Başkan Kaleli’den Buğday Taban Fiyatı Değerlendirmesi

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Türkiye’nin buğday rekoltesinin yaklaşık 22 milyon ton...

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Türkiye’nin buğday rekoltesinin yaklaşık 22 milyon ton civarında olacağını, kalitedeki sıkıntının da TMO’nun kaliteye dayalı alım sistemine geçmesiyle her geçen sene azaldığını belirtti. Bunun yanında dünya buğday üretiminde de geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 civarında artış beklediklerini belirten Kaleli, buna bağlı olarak dünyada buğday fiyatlarının düşmekte olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan buğday taban fiyatının yıllık enflasyon oranının üstünde olduğunu hatırlatan Kaleli, “Ekmeklik buğday fiyatı 665 TL’den 720 TL’ye, makarnalık buğday fiyatı ise 705 TL’den 765 TL’ye yükseltildi. Bunun yanında üreticilerimize devletimizin verdiği destek ton başına yaklaşık 123 TL kadardır. Toplamda üreticimiz buğdayını ton başına 850 ile 885 TL’ye kadar çıkmış olacaktır. Bunun yanında kalite baremi yüksek buğdaylarda bu gelir daha da artmaktadır” diyerek, üreticilerin gelirlerini işletmelerini geliştirmek ve kaliteyi artırmak için harcamalarının daha çok kazandıracağını ifade etti.

Reklam
Reklam

“ÜLKE VE KONYA GENELİ REKOLTE, KALİTE İYİ”

Türkiye genelinde 6 Haziran 2013 tarihi itibariyle arpanın yüzde 7’sinin, ekmeklik buğdayın yüzde 8’inin ve makarnalık buğdayın ise yüzde 2’sinin hasat edildiğini ettiğini ifade eden Kaleli, hasat edilen yerlerde kalitenin ve verimin iyi olduğunu söyledi. Kaleli, “Hububat ambarı olan Konya’da geçen yılın kurak geçmesiyle düşen verimin bu sezon iyi olacağını tahmin ediyoruz. Tahminlerimiz ve gözlemlerimiz rekoltenin geçen yıla göre yüzde 30 fazla olacağı yönünde. Kalitenin de iyi olacağını tahmin etmekteyiz. Yaklaşan hasat mevsiminde üreticilerimiz süneyle mücadeleye, zamanında hasada ve biçerdöver dane kayıplarına karşı hassas olmaları kendi hem ülke geliri açısından son derece önemlidir” dedi.

Türkiye’nin tarımsal dış ticaretinde tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin yaklaşık 4 milyar dolar fazla verdiğini belirten Kaleli, “İhracatımızın en önemli kalemlerinden birisi, dünya ihracatında da birinci olduğumuz un ihracatıdır. Bu ihracatın daha da artırılması için pazar geliştirme çalışmalarının yanı sıra kaliteli hammaddenin yurt içinden karşılanmasını arzu etmekteyiz. Türk un sanayisi ve tüccarı hammadde ithal ederek başka ülkelerin çiftçisini değil, hammaddeyi ülke içinden alarak kendi üreticisini desteklemek istemektedir. Bu açıdan kaliteli üretim çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“GEÇEN SEZON ÇİFTÇİNİN TERCİHİ BORSA OLDU”

Geçtiğimiz sezon çiftçinin ürününü borsada değerlendirdiğini ve hizmete açtıkları KTB Elektronik Satış Salonu sayesinde çiftçinin emeğinin tüccarlarımızın tarafından gerçekçi fiyatlarla değerlendirildiğini ifade eden KTB Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, “Tüccarımız ve üreticimiz tarafından Konya Ticaret Borsası’na gösterilen ilgi bizleri çok memnun etmiştir. Her geçen yıl borsamıza ürün gelişi artmakta olup, civar illerden dahi üreticiler borsamıza gelmektedir. TMO da borsamızda alım yapmaktadır. Geçen sezon borsamıza gelen malların yaklaşık yüzde 99’unu tüccarımız, yüzde 1’ini de TMO almıştır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: