Başkan Özekmekçi’den Yeni Tahliye Kanalı Önerisi

Söke Belediyesi ve aynı zamanda Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; Söke Ovası’nda gelecekte...

Söke Belediyesi ve aynı zamanda Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; Söke Ovası’nda gelecekte taşkın sıkıntısının son bulabilmesi için planlamaların bugünden çeşitli öngörülerle yapılması gerektiğini söyledi.

Toplulaştırma ve buna bağlı olarak geçilecek düzenli sulama sistemleri ile birlikte yeni bir tahliye kanalının da planlamasının bugünden yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özekmekçi; taşkınları sadece Menderes Nehir yatağı temizliğinin önleyemeyeceğini söyledi. "Yıllardır Söke Ovası taşkınlardan kurtulamadı, muhtemel ki uzun bir süre daha kurtulması mümkün değil” diyen Özekmekçi; “Söke Ovası’nda bugünkü sulama sistemi planlanırken, ilk olarak taşkınlardan korunmak için taşkın seddeleri inşa edilmiş. Söke Ovası içinde kıvrılarak gelen Menderes’te sular hız kaybederek Ege Denizi’ne ulaşıyor. Dolayısıyla Ova içindeki Menderes’in her kıvrımı geriye doğru bir şişkinlik oluşturuyor. Bu nedenle bölgemizde Balat’tan başlayıp, geriye doğru taşkın kaçınılmaz. Bizim bölgemizde Menderes’in taşıma kapasitesi 300-350 metreküp/sn. Bir miktarda tahliyeye bay-pas yapılıyor. Varsayalım Menderes’in yatağında uygun miktarda su geliyor ancak Bağarası bölgesinde köprü geçişine baktığımızda suyun seviyesi 100 metreküp/sn’ye düşüyor. Yani taşkın bizim bölgemizde kaçınılmaz. Bu haliyle yapılacak çok fazla şey yok” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“TOPLULAŞTIRMA İLE YENİ TAHLİYE DÜŞÜNÜLMÜYORSA VAY HALİMİZE”

Başkan Özekmekçi açıklamasında; “Önümüzdeki süreçte Akçakaya bölgesi veya planlı saha dışında bırakılan 100 Bin dekarlık alan toplulaştırma ve kanal sulama sitemine geçilecekse, bugünden yeni bir tahliye kanalı da planlanmalı. Örneğin Koçarlı Bölgesinde toplulaştırma çalışmaları başladı, bunun arkasından düzenli sulama sistemine geçilecek. Egzoz suları mutlaka düşünülecek. Eğer o egzoz sularının Menderes’e tahliyesi düşünülürse vay halimize. Bunun altını çizmek istiyorum. Bugün Koçarlı Bölgesi’ndeki planlama içerisine yeni bir tahliye kanalı düşünülmüyor ise; bizim gelecekle ilgili kaygılarımız devam edecek. Bölgede sadece Menderes Nehir yatağının temizliğinin taşkını önlemek için yetmeyeceği gün gibi belli. Yatağın ıslahının yapılmaması ve aşırı yağışlar taşkınların nedenlerinden ancak bugün taşkının daha fazla olmasının asıl sebebi Menderes’in üst kısımlarında temizliğin yapılıp, suyun daha hızlı akışı sağlamak, bizim bölgemizde şişkinliği armış olmasıdır. Bunlar doğal sonuçlar. Eğer biz gelecekte Söke Ovası’nı kurtarmak istiyorsak; Bağarası Köprüsü’nden denize kadar ayrı bir yatak oluşturulması ve bölgenin gelecekte yapılacak düzenli sulama sistemini öngörerek, tahliye sisteminin de yapılması gerekiyor. Bunlar yapılırsa gelecekte taşkınlar ile ilgili bizi rahatlatacaktır, diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: