Başkan Sadi Kurtulan: Bize ‘Kemalpaşa’ Denmesinden Alınıyoruz

Bursa'nın Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, ilçelerine ‘Kemalpaşa’ denmesinden alındıklarını söyledi. Kurtulan, “Ona da lütfen...

Bursa'nın Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, ilçelerine ‘Kemalpaşa’ denmesinden alındıklarını söyledi. Kurtulan, “Ona da lütfen dikkat ederseniz memnun oluruz. Bazen tatlımızdan dolayı o ismi de kısaltarak söylerler, bazı ihtiyarlarımızın da bazen başka isimler kullandıklarını biliyoruz. O yüzden 'Mustafakemalpaşa' ismi ile anılmak bizim için daha iyidir.” dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek ‘Mustafakemalpaşa (Kirmasti) Sempozyumu’nun bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sümbüllü Bahçe Konağı'nda düzenlenen basın toplantısı ile sempozyum hakkında bilgiler veren Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Başkan Sadi Kurtulan, ilçenin isim hikayesinin sorulması üzerine açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Mustafa Kemal Paşa’nın ilçelerini ziyaret etmediğine dikkat çeken Başkan Sadi Kurtulan, daha önce ilçenin isminin Kemalpaşa olarak belirlenmek istenmesine rağmen İzmir ve Artvin’de de aynı isimde ilçe olduğu için vazgeçildiğini söyledi. Önceleri ilçenin isminin Lalapaşa konulmak istendiğine vurgu yapan Başkan Kurtulan, “Ancak yapılan araştırmalarda Edirne’de de böyle bir ilçenin olduğu tespit edilmesinden sonra 31 Aralık 1922’de belediye meclisi, Türkiye’de olmayan ve olacağını da ümit etmediğimiz tek bir ismi, ‘Mustafa Kemal Paşa’ ismini koyarak bu benzeşmeyi ortadan kaldırıyor.” dedi.

İzmir ve Artvin’de de Kemalpaşa isminden dolayı mektup ve havale gibi işlerde büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Kurtulan, “Ama Mustafa Kemal Paşa ismi Meclis'te alınan kararla tespit edilerek bir örnek olarak kalıyor. Ayrıca bu Lala Paşa ve Lala Şahin Paşa benzerliğini ortadan kaldırmak için bu güzel kararla bu ismi koyuyor.” diye belirtti.

İlçelerine ‘Kemalpaşa’ denmesinden ise alındıklarını belirten Kurtulan, “Ona da lütfen dikkat ederseniz memnun oluruz. Bazen tatlımızdan dolayı o ismi de kısaltarak söylerler, bazı ihtiyarlarımızın da bazen başka isimler kullandıklarını biliyoruz. O yüzden bu isimle anılmak bizim için daha iyidir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“EN GÜZEL İŞİM KOLAY ULAŞILABİLEN BİR ORTAM”

Sadi Kurtulan, 'Görev sürecinizde yaptığınız en güzel iş nedir?' şeklindeki bir soruya şu cevabı verdi: “Vatandaşın en kolay ulaşabildiği ve iletişimin en iyi sağlandığı bir ortamı oluşturmak benim yaptığım en iyi iş diyebilirim. Diğer yaptığım işleri ise 4. yılın sonunda 4 Nisan’dan sonra yapacağım bir toplantı ile anlatacağım.”

“KİRMASTİ-MUSTAFAKEMALPAŞA”

Eski adı Kirmasti Kremastre olan ve Hitit Uygarlığı, Bitinya Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu, Karesioğulları ve son olarak 1336’da Osmanlı topraklarına katılan ilçenin ismini Bizans döneminde kasabanın kadın yöneticisi olan Kirmastorya’dan aldığı değerlendiriliyor.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 2 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğran ilçe, 14 Eylül 1922 tarihinde işgalden kurtarıldı. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ise kasaba, meclis kararı ile 31 Aralık 1922 tarihinde Kirmasti adı değiştirilerek Mustafakemalpaşa adı verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz