Başkan Altepe: Marmara çökerse Türkiye çöker

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başkanlığını yürüttüğü Marmara Belediyiler Birliği’nin 2011 yılı 2. Olağan...

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başkanlığını yürüttüğü Marmara Belediyiler Birliği’nin 2011 yılı 2. Olağan Toplantısı’nın ana gündemini deprem felaketi oluşturdu.
Toplantının açılışında konuşan Başkan Altepe, “Van’da yaşanan elim deprem felâketi, özellikle planlama, imar ve yapı kontrolü hususunda asla taviz verilmemesi gerektiğini, bir kez daha acı bir şekilde göstermiştir.” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği (MBB)'nin 2011 yılı 2. Olağan Toplantısı, Sapanca’daki Güral Sapanca Oteli’nde yapıldı. Yalova Valisi ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek’in de katıldığı toplantının açılışında söz alan MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuşmasının büyük bir bölümünü Van’da yaşanan deprem felaketine ayırdı.
Türkiye’deki şehirlerin birçok konuda dünyanın önüne geçtiğini, örnek projelere ve hizmetlere imza attığını dile getiren Başkan Altepe, şunları söyledi: “Ancak, daha kat edecek uzun bir yolumuzun olduğunu da unutmamamız gerekmektedir. Van’da yaşanan elim deprem felâketi, özellikle planlama, imar ve yapı kontrol hususunda asla taviz verilmemesi gerektiğini, bir kez daha acı bir şekilde göstermiştir. Birlik olarak, bu konuda bölgemizde bilinç düzeyinin ve farkındalığın artırılması için yoğun çaba harcamaktayız. Başbakanımız da dün yaptığı konuşmada, şehirlerde yenilenmesi gereken dokunun bin an evvel yenilenmesinin önemine dikkati çekti. Bizlerin de en önemli gayesi, kentlerimizdeki elverişsiz yapı stokunun bir an evvel sağlıklı hale getirilmesidir. Kısır menfaatler ve kısa vadeli amaçlar uğruna, ülkemizin en değerli varlığı olan insan kaynağımızın, göz göre göre heba olmasına asla müsaade edemeyiz.”
Depremin, özellikle 1999 yılında Marmara’da yaşanan felaketin ardından her dönem konuşulan bir konu olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Biz belediye başkanları olarak konuşmanın ötesinde icra konumundayız. Bu konuda bir an önce kararları alıp, çalışmaları başlatacağız. Çünkü Marmara Bölgesi, Türkiye ekonomisinin yüzde 60’ını bünyesinde barındırıyor. İstanbul, Bursa, Balıkesir çökmemeli. Marmara çökerse, Türkiye çöker. Marmara Belediyeler Birliği olarak deprem konusunda da ayrı bir rol alacağız.” dedi.

Reklam
Reklam

"DEPREM UNUTULDUĞUNDA GELİYOR"
Depremin ne zaman ve nerede geleceğinin kestirilemediğini dile getiren Başkan Altepe, şöyle devam etti: “Deprem hep unutulduğu zaman ve beklenmedik anda geliyor. Bu nedenle herkesin depreme karşı sürekli hazırlıklı olması gerekiyor. Marmara Belediyeler Birliği olarak, 2011 yılı içinde deprem ve afetlere karşı 3 kitap hazırlatarak üye belediyelerimize dağıttık. Bu kitaplar 'Deprem Eğitimi', 'Engelliler İçin Deprem Eğitimi' ve 'Afet Yönetimi' adlı eserlerdir.
Bunlardan, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu tarafından hazırlanan 'Afet Yönetimi' kitabı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde ders kitabı olarak okutulmaya başlanmıştır. Yine 2011 yılı içinde deprem ve afet yönetimi konusunda bölgemizdeki 4 farklı merkezde konferanslar organize ettik. Önümüzdeki aydan itibaren 4 merkezde daha konferans düzenleyeceğiz. Aralık ayından itibaren itfaiye ve sivil savunma personelini de kapsayacak şekilde daha geniş kapsamlı eğitim ve bilgilendirme programları organize edeceğiz. Birlik, meclisimiz bünyesinde Afet Koordinasyon Komisyonu’nu oluşturduk. Bu komisyonun kurumsal bir yapıya kavuşması için görev tanımını hazırladık ve sekreteryasını oluşturduk. Birlik Başkanlığı olarak komisyonun alacağı kararları ısrarla takip edeceğimizi ifade etmek isterim.”
Marmara Belediyeler Birliği’nin, özellikle eğitim alanında üyelerine yönelik önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Başkan Altepe, 2011 yılının da bu anlamda dolu dolu geçtiğini ifade etti. Altepe, bu yıl bölgede ve yurt içinde toplam 201 adet eğitim programı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Bu arada, Marmara Belediyeler Birliği, eğitim çalışmaları kapsamında iki yeni protokole daha imza attı. 5 ili kapsayan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Esengül Civelek ile Başkan Altepe arasında işbirliği protokolü imzalandı. Meriç Belediyeler Birliği ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen ve Başkan Altepe, imzalarını, iki birlik arasındaki eğitim çalışmalarının artırılması için attı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz