Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, 2012 yılında Bayburt Belediyesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetler ve 2013 yılında yapılacak çalışmaları, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı.
Şair Zihni Kent Ormanı’nda yer alan bungalov evde Bayburt’ta görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelen Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, 2012 yılında Bayburt Belediyesi tarafından gerçekleştirilen faaliyetler ve 2013 yılında hayata geçecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Sözlerine 2012 yılının çok verimli ve başarılı geçtiğini ifade ederek başlayan Başkan Polat, Bayburt’un standartlarının ne kadar yükselirse kendilerinin de o kadar mutlu olacaklarını belirterek, tam 3 saat süren basın toplantısında 2012 yılında yapılan çalışmaları konu başlıkları halinde sıraladı. Slayt sunumu ile birlikte yapılan hizmetleri anlatan başkan Polat, 2009 yılı öncesi Bayburt’un en önemli meselesinin su sorunu olduğunu hatırlatarak, bu sorunun su isale hattının yeniden yapılması suretiyle tarihe karıştığını söyledi. Aynı zamanda 3 ana deponun da rehabilite edildiğini, bu depolar arasında ara bağlantıları yenilediklerini dile getiren Belediye Başkanı Polat, “Bugün artık Bayburt susuzluğun ne olduğunu unuttu. Hizmet ettiğimiz 4 sene içerisinde Bayburt’a 12 saati geçen susuzluk yaşatmadık. Nisbi ve bölgesel tedbirlerle vatandaşımızı susuz bırakmamaya gayret ettik. Suyla ilgili yapmak istediğimiz ikinci işimiz suyun sertlik derecesini çözmektir. Evimizden akan su Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre içilebilir bir sudur. Ben evimde şebeke suyu kullanıyorum. Evdeki su klorlanmış sudur, çeşmelerdeki su klorlu değildir. Geçen yıl Helva’dan getirdiğimiz kaynakla suyun sertlik derecesinde bir düzenleme yaptık. Daha önce yüzde 40’lara varan sertlik derecesi 26-32 sertliği arasındadır. Bu senede Yanıkköprü ve Kopuz’dan alacağımız su kaynaklarıyla suyun sertlik derecesini azaltacağız. "dedi.
2012 yılında Bayburt’un birçok bakan tarafından ziyaret edildiğini ve gelen bütün bakanlardan Bayburt’un için çok önemli yatırımlar istendiğini vurgulayan Belediye Başkanı Polat, her bakanın gelişinde Bayburt’un mutlaka bir şeyler aldığını belirtti.
Bayburt’u en son ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’tan Gençosman Stadyumu’nun ve tribünlerin yenilenmesi sözünü aldıklarını dile getiren Başkan Polat, Kapalı Spor Salonu’nun ise yenilenmesini talep ettiklerinin altını çizerek, "Sayın bakanımızdan Bayburt Belediyesi olarak özellikle Geleneksel Türk Sporları Merkezi istedim. Merkezinde atların barınabileceği yerler, ciritçilerin soyunup giyinebileceği ve duşlarını alabileceği mekânlar, tribünler, gülle atma, çekiç atma gibi sporlarımızın yapılabileceği Geleneksel Türk Sporları Merkezi projesini Sayın Bakanımıza sunduk. Kendisi de bize yardımcı olacağını söyledi. Biz de bunun altyapısını oluşturmaya ve mekânını tespit etmeye çalışıyoruz”diye konuştu.
Diğer bakanların da Bayburt’a yaptıkları ziyaretleri değerlendiren Başkan Polat, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan yeteri kadar yatım sözü alındığını ve bu yatırımların başladığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a Bayburt Kalesi ile ilgili proje sunduklarını dile getiren Belediye Başkanı Polat, “Bahardan itibaren kalenin işletmesini üstleneceğiz. Geçen yıl İşkur’dan aldığımız 5 kişi kalenin bakımını yaptı. Bu arkadaşlarla kalede ağaçlandırma yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Döner Sermaye işletmesiyle yapacağımız bir protokol çerçevesinde girişten ücret alacağız. Oradan aldığımız ücreti de tamamen orada istihdam edeceğimiz güvenlik görevlilerine ve temizlikçilere ayıracağız. Kaleden para kazanma diye bir hevesimiz yoktur. Kalenin restorasyonu için de Kültür ve Turizm Bakanımızla konuştuk" dedi.
Bayburt Belediyesi’nin tarihinde gerçekleştirdiği en önemli projelerden birinin Gençosman HES Projesi olduğunu belirten Başkan Polat, Bayburt Belediyesi’nin temel sorununun finans sıkıntısı olduğunu kaydetti. Gençosman HES projesinin hayata geçmesi ile birlikte yıllık gelirin 3,5 ila 4 Milyon Tl olacağını ve bu proje sayesinde Bayburt Belediyesi’nin şahlanacağını vurgulayan başkan Polat, Gençosman HES’in lisansını Bayburt Belediyesi’ne kazandıran Bayburt İnşaat’a da teşekkür etti.
Konuşmasında Bayburt’ta kullanılan doğalgaz oranına değinen Belediye Başkanı Polat, Türkiye genelinde doğalgaz kullanım oranının en fazla olduğu iller arasıdan Bayburt’un yüzde 90 kullanım oranıyla ilk 10 il arasında yer aldığını söyledi. Başkan Polat, “Türkiye genelinde birçok ilimize baktığımızda yüzde 10’u geçmeyen doğalgaz kullanım oranını görmekteyiz. Çünkü bu illerimizde belediyelerimiz şehrinin kazılmasını göze alamıyorlar. Her nimetin bir külfeti olduğu gibi bir şehre doğalgaz gelmesinin külfeti de o şehrin her yerinin kazılması demektir. Ben bu külfeti göze aldım ve şehrimizde herkesin doğalgazı kullanmasını sağladım. Artık vatandaşlarımız evlerinde sıcak suda abdestlerini alabiliyorlar. Bayanlarımız soğuk sudan sıcak suya ellerini dokundurmuyorlar, istedikleri zaman sıcak su kullanabiliyorlar” şeklinde konuştu.
Şair Zihni Kent Ormanı’nın bölgemizde yapılan kent ormanları içerisinde en iyisi olduğunu dile getiren Başkan Polat, 2009 yılından bugüne kadar toplam 68 bin 500 adet ağaç dikimi yapıldığını, şehir girişlerinde ağaçlandırma ve yeşillendirmeye önem verdiklerini ve özellikle Şehitosman tepesinde ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışması yapıldığını söyledi. Yine Şehitosman yolunun genişletildiğini ve tamamen asfaltlandığını, çim parke çalışmasıyla Şehitosman yoluna estetik görüntü kazandırdıklarının altını çizen Belediye Başkanı Polat, ışıklandırma çalışmasıyla birlikte Şehitosman tepesini cazibe merkezi haline getirdiklerini dile getirdi.
Şehitosman’a yapılan yatırımların bunlarla sınırlı kalmayacağını belirten Başkan Polat, buraya yapmayı planladıkları şehitlik anıtının alt yapı çalışmalarına başladıklarını ifade ederek, yine Şehitosman’a apart evler ve villalar yapılacağını bu sayede il dışında olan Bayburt’un yüzde 90 oranındaki nüfusunun bir kısmının Bayburt’a gelmesini sağlayacaklarını söyledi.
Bir şehrin en önemli görsel güzelliklerinin ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarının yanında ışıklandırmasının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Polat, bu doğrultuda Bayburt’ta değişik ışıklandırma çalışmalarının yapıldığını ve şehrin çehresinin değiştiğinin altını çizdi.
İstinat duvarı yapımında Bayburt’a görsel güzellik katmak adına doğal taş kullanılarak toplam 3 bin metrekare istinat duvarı yapıldığını, yine 2012 yılında Bayburt caddelerine 47 bin ton asfalt serildiğini dile getiren Başkan Polat, Bayburt Belediyesi’nin KUDAKA’ya sunduğu projeyle Bayburt’a konkasör tesisi kazandırıldığını ve aynı zamanda SODES’e de sunulan proje ile birlikte parke üretim tesisinin yenilendiğini hatırlatarak, Bayburt Belediyesi’nin tarihinde ikinci kez çift vardiya uygulaması ile parke üretimi gerçekleştirdiğini kaydetti.
Bayburt taşının gerektiği kadar şehirde kullanılmadığını Bayburt Belediyesi bünyesinde bir taş işçiliği atölyesi kurulduğunu ifade eden başkan Polat, bu atölyede işlenen taşın Bayburt’un önemli noktalarında sergileneceğini söyleyerek, Bayburt’a özgü yöresel taş işletmeciliğini Bayburt’u ziyaret edenlere yansıtmak istediklerini belirtti. Çarşı Köprüsü’nün de yine Bayburt taşı ile yenilenmesi suretiyle estetik bir görüntüye kavuşacağını dile getiren Belediye Başkanı Polat, ayrıca şehrin Erzurum tarafı girişinde Bayburt taşından yapılması planlanan şehir girişi kapısı projesinin hazır olduğunu ve bu projenin de 2013 yılında hayata geçeceğini söyledi.
Şehir merkezinde yer alan eski trafoların bir bir yıkılarak hem trafiğin akışını kolaylaştırdıklarını hem de görüntü kirliliğini ortadan kaldırdıklarını, aynı zamanda tarihi değeri olamayan harabe binaların da yıkılarak olası tehlikelerin önüne geçildiğini ve şehir görüntüsüne katkıda bulunduklarını belirten Başkan Polat, 2012 yılında gerçekleştirilen kaldırım ve yol çalışması ile birlikte cadde ve sokakların yeniden şekillendiğini, bu çalışmalarla birlikte uzun yıllardır yol ve kaldırım hiç yapılmayan yerleşim yerlerini de kaldırım ve asfaltla tanıştırdıklarının altını çizdi. Yine Cumhuriyet Caddesi’nde gerçekleşen kaldırım çalışması kapsamında kaldırımlara belli aralıklarla armatür döşendiğine ve Bayburt’a ilk defa ışıklı kaldırım yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Polat, kaldırım çalışmaları kapsamında engelli vatandaşlarımızı da göz önünde bulundurarak onların hayatını kolaylaştıracak uygulamaların hayata geçirildiğini söyledi.
2012 yılında gerçekleşen çalışmalar arasında Ulu Camii ve Taşhan’ın restorasyonuna da değinen Belediye Başkanı Polat, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tadilat çalışmaları süresince Bayburt Belediyesi’nin üzerine düşen görevi sonuna kadar yerine getirdiğini vurguladı. Bina altından çıkan su ile yıllardır rutubet problemi yaşayan tarihi Ulu Camii’nde, drenaj çalışmalarıyla Bayburt Belediyesi’nin kalıcı çözümler ürettiğini ve caminin yanından geçen yolun kodunu da 1-1,5 metre aşağı indirmek suretiyle tarihi camiyi gün yüzüne çıkardıklarına dikkat çeken Başkan Polat, Ulu Camii için yapılan çalışmalar bunlarla sınırlı kalmayacağını, caminin önünden geçen caddesinin Ulu Bahçe yapılaması yönünde çalışmaların başlayacağını dile getirdi. Bayburt’ta ‘Kırkpınar’ olarak bilinen tarihi çeşmelerinde Bayburt Belediyesi tarafından tadilata alındığını ve buranın estetik bir yapıyla tamamlanarak hizmete sunulacağını söyledi.
2012 yılında Bayburt’ta uygulanan SODES projeleri içerisinde Bayburt Belediyesi’nin 6 projeyle birinci sırada yer aldığını ve bu projeler sayesinde hem kalifiye eleman yetiştirildiğini hem de Bayburt’a birçok şey kazandırıldığını vurgulayan Başkan Polat, Bayburt Belediyesi’nin de bu projelerin bir kısmına kaynak aktardığını belirtti. Bu projeler içerisinde Masal Parkı ve çocuk parkları gibi yaşam alanlarının Bayburt’ta büyük ilgi gördüğünü, Bayburt Belediyesi’nin tarihinde ilk defa dışarıya para ödemeden kendi çiçeğini ürettiğini söyleyen Başkan Polat, bu projeler kapsamında yetiştirilen kursiyerlerin geleceğe daha emin olarak hazırlandıklarını ifade etti.
Konuşmasında İstanbul’daki kardeş belediyeler ile gerçekleştirilen projelere değinen Başkan Polat, Esenyurt Belediyesi’nin yaptığı Rabia Kadıoğlu Parkı, Ümraniye Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan İmararettepe Sosyal Tesisleri ve Bağcılar Belediyesi’nin yapacağı Baykent Şelalesi’nin Bayburt’a ayrı bir renk katacağını belirtti.
İmarettepe Sosyal Tesisleri bir taraftan yapılırken diğer taraftan da Bayburt Belediyesi tarafından çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirdiğini, yine aynı tepede bulunan Veysel Hamadani ve Necmeddin Kilani Hazretlerinin bulunduğu mezarlıkta 8 köşeli şeklinde türbe yapıldığını aktaran Başkan Polat, Hz. Ebubekir Camii, Huzurevi, Şehitosman’da ihtiyaç sahipleri için yapılan 340 dairelik konutlar ve Yüzme Havuzu inşaatlarının yapımı için Bayburt Belediyesi’nden arsa tahsis edildiğini ve bu inşaatların yapım sürecinde Bayburt Belediyesi’nin üzerine düşen görevi her zaman yerinde getirdiğini söyledi.
Bayburt’un kaderini değiştirecek Kop Tüneli, Salmankaş Tüneli ve Salyazı Havaalanı için Bayburt Belediye Başkanı olarak gündem oluşturmak adında üzerine düşen bütün görevleri yerine getirdiğinin altını çizen Başkan Polat, Kışla ve Çaykara Kavşağı’nın hayata geçmesi yönünde Bayburt Belediyesi’nin büyük emek sarfettiğini dile getirdi.
Önemli gün ve gecelerde Bayburt Belediyesi tarafından düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerle vatandaşlara kültürel hizmet sunduklarını, zaman zaman çocuklara yönelik düzenlenen çocuk eğlence programlarında onlara bugüne kadar toplam 15 bin adet kitap dağıtıldığını dile getiren Başkan Polat, Gençosman Kentsel Dönüşüm projesi hakkında verdiği bilgide, buraya yapılacak konutlarla birlikte Bayburt’ta hem konut açığının giderileceğini hem de Bayburt’un modern kent olma özelliğini artıracağını söyledi.
Hayvan Pazarı’nda yapılan çalışmalar ile birlikte buranın bölgede en iyi olma özelliği taşıdığını ve Hayvan Pazarı’nda düzenli olarak dezenfeksiyon çalışmalarının yapıldığını aktaran Belediye Başkanı Polat, Bayburt Belediyesi’ne ait mezbahanenin de elden geçerek hijyenik bir şekilde hizmete başladığını söyledi.
Bayburt’un gelişmesinde turizm ve üniversitenin iki önemli etken olduğunu belirten Başkan Polat, turizm ve üniversiteye yönelik başlattıkları çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, Saklı Cennet Projesi, Metip Projesi, Şair Zihni Kent Ormanı, Yeni Şehir Ormanı, Masal Parkı, Gençlik Parkı, Baykent Şelalesi, 2. Rıhtım çalışması ve Çoruh Nehri üzerinde birit çalışmaları ile ciddi projelere imza attıklarını vurguladı.
Bir süre daha yapılan diğer çalışmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Polat, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırarak basın toplantısını sona erdirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz