Başkan Güzelbey Suriyelilere Yapılan Yardımları Oman Tv’ye Anlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’e gelen Suriyelilere yaptıkları yardımları, Arap dünyasının önemli televizyon...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’e gelen Suriyelilere yaptıkları yardımları, Arap dünyasının önemli televizyon kanallarından biri olan Oman TV’ye anlattı.

Umman Sultanlığı’nda yayın yapan Oman TV, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı insani yardım ve verdiği siyasi destekle ilgili bir haber için, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile röportaj yaptı.

Güzelbey, Suriyelilerin yaklaşık 2 yıldır sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Türkiye Suriye ile sınırlara sahip. Gaziantep, Halep ile 6 yıldan bu yana kardeş şehir ilişkisini sürdürüyordu. Suriye’de yaşanan bu oyunlar tabii ki bu insanların, yerlerinden yurtlarından olmasına neden oldu. Bu insanlar ilk olarak şehrimize geldiler. Bugün Gaziantep’te 45 bin civarında Suriye’den gelen misafirimiz bulunmaktadır. Bunlardan aşağı yukarı 25 bini devletin açtığı kamplarda kalıyor. 20 bin civarında Suriyeli kardeşimiz de şehirdeki muhtelif yerlerde, evlerde, pansiyonlarda ve bağ evlerinde yaşam savaşı vermektedir. Gaziantep halkı Suriyelilere büyük bir misafirperverlik örneği gösterdi. Birçok insan evlerini, bağ evlerini onlara açtı, birçok insan da onlara yardım etmek için adeta sıraya girdi. Bugün Suriye’den gelen komşularımızın şehrin değişik yerlerinde ev tuttuklarını veya yakınlarının, eşinin, dostunun yanında misafir olduklarını görmekteyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Güzelbey, Oman TV’de yayınlanan habere verdiği röportajda, sığınmacı olarak gelen Suriyelilerin her türlü ihtiyacının karşılandığını da kaydederek, “Suriye’den gelenlerin, özellikle kamplarda kalanların bütün ihtiyaçları, Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. Bunların içinde okul ve çocuk, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçlar, yatacak, giyecek, içecek hepsi devletimiz tarafından en iyi şartlarda karşılanmaktadır. Bunun yanında nispeten ekonomik durumu iyi olan insanlar da Gaziantep’e geldiler, ev tuttular. Ancak Suriye’deki varlıkları, oradaki ekonomik güçleri maalesef orada kaldı. Bugün insanların büyük bir çoğunluğu, getirdikleri paralar bittiği için zor durumdadırlar. Buna da Gaziantep’teki sivil toplum kuruluşları olmak üzere hayırseverler ve belediyeler yardımcı olmaya çalışmaktadırlar. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak biz bu konuyu araştırdığımızda, kamplarda kalan, evlerde kalan insanların çocuklarının okula gidemediğini gördük. Çünkü bu çocuklar Türkçe bilmedikleri için Türk okullarına gidemiyorlar. Özel okullara, İngilizce eğitim veren okullara göndermekte tabii ki büyük bir maddi külfet getirmekteydi. Bunu düşünerek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Suriye’den gelen misafirlerimizin çocuklarına büyük bir okul açtık. Şu anda binin üzerinde çocuk bizim okullarımızda eğitim görmektedirler. Tabii ki eğitimi kendi dillerinde yapmalarına izin vermekteyiz. Eğitim Arapça olarak görülüyor. Öğretmen olarak da yine Suriye’den gelen, öğretmenlik vasfı taşıyan insanlardan yararlanmaktayız. Şu ana kadar bize müracaat eden çocukların hemen hemen hepsinin okul ihtiyacını karşıladık. Bunun yanı sıra bunların kitap, defter, kalem gibi ihtiyaçları da belediyemiz tarafından karşılanmaktadır. Hatta büyük bir çoğunluğu belediyemizin kiraladığı otobüslerle evlerinden alınıp okula getirilmekte, tekrar da okuldan evlerine götürülmektedir. Çocukların yanı sıra büyükler için de Türkçe öğrenme kursu açmış bulunuyoruz. Çünkü bu insanların Gaziantep’e adaptesi için Türkçe bilmeleri gerekmektedir. Aynı okul bünyesinde 150 kişilik bir konferans salonunda da, yine Suriye’deki daha önce Türkçe öğretme merkezinde öğretmen olarak çalışan değerli hocalardan istifade ederek, bunların Türkçe öğrenmelerini sağlamış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra belediyemiz Suriye’den gelen misafirlerimizin gıda, battaniye, giyecek, yiyecek ihtiyacını da karşılamaktadırlar. Tabii ki onların şu anda zor bir durumda olduğunu biliyoruz. Gönlümüzün arzu ettiği tek şey o insanların huzur içinde tekrar yurtlarına dönmesidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Güzelbey, bölgedeki insanlık dramının bir an önce bitmesini temenni ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti: “Oradaki insanlık dramının yanı sıra kültürel varlıklar da yok edilmektedir. Halep 2006 yılında İslam ülkeleri kültür başkenti seçilmiştir. Halep UNESCO dünya kültür mirası listesinde olan bir şehirdir. Ancak bugün Halep yıkılıyor ve yok oluyor. Maalesef bütün insanlık buna seyirci kalıyor. Biz orada ki hem insanlık dramı için, hem de kültürel varlıkların yok edilmesinden büyük bir üzüntü duyuyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz