantajlarını anlattım. Bunun üzerinde çalışma yapılması gerektiğini, her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade ettim. Bu konuda turizmcilerimize de görev düşüyor. Yakın gelecekte kendilerini görüşmelerim ve izlenimlerim konusunda bilgilendireceğim'' dedi.
Bölgedeki kritik durum nedeniyle Türkiye'nin önemli bir ülke olarak algılandığını kaydeden Akaydın, New York ve Dallas'taki konferanslarında bir çok soru aldığını ifade etti. Konferanslarında ''Türkiye bölge için model olabilir mi?'' sorusunun yanıtlarını paylaştığını dile getiren Akaydın, Atatürk'ün kurduğu modern ve laik Cumhuriyet'in inşa ettiği sağlam altyapı sayesinde Türkiye'nin bölgede demokrasiyi yürüten tek ülke olduğunu söylediğini aktardı. Türkiye'de laikliğin, hukukun üstünlüğünün ve basın özgürlüğünün demokrasinin vazgeçilmez ön şartlarını oluşturduğundan ve demokrasinin korunmasının hem Türk - Amerikan ilişkileri açısından hem de Türkiye'nin bölgedeki diğer Müslüman ülkelere uzun vadede örnek olabilmesi açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladığından söz eden Akaydın, ABD'nin 'ılımlı İslam' dayatmasının son derece mantıksız olduğunu, Türkiye'nin bu tür yapay ve pratikte işlerliği olmayan düşünce sistemlerine ihtiyacı olmadığını konuşmalarımda dile getirdiğini kaydetti.
Bölge İslam ülkelerinde Türk tipi bir demokrasinin yakın gelecekte sağlanıp sağlanamayacağı konusunda sorular aldığını belirten Akaydın, ''Ben de pek kolay sağlanamayacağını, bunun sağlanabilmesi için Atatürk'ün Türkiye'de başlattığı gibi bir aydınlanma devriminin başlatılması gerektiğini anlattım. (Türkiye'de yaşandığı gibi 50-60 yıllık demokrasi tecrübeleri lazım ki Türkiye'nin durumuna gelebilsinler) dedim. Dış müdahalelerle bugün Mısır'da ve Libya'da dün Irak'ta olduğu şeklinde yapılan demokrasi çağrılarının kısa vadede sonuç vermesi gibi bir beklentinin oluşmaması gerektiğini anlattım'' diye konuştu.
Konferansında Avrupa Birliği ile ilişkilerde yaşanan sıkıntıların da gündeme geldiğini kaydeden Akaydın, Türkiye'nin haklı gerekçelerini anlattım. Türk demokrasisinin durumu, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunların da gündeme getirildiğini, kendisinin de uygun bir dille gerçekleri ifade ettiğini belirtti.
Geçtiğimiz yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Türk kökenli 15 Amerikalı çocuğu Antalya'da ağırladıklarını hatırlatan Başkan Akaydın, her yıl Türk kökenli Amerikalı çocukları Antalya'da ağırlama konusunda görüş birliğine vardıklarını, Ayrıca Newyork'taki Türk yürüyüşünde yer almalarını ve Dallas'taki festivalde stant kurmalarını istediklerini, bu isteğe olumlu yanıt verdiklerini ifade etti.
Amerika'da yaşayan Türklerin sayısının 500 bine yaklaştığını anlatan Akaydın, ''Yurt dışındaki en eğitilmiş Türk nüfusunu temsil ediyorlar. Büyük çoğunluğu master ve doktoralı. Önemli bir potansiyel. 180 bini Newyork'ta bulunuyor. Bu Türkler orada güçlü bir lobi oluştururlarsa gerçekten Türkiye'nin dünyadaki görüntüsünü çok rahatlıkla etkileyebilirler'' şeklinde konuştu.
Austin'de temiz enerji ile ilgili incelemelerde de bulunan Akaydın, ''bugün enerjiyi ucuz ve kolay temin edilen ABD'de bile güneş enerjisiyle ilgili ARGE düzeyinde önemli çalışmalar bulunduğunu belirtti. Akaydın, ''Japonya felaketinden sonra Amerika'da da nükleer enerji konusunda ciddi tereddüt yaşanıyor'' dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz