Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin sorulan tüm soruları yanıtladı.
Katıldığı canlı yayında ilk olarak imar konusunu anlatan Başkan Ergün, Manisa’ya imar planı yapılması için, 5 Nisan 2011 tarihinde Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle karar alındığını hatırlattı. Aradan geçen 23 sene sonunda böyle bir karar alındığını belirten Başkan Ergün, “Yaklaşık 18-20 aya yaklaşan bir çalışma yapıldı. İşin başına baktığınızda 300’ün üzerinde noktada, Manisa’nın tüm mahallelerinde sondaj çalışması yapıldı. Buna müteakip, Manisa’nın deprem haritaları çıkarıldı. Bunlar, kanun gereği yapılması gereken uygulamalardı. Biz de bunları yaptık ve ilgili bakanlığa bu haritaları ulaştırdık. Çıkarılan deprem haritalarına göre, neler yapılabilir gibi bir çalışma başlattık. Biliyorsunuz Manisa’nın dörtte üçü ıslah planlarıyla, özel parsellerle satma noktasında bu noktalara kadar gelmiş. Bunu Manisa’da yaşayan bütün vatandaşlarımız görüyor, biliyor. Tabi cesaretle üzerine gidilmesi gereken bir karardı bu. Bu zamana kadar böyle bir çalışma yapılmamış. 23 sene önce yapılmış, bir 10 sene önce yapılması gerekiyordu. Yapılsaydı bu kadar çarpık kentleşme olmazdı. Islah planlarının dışında da kaçak olarak yapılmış yaklaşık bin tane bina var. Bunlar hala şu anda ıslah planlarının dışında. Manisa’nın bir tek çıkış noktası batı bölgesi olan Güzelyurt, Muradiye, Uncubozköy civarları. Oralarda da inşaat alanı kalmamış” dedi.
"BİZ SİYASİ DÜŞÜNMEDİK"
Yeni Mahalle, Fatih Mahallesi, Hafsa Sultan Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’nin kentin gelişmesine paralel olarak bugün artık merkez olma noktasına geldiğine vurgu yapan Başkan Ergün, “Orada da çok değişik imar planları verilmiş. Kimi yere 2 kat, kimi yere 3 kat, kimi yerlerde kaçak olarak bunların da üstüne çıkılmış. Sonuç itibariyle çok çarpık bir yapılaşma var. Ben seçim döneminde o bölgeleri gezerken ve seçimden sonra o mahallelerde dolaşırken, vatandaşlar bizi yakaladığında, kahvede çay içtiğimizde, cami çıkışında sürekli bizden imar istediler. Biz her şeyi göze aldık. Siyasi bir şey düşünmedik. Manisa’nın artık değişmesi gerektiğini, Manisa’daki sıkıntıları yaşayan ve gören biri olarak, 30-35 sene müteahhitlik yapmış biri olarak imar planı içerisinde de tecrübelerimiz var, bu konuların içerisindeydik. Bizim bir tek sıkıntımız oldu. İyi anlatamadık. Anlatım noktasında eksiklerimiz oldu. Bir 5 kişilik teknik ekip kurarak, mahallelerde bu planı anlatabilirdik. Bunu bir eksiklik olarak meclis toplantılarında da söyledim. Çuvaldızı kendime batırıyorum. Bununla birlikte siyasi propaganda başlatıldı. 'Evleriniz yıkılıyor, kamulaştırma yapılacak, belediye evinizi elinizden alıyor, çocuklarınızın geleceği ipotek altına alınıyor' dendi. Belediye koridorlarında propagandalar yapıldı, basın çağrıldı, şovlar yapıldı” dedi.
"KAMUNUN ZARARA UĞRATILMASI SÖZ KONUSU"
Planın ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin desteğiyle kabul edildiğini ve askı sürecinin başladığını hatırlatan Başkan Ergün, iddia edildiği gibi 10 bin 516 itiraz gelmediğini, asıl itiraz sayısının 6 bin 973 olduğunun altını çizdi. Bunun ardından bazı milletvekillerinin ve siyasi partilerin mahallelere giderek, yalan yanlış anlatımlarda bulunarak, planın geçen mecliste iptali noktasına gidildiğini belirten Başkan Ergün, “Tabi bu itiraz dilekçeleri komisyonumuzca kontrol edildi. Meclisimizin 18. maddesinde bunların değerlendirmesi yapılacaktı. Ama AK Parti, CHP ve Bağımsız iki üyenin ortak önergesiyle bunun iptali gündeme alındı. İmar konusu, İmar Komisyonu’na gitmek zorundaydı. Mecliste komisyona gitmemesini ifade ettiler, buna saygı duyuyorum. Ama kanun nezdinde imar komisyonuna gitmeden alınan kararın usulsüz olduğunu düşündük. Sonuç itibariyle iki oylama yapıldı. Sonuç itibariyle 20’ye 18 oyla reddedildi. Kanunların belediye başkanlarına verdiği bir yetki var. Bunun yeniden gündeme getirilmesi ile ilgili. Bugünde ilgili itirazımı, ilgili müdürlüğümüze yaptım. Sonuç itibariyle Şubat ayında bir daha meclise gelecek. Büyük ihtimalle yine ret olacak. Ama ben kanuni açıdan bu hakkımı kullanma ihtiyacını hissettiğim için itiraz ettim. AK Parti ve CHP grupları yaptıkları açıklamalarda prensip olarak bu kararlarını devam ettireceklerini belirttiler, buna saygı duyuyorum. Şubat ayında da ret olursa, bu plan tamamen iptal olacak. Benim hukuka giderim dediğim nokta şu; bu planın oybirliğiyle onaylanması var. Belediyenin şu anda kamu noktasında yaklaşık 1 trilyon civarında bir ödemesi var. Bu bedelin ret kararı veren meclis üyelerine rücuu noktasında hukuka götürme hakkım var. Çünkü kamunun zarara uğratılması söz konusu… Sonuç itibariyle onların oylarıyla kabul edilmiş, oybirliğiyle plan yapılması kararı alınmış, bir plan hazırlanmış, bu planı tekrar reddediyorsunuz. O açıdan burada bir kamu zararı söz konusu. Sonuçta hukukçular inceleyecektir. Dava açılır mı, açılamaz mı görülecektir” diye konuştu.
Yeni bir imar planının hazırlanmasının Manisa için elzem olduğunun altını çizen Başkan Ergün, tüm şehirlerde aynı sorunun olduğuna dikkat çekti, “Grup Başkanları da ifadelerinde Manisa’nın yeni bir plana ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Neden, Manisa’da inşaat yapılacak alan kalmamış durumda. Bu planları yapmazsanız, önümüzdeki 5 senelik süre içerisinde 500 bine giden bir Manisa var. Bu insanları nerede oturtacaksınız? O açıdan yatacak yer yok! Hem çarpık yapılaşma, hem nüfus artışı göz önüne alınırsa… Büyükşehir olduktan sonra plan yapılsın diyenler var. Büyükşehir sürecinde ilk olarak 25000’lik planların yapılması gerekiyor. Büyükşehirin zaten geçiş itibariyle 1-1,5 sene kadrolaşma ve tasfiyelerle geçecek. Ben Manisa’yı seviyorum. Vatandaşlarımızı seviyorum. Bu kanayan bir yaradır. Bu sorun sadece Manisa’da değil, tüm şehirlerde var. Sonuç itibariyle yapılması gereken şeyler. Türkiye’nin önümüzdeki 10-15 senelik hedeflerinde bu çalışmalar yapılacak. Depreme dayanıklılık zorunluluğu geliyor. Bununla ilgili bizim de hazırlığımız var. Bizim getirdiğimiz planda eksikler vardır. Ama hiç kimsenin yerini kalkıp da kamulaştırma söz konusu değildir” dedi.
"GELİN ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN"
İtirazların yoğun olduğu, evlerinin yeşil alan olduğunu iddia eden mahalleler için de bilgi veren Başkan Ergün, “Planda evleri yeşil alan olarak görünen vatandaşlarımıza en yakın yeşil alanın yanında komşusu ile birlikte birleşmek suretiyle daire sahibi olabileceğini defalarca anlattık. Buralara müteahhit hemen girmez diye düşündük, o nedenle planın aynen kalmasını karar verdik. Ama bir yoğunluk artışına gidelim istedik. Kimsenin 1 metrekare yerini almamız söz konusu değil. Bunu anlatamadık veya anlamak istemediler. İnsanların kafalarını bulandırarak, yalan yanlış siyasi söylemler uyguladılar, bunda da başarılı oldular. Ben hep şunu söyledim; gelin bir öneriniz varsa, çözümünüz varsa gelin hep beraber elinizi taşın altına koyun. Ben vücudumu koydum, siz de bir şeyler yapın. Önerileri neyse gelip sunsunlar. Tutturdular bu plan iptal olacak. bu plan üzerinde değişiklikler yapılabilirdi. Şimdi zaman kaybına döndü iş. Bu Manisa’ya en az 3-5 yıl kaybettirir. Gelin Manisa’nın kaderiyle oynamayın. Gelin hep beraber ortaklaşa bu işin çözümünü bulalım. Manisa’nın önünü açalım, Manisa’nın çehresini değiştirelim. Manisa’nın önünü açacak imar çalışmalarını hayata geçirelim dedim. Ama yalnızca ret olacak demekten ileri gitmediler” diye konuştu.
Planın ret olmasının neler getirdiği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Ergün, şöyle konuştu: “Planın ret olmasıyla 5000’lik planlar gitmiş oluyor. 1000’lik planlar aynen kalıyor. Şimdi 5000’lik planların yeniden yapılması lazım. Bu plan kapsamında Çevre Yolu’na kadar açılan bir alan var. Şimdi bütün mahallelerimizde kurduğumuz kaçak yapı timi ile kaçak yapıların önüne geçtik. Planın reddiyle birlikte Çevre Yolu’na kadar bu kaçak yapılaşmalar devam edecek.” Bazı vatandaşların iki katlı dairelerinin mevcut yerine 5 kat imar istediklerini de belirten Başkan Ergün, “Bu kanunen mümkün değil. Olsaydı geçmiş dönemdeki belediye başkanları zaten bunu yapardı. 5 kat verilebilmesi için bir kere yolun 12 metre olması şartı var. Bugün yaşadığımız trafik sorunu yaşanan mahallelerimizde hep 5-6 katlı yapılar var. Şimdi bu olumsuzluğu aynı şekilde devam ettirmek Manisa’nın önünü kapatmaktır, Manisa’yı çok kötü bir şekle sokacak çalışmadır. Biliyorsunuz artık TOKİ kanunları var. TOKİ bir yeri toplu konut alanı ilan ettiği anda vatandaşımızın söz hakkı yok. TOKİ’nin ona vereceği arsa bedeli neyse bunun üzerine konuşma hakkın yok.”
"PLANIN REDDİYLE BİRLİKTE BİRÇOK PROJE YARIM KALDI"
Şubat ayı Meclis’inde Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’ni ilgilendiren imar planının da görüşüleceğini belirten Başkan Ergün, genel imar planının reddi sonucu yarım kalan çalışmaları da şöyle sıraladı: “O bölgede binlerce vatandaşımızın yerleri var. O 850 hektarlık alandan, artı 1 milyon metrekare fuar alanından bahsediyorum. Buralarda imar yok. Buralara imar getiriyoruz. Bugün Çevre Yolu bitmiş. İlk patlayacak olan yerler, bu 4 mahallenin dışında Çevre Yolu yakınındaki yerlerdir. Şimdi Çevre Yolu’na plan verdiniz belli bir noktaya kadar, ikisinin arasında gecekondulu, ıslahlı alanlar. Oradaki yolları, bağlantıları nasıl sağlayacaksınız? Sonuçta hepsi komplike bir düşünceydi. Aynı şekilde Nurlupınar Mahallesi ve Akpınar’da yeni bir alan düşünelim dedik. Oradaki iki tren yolu arasına sıkışmış olan yeşil alan olarak yapılma mecburiyetinde olan yerlere binalar yapılmış. O vatandaşların evlerini zaten Devlet Demiryolları kamulaştırmalarını yapacak, çık diyecek. Onlara bir alternatif olacak konut hamlesi başlatmak istedik, bu da kalmış oldu. Onun yanı sıra bölge hastanesi yapılacak olan alanı düşünerek, hemen hastanenin yanında kentsel dönüşümle ilgili bir karar aldık. 2 bin konut olacak bir projelendirme hesabındayız. Bu imar planıyla ilgili oranın da planı kaldı. O kadar çok kalan yer var ki, liseler kampusu kaldı. Suphi Egemen’in bağışladığı bir alan vardı. OSB ile Arıtma Tesisleri arasında kalan yolu da fedakarlık ederek, Karayolları’na hediye ettik. Bunu da kimse konuşmuyor. Vakıflar’a ait yerimiz var. Sayın Bülent Arınç yıllardan beri benden plan çalışması yapmamı istiyor. Üniversitenin genişlemesi vardı, o kaldı. Devlet Hastanesi’nin Tariş depolarına kadar genişlemesi vardı, o kaldı. Moris Şinasi Hastanesi’ne Karayollarına kadar genişletilmesi vardı, o kaldı.”
"BİZİM PARAYA, PULA, RANTA İHTİYACIMIZ YOK"
Plan çalışmaları sürecinde şahsıyla ilgili bazı dedikodular çıkarıldığını da anımsatan Başkan Ergün, “Benim babamın yeri bugün olmuş değil. Oranın planları 1971-72 yılında yapıldı. Şuan ki planda herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Okul yerini vermiş, futbol sahalarını vermiş, parkı ayırmış, cami alanlarını ayırmış. Verebileceği en fazla fireyi vermiş. Yolun genişletilmesi için 1 lira kamulaştırma bedeli almadan bağışlamış. 41 sene geçmiş. Cemal Ergün zaten alacağını almış. Bizim paraya, pula, ranta ihtiyacımız yok. Anıt’tan Gediz alanına kadar parseli bulunanlar, 25-30 tane vatandaşımızın yerleri var. O bölgeye showroomlar, oteller, outlet mağazalar, AVM’ler yapılabilmesi noktasında plancı ticari alan olarak işlemiş. Bir de Stadyum’un olduğu depolama alanlarının olduğu alanlar, yani DSİ’den aşağıya doğru olan alan, ticari alan olarak işlenmiş. Orada kimin yeri var, kimindir bilmem. Binlerce insanın yerleri var buralarda. Bunlara rant geliyor. O bölgenin depo olması mı iyi, kentin girişinin modernleşmesi mi iyi?” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Erkenci ve CHP Grubu ile AK Parti Grubu’nun söz konusu bölgeleri altı ticaret, üstü konut olarak işlenmesi konusunda plan dipnotuna madde dahil ettiğini hatırlatan Başkan Ergün, “Bunu Cengiz Ergün ya da Cemal Ergün otel yapmasın düşüncesiyle yaptılar. Kızılay’ın yerine plan yapılmasını neden oybirliğiyle kabul ettiler? Hüseyin Erkenci’ye soruyorum, Zeynel Bey’in yerini konut alanından ticari alana çeviren meclis gündemine neden kabul oyu verdiniz? Cemal Ergün ne yapmış Manisa’ya? Okul, anaokulu, 2 tane park, futbol sahası yapmış. O mahalleyi gecekondu mahallesi yapmamış. 50 sene direnmiş. Bunları unutuyorlar, ondan sonra konuşma hakkı yoktur diyorlar. Cemal Ergün’ün oğlu olmasaydım, bu kadar sıkıntı olmayacaktı. Sanki ben Cemal Ergün’e bir rant sağlıyormuşum gibi bir dedikodu çıkardılar. Bizim torunlarımıza, torunumuzun torununa kalacak mal varlığımız var zaten Allah’a çok şükür. Bunlar ayıptır, bunu yapanları ben Allah’a havale ediyorum. Orada bir cami var. Caminin yapılabilmesi için en az 5 trilyonluk kamulaştırma yapmaları lazım. Okul alanı var, kamulaştırılamıyor. Onun da parasal değeri en az 5 trilyon lira. Biz bir formül yaptık. Okul yerine imarlı parsel verelim. Okul yerine çevirdiğimiz alanı Müftülük’e cami yeri olarak tahsis edelim. Cemal Ergün, 1 lira almadan cami yeri olarak bağış yapmış olsun dedik. Kadastral olarak bize hisselerin değişiminin olamayacağı belirtildi. 30 senedir orada bir mağduriyet vardı, bu bile saptırıldı” diye konuştu.
"PLANA AKGEDİK’İ DAHİL ETSEYDİK KABUL EDERLERDİ"
İmar çalışmaları ile ilgili defalarca İmar Komisyonu’nun toplantı yaptığını, kendisinin de bunların yarısından çoğuna katıldığını belirten Başkan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ömer Bey’le de, Hüseyin Bey’le de görüşüp konuşuyoruz. Hiçbir şekilde sıkıntımız yok. Ancak iş tamamıyla siyasi şova dönüştürüldü. Cengiz Ergün bu planları yapmasın, MHP’li Belediye bu planları yapmasın, biz gelince yaparız düşüncesiyle. Ben bu planlara Akgedik’i dahil etmiş olsaydık, plan kabul edilirdi. Bunu Manisalılar araştırsın, orada kimin yerleri var. Ben bir kere daha çağrıda bulunuyorum, gelin hep beraber Manisa için, Manisalılar için, vatandaşlarımız için bir plan yapalım. Biz bununla ilgili defalarca toplantı yaptık. Toplantıya katılma lütfu gösterenler, terk ettiler bu toplantıları. İmar Komisyonu’nda AK Parti’li üyeler imza atmadılar mı? CHP Grup Başkan Vekili her zaman komisyon toplantılarına dahil oluyor. Önce şunu herkesin bilmesi lazım; bu planlar komisyonlarda görüşüldü, Meclis Salonu’nda meclis üyelerine anlatıldı. Hatta Milletvekili Özgür Bey katıldı. Makamıma CHP yönetimi geldi. Bunları anlattım. AK Parti’nin bazı meclis üyeleri muhtarlarla geldi, bilgi aldı. Benden planın suretini istediler, ben bunu yapmadım. Askı sürecine çıkmadan bunu fotokopilerle çoğaltmak vebal almaktır. Ama tüm ilgili herkes bunlarla ilgili ne varsa gördüler. 11 madde koydular, bunların hepsi plan dipnotlarına işlendi. Bunları görmedik demek, vatandaşımıza yalan söylemektir. Kimse siyasi şov yapmasın. Gelsinler hep beraber Manisa’yı bu kangren noktadan kurtaralım. Kimsenin yeri hisseli yer haline gelmiyor. Gelin bu planı Manisa’ya kazandıralım, Manisa zaman kaybetmesin.”
Canlı yayında Meclis üyelerine de çağrıda bulunan Başkan Ergün, “Bir kere daha çağrıda bulunuyorum; gelsinler hep beraber çalışalım, yeni bir plan hazırlayalım. Cengiz Ergün yaptı demeyin. MHP’li Belediye yaptı demek istemiyorsanız, gelin hep beraber yaptık diyelim. Yeter ki Manisa’nın önünü tıkamayalım. Çocuklarımıza yaşanabilir bir kent bırakalım. Bütün derdimiz bu. Müteahhitler daire yapacak arsa bulamıyorlar. Bir tek Güzelyurt’ta yapılan birkaç tane site var. Onlar da kısa zamanda dolacak. Bugün Hafsa Sultan Mahallesi’nde 2 katı olan, 2 daire alacak. 3 dairesi olan üçüncü dairesini de alacak. Bugün oralarda 210 milyara dayanmış daire fiyatları. 200’den olsa 400 milyarlık 2 daire sahibi olacak vatandaş. Bunlar düşünülemiyor mu, anlamış değilim. Bunu böyle söylemediler, bizi kandırdılar diyen vatandaşımız da çok. İşin özünde biz burada hiç kimseye rant sağlamadık. Bir rant varsa, bu vatandaşın lehine olacak bir ranttı. Soruyorum; 2 katlı yeriniz mi daha değerli, 12 katlı yeriniz mi daha değerli” dedi.
"KARAKÖY’E MODERN PAZARYERİ GELİYOR"
Canlı yayında pazaryerleriyle ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Ergün, Karaköy’de kurulan Pazartesi Pazarı ile ilgili çalışmaları anlattı. Perşembe Pazarı’nı kaldırarak eski Salı Pazarı’na taşıdıklarını hatırlatan Başkan Ergün, şu bilgileri verdi: “Horozköy’ün de bu sorununu çözdük. Bugün orası çok modern bir pazaryeri alanına kavuştu. Milli Emlak da önceden pazaryeri olarak kullanılan ağaçlık bölgeyi bize verirse, orayı da çok güzel bir sosyal alan haline getireceğiz. Ancak henüz bir yanıt alabilmiş değiliz. Karaköy pazaryeri ile ilgili sokak aralarında muazzam bir yayılma var. Okul bölgesinde balıkçılar var, kokuya neden oluyor. Pazartesi sebze-meyveyi, Salı günü de tuhafiyeyi kuralım diye düşündük. Bir anket de yaptık pazaryerleri ile ilgili. Herkes kaldırılsın diyor. Cumartesi Pazarı ile ilgili de bir gün öncesi kurulması ile ilgili bir sıkıntı var. Bunun değerlendirmesini yaparken, bir alternatif karşımıza çıktı. Kumludere Caddesi ile ilgili projelendirmeler yapılıyor. Bunların ihaleleri yapıldı. Bu bölgeye 320 tezgah yerleştiriyoruz. Çok modern bir pazaryeri yapıp, Pazartesi günü otoparkın orada sebze meyveyi, bu alanda da tuhafiyeyi kuralım diyoruz. Ama sokak aralarında Pazar olayını orada çözme noktasına getirmiş olacağız. En büyük pazaryeri ile ilgili şuandaki Perşembe Pazarı’nın yerine 1000 tezgahlık pazaryeri yapma düşüncesindeyiz. Garajın bitimine müteakip. Bu da programımızda var.”
"MANİSA’YA 120 TRİLYONLUK YATIRIM YAPILDI"
Programda bütçe konusunda da bilgi veren Başkan Ergün, geçmiş dönemin son yılı olan 2008’de bütçe gerçekleşmesinin gelirlerde 65 trilyon olduğu hatırlattı. Ergün, “2009’da bunu 102 trilyona, 2010’da 120 trilyona, geçen sene de 138,5 trilyona her sene yeni bir rekorla ulaştırdık. Geçtiğimiz sene 168 milyon 139 bin TL, yani yüzde 102 civarında bir gerçekleşme sağladık. Geçen sene sadece sermaye yatırımları dediğimiz yapılan işlerle ilgili 75 trilyon lira direkt gitmiş. Bunun dışında mal ve hizmet alımları da 67 trilyon. Bunun yaklaşık 27 trilyonu hizmet alımı olarak düşünülse, epey bir rakam 120-125 trilyon tutarında Manisa’ya yatırım yapılmış. O açıdan 2012 yılını çok güzel bir şekilde tamamladık. Gider noktasında 210 trilyon harcama hedeflemiştik. Bunların gerçekleşmeme rakamı 2-3 kalemde oynuyor. Bir tanesi Saruhan Oteli önündeki yerin engellenmesi sonucu Manisa Belediyesi bir kayba uğradı. Mevcut Garaj inşaatının, KESS Kavşağı’nın ve Kent Parkı’nın İller Bankası noktasında gecikmesi oldu. KESS Kavşağı’nın bitmesiyle İzmir-İstanbul güzergahı hiç kesintisiz gidiş-geliş var. Alt kısmında döner kavşak var. Gelecek olan Küçük Sanayi’ye dönebilir. Manisa’ya dönebilir, Üniversite’ye dönebilir. KESS Kavşağı’nın gecikmesi ile ilgili ihalede beşinci olan firmanın itirazı geldi. Bu bize süre kaybettirdi. Kent Park projemiz İller Bankası’nda 1-1,5 sene bekletildi. Orada 30 trilyona yakın bir yatırım söz konusu. 170 dönümlük bir Kent Park Manisa’ya kazandırma noktasında ihalesi yapılıyor ve yarından sonra ilk ön elemesi var. Bu da yaza başlayacağımız bir projemiz. KESS Kavşağı ile ilgili 25 Ocak’ta temel atma töreni yapıyoruz” diye konuştu.
"GARAJ ESNAFI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK"
Yeni Oto Terminal’in yapımına başlamasıyla birlikte mevcut otogarın ne olacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Ergün, “Mevcut Otogar ile ilgili biliyorsunuz bir yarışma yaptık. Belediye hizmet binası, nikah salonları, outlet mağazalar, pazaryeri ve yerin altına bin 500-2 bin araçlık otopark olacak bir proje. Sol tarafta bir de yurt var biliyorsunuz. 2015’in sonuna kadar o bölge yurda verilmiş. Burası da daha sonra değerlendirilecek. İlk etapta bu yılın sonunda orada bir temel atma noktasına geliriz, Garaj’ın taşınmasına müteakip. Oradaki esnaf da göz önünde bulundurulacak. Meclis üyelerimizden bir komisyon kurulması çalışmasını başlattık. Yasalar çerçevesinde orada ne yapılabilir, bize bir rapor sunulacak. Direkt tahsis yapamıyoruz, açık ihale usulüyle bunlar yapılacak. Vatandaş da gelip bu ihalelere girebilecek” dedi.
Manisa Belediyesi’nin 2012 yılında başlattığı, tamamladığı ve devam ettiği proje ve hizmetleri anlatan Başkan Ergün, “2012 yılında Cumhuriyet Meydanı’nı bitirdik. Fatih Çocuk bahçesi, TOKİ-2 Fikri Bayrıl Spor Tesisleri, ETV yanında Güzelyurt Çocuk Merkezi’ni bitirmişiz. Laleli Atatürk Gençlik Merkezi’ni bitirdik, şuanda iç teşrifatı yapılıyor. 6 muhtarlık binası, TOKİ-3 Mümin Özkasap Spor Tesisleri’ni bitirdik. Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ni bitirdik. Çok önemli yatırımlardan bir tanesi. Şuanda iç donanımları geldikten sonra, İstanbul’daki sistemi inşallah orada yapacağız. Çanakkale Şehitleri Anıtı ve Diaraması bitti. Tahmin ediyorum Mesir Festivali kapsamında oranın da açılışını yapmış olacağız. Yeni Otogar inşaatını başlatmışız. Toplu ulaşımda dönüşümü gerçekleştirdik. Havalandırmasıyla, klimasıyla rahat bir ulaşımı sağladık. Onların depolama alanları yapıldı. KESS Köprülü Kavşağı başlatıldı. Ulucami’deki tarihi saatin yenilemesini yaptık. Saat vurmaya başladı ama mahalleli kesmeye başladı. Biz elektriğini takıyoruz, akşam kesiyorlar. Ama bu sefer tam önlem alarak, o çalar saati çalıştıracağız. Küçük Sanayi düzenlemeleri. Orada muazzam bir yatırım yaptık ve çalışmalar devam ediyor. Ulucami kamulaştırmaları devam ediyor” diye konuştu.
"MANİSA HALKINA KAZIK ATMADIK"
Uncubozköy Meydan ve park düzenlemesi, Turgut Özal Mahallesi’nde park düzenlemesi ile Barbaros Mahallesi park düzenlemesini bitirdiklerini belirten Başkan Ergün, “Tarihi Efendiler Kahvesi’nde Vakıflar’dan uzun bir aradan sonra onayını almak suretiyle Fen İşleri Müdürlüğümüz olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’ni de hayata geçirdik. Bunun açılışını canlı bağlantıyla Sayın Başbakanımız yapacakmış. Ancak bize bununla ilgili herhangi bir bilgi verilmedi, elimize geçen broşürlerde gördük. Hayırlısı olsun. 13 mahallede yapılan yatırım 20 trilyona yakın kaldırım, yağmur suyu, bordür ve asfalt. Bu 13 mahallede yüzde 95 tüm çalışmaları bitirdik. 45 mahallenin ardından bu 12-13 mahallenin bu sorununu da bitirdik. Ulupark ses ve ışıklı havuz yapımı başladı. Çok güzel bir peyzaj projesi hazırlandı. 500 metrekare bir havuz yapılıyor. Bu havuzda ses, ışık efektleriyle su gösterileri olacak. Bunun bir örneği Ankara ve Antalya’da var, Manisa’ya da bunu kazandıralım istedik. 3 mahallede demiryolu üst geçitlerini yaptık. 2 tanesi tamamlandı, bir tanesi devam ediyor. Bunları da Manisa Belediyesi yaptı. Yeni mezarlık hizmet binası yaptık. Çevre donanımları ve düzenlemeleri bir kısmı bitti bir kısmı devam ediyor. 12 yeni araç aldık 1,5 trilyon civarında yatırımla. 40 caminin çevre düzenlemesi ve iç onarımlarına destek verdik. 27 okula bahçe duvarı yenilemesi yaptık. Okulların bahçelerine 12 ton asfalt yaptık. Mahalle aralarına 70 tane kauçuk zeminli park kazandırdık. 2012 yılında yaptığımız kısaca başlıklar bunlar. Bizim tek bir düşüncemiz var, o da hizmet. En önemlisi Manisa halkına kazık atmadık, Manisa halkını kandırmadık. İnsanların gözüne baka baka yalan söylemesini biz hiç beceremedik” dedi.
"ÇÖP SORUNUNU SİZ NEDEN ÇÖZMEDİNİZ?"
Manisa’ya atık su arıtma ve katı atık bertaraf tesisi yapımı için çalışmalarda artık son aşamaya geldiklerini ifade eden Başkan Ergün, bu konularla ilgili gelinen nokta hakkında şu bilgileri verdi: “Ya eski sistemle bir atık su arıtma tesisi yapılacak ya da yeni bir sistem var şimdi. Bu sistemde 8 aylık bir sürede bu tamamlanıyor. Farklı bir sistemde suyun sterilize edilip, temiz bir şekilde Gediz’e aktarılması sistemi var. Ya o sistemle ya da bu yeni sistemle arıtma tesisimizi yapacağız. Bunun da kararını meclisimiz alacak. Bununla ilgili Meclis Salonu’muzda geniş katılımlı bir sunum yapılacak. Geldiğim günden beri çöple yatıp, çöple kalkıyorum. Orada yaşayan vatandaşlarımızın çok büyük sıkıntıları var, Manisalıların sıkıntısı var. Biz geldiğimizde 2007 yılında açılmış olan çöple ilgili bir dava vardı. Aşağı yukarı 5-6 yıldır Danıştay’da. Biz bunu bekledik. Ankara’da girişimlerde bulunduk. Hepsinin takibini de yaptık ama ne hikmetse sonuç gelmedi. Zaman kaybetmemek için yeni bir çöp sahası Uzunburun mevkiinde Üniversite’nin coğrafi açıdan çöp alanı yapılabilir olarak belirlediği alanla ilgili çalışma başlattık. Prosedürleri hemen hemen bitti. Şuanda Başbakanlık’ta imzada bekliyor. Şimdi Hüseyin Bey, dünkü canlı yayında merkezi hükümet olarak her türlü desteği verebileceklerini söyledi. Ben 1 yıl önce bu çöple ilgili dosyayı tüm çalışmalarımızı kapsayan dosyayı kendisine teslim ettim. Hatta nerede teslim ettiğimi de söyleyeyim. Yiğitbaş çevresinde incelemelerde bulunduk, tam Saruhan Parkı’nın orada ayrılacakken, kendisine bu dosyayı temsil ettim. Kendisini bu sorunu çözmek yerine, yangın sonrası çöp yerine basını çağırıp şov yapmasını yadırgadım. Sormak lazım o zaman, 5 sene iktidardaydınız, niye yapmadınız? Niye çözemediniz?”
AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin şahsını hedef alan sözlerine de yanıt veren Başkan Ergün, “Hüseyin Bey, bir de benim Bodrum’a Çeşme’ye gittiğimi iddia etmiş, bu şekilde Belediye Başkanlığı yapılamayacağını belirtmiş. Hafta sonu bir gün Manisa’ya gelmekle bütün sorunlar Manisa’da çözülüyorsa, gelsin çözsün. Kendisi de makamı gereği yurtdışında çok geziyor. Bana o zaman 5000’lik planın ne olduğunu anlatsın. Kendisine hodri meydan diyorum. Buyursun imarla ilgili, Belediyecilikle ilgili burada konuşalım. Sallamakla olmuyor bu işler, icraatla oluyor. Hüseyin Bey bıraksın Belediye ile uğraşmayı da, Manisa’ya eksik kalan yatırımları tamamlasın. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi dışında Manisa’ya ne yatırım yaptılar? Çevre Yolu diyecekler, ben 12 trilyonluk kamulaştırma sorununu çözmeseydim, bunu başlatamazlardı. Anemon’daki kavşağın ne olduğunu ben anlayamadım. Manisa’nın içine hangi yatırımı yaptılar? Bölge hastanesi 3 yıldır başlatamadılar. Benim boşaltmadığımı iddia ettiler, 3 yıldır proje dahi çizemediler. Konuşmalarından anladığım kadarıyla Hüseyin Bey’in adaylığı Manisa’ya hayırlı olsun” dedi.
"MANİSASPOR İLE BELEDİYESPOR’U BİRBİRİNDEN AYIRMIYORUZ"
Turgutluspor’dan Manisaspor’a transfer olan Ümit Yasin Arslan’ın imza törenindeki fotoğrafa da değinen Başkan Ergün, “Bu arada Hüseyin Bey’e Manisaspor’a katkılarından dolayı da teşekkür ediyoruz. Biz yapsak bile göstere göstere yapmıyoruz bu katkıları. Keşke bunu Manisaspor Süper Lig’deyken de yapsaydılar. Manisa Belediyespor’dan kaç futbolcu verdiğimizi söylesinler. Geçen sene 12-13 futbolcumuzu bedelsiz olarak verdik. Örneğin Eray, Belediyespor’un altyapısından yetişmiş bir futbolcu. Kendisini Manisaspor’a verdik ve 240 bin TL yetiştirme bedelini de almadık. Biz Manisa Belediyespor ile Manisaspor’u birbirinden ayırmıyoruz. Sonuçta orası bizim yuvamız, şehrimizin takımı. Katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Bu arada yayına canlı telefon bağlantısı yapan Manisaspor Kulüp Başkanı Emre Hasgör, Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün kulübe önemli katkılar yaptığını, bunu dile getirmediğini belirterek, Başkan Ergün’e teşekkür etti.
Manisa Belediyesi olarak bu icraatları yaparken birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını da vurgulayan Başkan Ergün, “Sayın Tanrıverdi bizim yaptığımız her işin, attığımız her adımın takip edildiğini de biliyor. Subay Lojmanları’na otopark yapmayı düşünüyoruz, 3,5 senedir onunla uğraşıyoruz. TOKİ’den tapuları devredilme noktasına geldi. 3,6 trilyon lira Batıkışla’nın içinde Er Pavyonlarının yapımı başladı. Şimdi oranın imar planına da itiraz edildi. Bir şey çıkacağını zannetmiyorum. İtirazın konusu egzoz gazlarından kirlilik yaratacağı. Orada 15-20 kat yüksekliğinde betonarme değil, otomatik sistem yapılacak. Arabanızı getiriyorsunuz, düğmeye basıyorsunuz, arabanız yukarı gidiyor. Tam otomatik sistem ve Manisa’nın merkezdeki otopark sıkıntısını çözecek 550 araçlık bir proje. Emekliler Parkı altına da 400 araçlık otopark yapılacak. Eski Garaj alanının altına da iki katlı otopark projesi hazırladık. Tarihi eserler çıktığı için Anıtlar Kurulu tarafından bu proje durduruldu” dedi.
"NEYE EL ATIYORSAK HER ŞEYE İTİRAZ"
Oda-Dernekler Projesi’ne ve Saruhan Otel yanındaki alanın satışına da izin verilmediğini hatırlatan Başkan Ergün, “Belediye açık ihalelere giriyor diyerek itirazlar yapılıyor. Süreyya Parkı’nın talebinde bulunuyoruz, her ne hikmetse hala cevabı gelmedi. Bedesten’i 3,5 sene bekledik. Ama bunlarla biz sabırla mücadele ediyoruz. Sabrın sonu selamettir diyoruz. Yiğitbaş Türbesi’ni başlattık. Onu durdurdular. Hakkı Bey hayır işliyor, orayı güzelleştirecek proje hazırladı. Sunduk Anıtlar’a, tasdik ettik. Orada biz bir tane parsel kamulaştırması yaptık. Öndeki parseli de kamulaştıralım dedik, yapmayın dediler. Türbenin yanına 5 katlı yurt yapacaklarmış. Oradan durduruldu. Neye el atıyoruz her şeye itiraz. ‘Durdurulsun, yapılmasın, biz geliriz, biz yaparız’ düşüncesiyle” dedi.
Kent içi trafiğinde özellikle servis saatlerinde oluşan sıkışıklıkla ilgili çalışma yaptıklarını ve konu ile ilgili Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne gerekli talimatı verdiğini söyleyen Başkan Ergün, “Öncelikle OSB noktasında bizim girişimlerimiz oldu. Sanayide çalışan fabrikaların bir kısmının bilhassa Vestel’in bir saat geç başlatmak suretiyle vardiyasını değiştirse, bu sorun sona erecek. Bunu yapamıyoruz. OSB Başkanı Sait Bey’le de görüştük. Bizim müeyyidemiz yok dedi. Kırmızı Köprü, Sultan Camii’ni geçin çarşıdan geliyor araç kuyruğu. Bunun sıkıntıları var. Burada işi çözecek olan Vestel ve OSB. Topu onlara atmak amacıyla söylemiyorum. İl Trafik Komisyonu’na başvurduk, reddedildi. Ne yapılabilir, müeyyide ne getirebiliriz, Valiliği de işin içine sokalım bu işi çözüme kavuşturalım. 1 saat geç başlaması, bana göre yüzde 50’den fazla artı getirir kanaatindeyim. Bununla ilgili başvurumuzu da İl Trafik Komisyonu’na yaptık” diye konuştu.
"HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN"
OSB yönetimi tarafından gündeme getirilen 3 bin konutluk proje konusuna da değinen Başkan Ergün, bunun Manisa ile OSB’yi birbirinden koparma projesi olduğunu vurguladı. Ergün, konu ile ilgili şunları söyledi: “OSB sanayiciliğe baksın, konut işine soyunmasın. Daha önce AVM ile ilgili de bir plan hazırladılar, biz reddettik. Sonuçta herkes kendi işini yapsın. Şimdi 3 bin konutluk bir proje var. Biz buna da karşıyız. Manisa ile OSB’yi birbirinden koparma planıdır bu. Bu neye benziyor biliyor musunuz, 30 bin üniversite öğrencisinin 25 bininin dışarıya gitmesine benziyor. 2 sene vatandaş buradan kira almayacak, 2 sene sonra da daire sahibi olacak deniyor. Yani 2 senede işçi para ödemeyecek, 2 sene sonra da çıkacak işçi. O 2 senede biriktirdiği parayla ev alacak. Kimi kandırıyorlar. Zaten asgari ücretle çalışıyor işçi. 25-30 bin TL’ye Manisa’da nerede ev var?”
"KÖYLERDEKİ VERGİLER YÜZDE 100’LER ORANINDA ARTACAK"
İmar planı ile ilgili kendilerine hep ‘ben yaptım oldu’ eleştirisinde bulunulduğunu belirten Başkan Ergün, “Büyükşehir konusu da ben yaptım olduyla yapıldı. Köylünün evi yüzde 100 artırımlı Emlak Vergisi’ne tabi olacak. Yüzde 25 artırımlı Çevre Temizlik Vergisi ödeyecek. İçme ve kullanma suyuna para ödeyecek. Kuyu suyuna bile para ödeyecek. Bunlar 5 sene ertelendi şimdilik. Şimdi 5 sene sonra o köyler Paris’e mi dönüşecek? Köylü evi, tarlası, arsası, arazisi için büyükşehir tarifesi üzerinden, yani yüzde 100 artırımlı emlak vergisi ödeyecek. Bu vergilerin yüzde 10’u oranında da Taşınmaz Kültür Varlıkları’nın Korunmasına katkı payı ödeyecek. Köylü büyükşehir tarifesi üzerinden, yani yüzde 25 arttırımlı çevre temizlik vergisi ödeyecek. Çöp vergisi 5 yıl alınmayacak. Köylü içme ve kullanma suyuna para ödeyecek. Kuyudan kullandığı suya bile para ödeyecek. Su parası 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25’i üzerinden ödenecek. Köydeki esnaf ve sanatkârların vergi ve yükümlülükleri artacak, köydeki esnaf artık basit usulde değil, mecburen gerçek usulde vergilendirilecek. Yani ödeyeceği vergi artacak, her ay KDV, 3 ayda bir Gelir Vergisi ve en az 3 ayda bir Gelir Vergisi stopaj beyannamesi verecek. Her beyanname için damga vergisi ödeyecek, yazar kasa alacak, defter tutacak, bunun yanında mali müşavirle çalışacak ve ücretini ödeyecek, esnaf odaları üye kayıt ücreti ve yıllık aidatlar yüzde 100 artacak” dedi.
Köy muhtarları ve köylerin kâtip, korucu, imam, bekçi ve benzeri hizmetlerine köy bütçesinden ödenen ücretler ile çiftçi mallarını koruma bekçilerinin ücretleri ile köy birliklerine ait taşınmaz ve işletmeler için emlak vergisi ve kurumlar vergisi muafiyetinin de kalkacağını dile getiren Başkan Ergün, “Köylüye başka yeni vergi ve harçlar da gelecek. Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan aşağıdaki vergi, harç ve katılım paylarına köylüler de 5 yıl sonra tabi olacak. Çevre Temizlik Vergisi (%25 arttırımlı), İlan ve Reklam Vergisi, Eğlence Vergisi, Haberleşme Vergisi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi, Yangın Sigortası Vergisi, İşgal Vergisi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı, Kaynak Suları Harcı, Tellallık Harcı, Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı, Ölçü ve Tartı Aletleri Muayene Harcı, Bina İnşaatı Harcı, İmar Harçları (Parselasyon Harcı, İfraz ve Tevhit Harcı, Plan ve Proje Tasdik Harcı, Zemin Açma İzni ve Toprak Hafriyatı Harcı, Yapı Kullanma Harcı), İşyeri Açma İzni Harcı, Muayene, Ruhsat ve Rapor Harcı, Sağlık Belgesi Harcı, Yol Harcamalarına Katılma Payı, Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı, Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı, bu tesislerin hayırlı sonuçlar doğurmayacağını, köylümüzü perişan edeceğini, köy, belde ve ilçelerimizi boşaltacağını, ‘Milliyetçi Hareket Partisi bu tasarının yasalaşmaması için her türlü çabayı göstermiştir ve gösterecektir” diye konuştu.
"ÖDENEK VE BÜTÇEDE ARTIŞ GELECEK"
Büyükşehirin olumlu yanlarının da olduğunu ifade eden Başkan Ergün, şunları söyledi: “Belediyenin kaynaklarının artacak olması ve merkezi hükümetten gelecek ödeneğin büyükşehir statüsüne göre arttırılması yerel yönetimlerin ellerini güçlendirecek. Özellikle atık su arıtma, Katı Atık Depolama alanı gibi büyük yatırımların belediye kaynaklarıyla yapılması maddi açıdan kolaylaşacak. Yine büyük yatırımlarda ödenek artışı özellikle şu an yaşadığımız ekonomik hareket kabiliyeti sıkıntısını ortadan kaldıracak ve yönetimler yatırım yapmaktan korkmayacak. Büyükşehir belediyelerinin kamu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararı olan dernek ve vakıflar ile ortak hizmet projelerini gerçekleştirebilecek olması isabetli bir durum. Ayrıca mabet, amatör spor kulüpleri gibi oluşumlara belediyelerin yardım yapmaktaki olumsuz görüşün ortadan kaldırılması da şu an yaşadığımız sıkıntılı durumları ortadan kaldıracak nitelikte.”
MEVLANA’DAN ÖRNEK VERDİ
Büyükşehir statüsünde girilecek olan 2014 Mahalli İdareler Seçimleri’nde aday olup olmayacağının sorulması üzerine Başkan Ergün, “Gelin ata binmiş ya nasip demiş. Yarınımız garanti değil. Yarın ne olacağımız belli değil. Bunu benim istemiş olmam yeterli olmaz. Geçen seçimde de 30 gün öncesine kadar böyle bir düşüncemiz yoktu. Tabi teşkilatların ne diyeceği önemli. Tabi Genel Başkanımız ve Genel Merkezimizin ve en son noktada da benim evet ya da hayır demem kalıyor. Şu anda bunların konuşulması için çok erken. Hz. Mevlana’dan bir iki kelam etmek istiyorum Manisalılara. ‘Hak yolunda hakikate varmak sözle olmaz. İnandığını yaşamakla olur.’ Bizim dışımızdakiler siyasetle uğraşmaya devam etsinler. Biz hizmet etmeye devam edeceğiz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz