Başkan Öztekin'den Ana Dilde Savunma Açıklaması

Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, ana dilde savunma tasarısının bölünmenin en önemli araçlarından biri olduğunu...

Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, ana dilde savunma tasarısının bölünmenin en önemli araçlarından biri olduğunu ileri sürdü.

Kamuoyunda 'ana dilde savunma' olarak bilinen kanun tasarısı çalışmalarının Meclis İnsan Hakları Komisyonundan geçerek şu an Adalet Komisyonunda olduğunu ve meclise geldiğinde ise kanunlaşabileceğini belirten Öztekin, ''CMK 202. maddede Türkçe bilmeyenlere tercüman aracılığıyla savunma hakkı zaten tanınmıştır. Hatta bu hak şikayetçi, tanık, mağdur için de her aşamada geçerlidir. Fakat Türkçe bilmesine rağmen sanığın kendini daha iyi bir dilde savunma yapması kabul edilemez. İleride ana dilde yargılama ve çok daha keskin talepler gelecektir. Yargılama bir kamu hizmetidir. Kamu hizmetlerinin de resmi dilimiz olan Türkçe ile verilmesi esastır. Türkçe bilen sanığın mahkemede farklı bir dille savunma yapması bu bağlamda anayasamızın 3. maddesinde düzenlenen ve değiştirilemez maddelerinden olan resmi dilin Türkçe olduğu ilkesine aykırıdır. Bu aykırılık bir ayrışma ve bölünmenin de alt yapısını oluşturmaktadır'' dedi.

Reklam
Reklam

Basın açıklamasının ardından Başkan Öztekin, tüm çocukların 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutladığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz