Başkan Altepe: Eski binaların sağlamlığı kontrol edilsin

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, depremin büyük yaralar açan bir afet olduğunu söyledi. Altepe,...

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, depremin büyük yaralar açan bir afet olduğunu söyledi. Altepe, Bursa’nın da deprem bölgesinde bulunduğuna ve vatandaşların bilinçli davranması gerektiğine dikkati çekti.
Recep Altepe deprem kuşağında bulunan Bursa'da depremle ilgili yapılması gereken çalışmaları değerlendirdi. Depremin aniden meydana geldiğini belirten Başkan Altepe, “Birden hayat felç olabiliyor, dünya tersine dönebiliyor, binlerce insan canını kaybedebiliyor. Büyük bir afet, umarım yeniden yaşamayız” dedi.
Başkan Altepe, 1999 yılında Marmara depreminde büyük felaketin yaşandığını hatırlatarak, bu depremden sonra vatandaşların binaların sağlamlığına dikkat etmeye başladığını vurguladı.
Binayı sağlam yapmanın büyük bedele mal olmadığını, buna rağmen yaşam kurtaran önemli bir durum olduğunu anlatan Başkan Altepe, “1999 yılından 12 yıl sonra yaşanan Van ve Erciş depremi, deprem riskini Bursa’da da hatırlattı. 'Bir musibet bin nasihatten iyidir' derler. Felaket ve can kaybı yaşamamak için binaların sağlamlığına dikkat edilmelidir. 1999’dan sonra yenilenen yönetmeliğe göre binaların emniyet katsayısı yüzde 60 oranında arttı. Eskiden bir kolonda 10 tane demir kullanılıyorsa, şimdi 16 tane kullanılıyor.” diye konuştu.
Vatandaşların içinde yaşadıkları yapıların sağlıksız olduğunu az çok bilmesine rağmen, gerçekle yüz yüze gelmekten kaçtığını savunan Altepe, vatandaşın binasının durumunu öğrenmek istemediğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

"VATANDAŞ 'BU BENİM KADERİM' DİYEREK HALİNE RAZI OLUYOR"
Vatandaşların 'Bu benim kaderim' diyerek halinden razı olduğunu anlatan Altepe, yapı envanterinin çıkarılmasının zor olmadığını ifade etti.
Altepe, çoğu apartman olan sıkıntılı binaların yıkılıp yenilenmesi için binalarda yaşayanların da durumu kabul edip gerektiği şekilde hareket etmelerini istedi.
Bu noktada vatandaşların bilinçli olmalarını ve oturdukları binaları kontrol etmelerinin önemine işaret eden Altepe, vatandaşların bu iradeyi ortaya koymaları gerektiğine dikkat çekti.
İnsanların ilgisizliği halinde bu durumu kent yöneticilerinin takip etmesi gerektiğini ve bunun da oldukça zor olduğunu ifade eden Başkan Altepe şunları kaydetti: “Bursa’da sayılsa 50 bine yakın kaçak bina çıkacaktır. Bunların değerlendirilmesi zor. Yasalar çıkarılmalı. Bu noktada mülkiyet en önemli konu. Mülkiyet hakkı oldukça güçlü. Vatandaşlar, duyarlı olmalı. Çürük binasını veriyor yerine aynı büyüklükte yeni bina istiyor, makul olunmalı. Depremde yıkılabilir binaların olduğu bölgeler tespit edilip, yenilenecek bölge haline getirilip, yıkıp yeniden yapılmalıdır. Bursa’da da belirli bölgelerin acil yıkılması, felaket yaşanmadan da binaların güçlendirilmesi gerekiyor."
Başkan Altepe, depremle ilgili olarak Marmara Belediyeler Birliği‘nin de 234 üye belediyeyle çalışmalarına başladığını, olası kriz durumunda vatandaşlara destek konusunda gerekenin yapılacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz