Başkan Tanık, Dünya Kent Forumu’na Katıldı

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Birleşmiş Milletler HABITAT örgütünce İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen 6. Dünya...

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Birleşmiş Milletler HABITAT örgütünce İtalya’nın Napoli kentinde düzenlenen 6. Dünya Kent Forumu’na katıldı.

İtalya’nın Napoli kentinde 2-6 Eylül arasında sürecek toplantılar çerçevesinde, BM Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) tarafından ortaklaşa düzenlenen olağan toplantı yapıldı. Bu toplantının ardından Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Özel Oturumu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Napoli Belediye Başkanı Luigi de Magistris ile Stuttgart Belediye Başkanı ve Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Komitesi (CEMR) Başkanı Wolfgang Schuster’in konuşmaları ile başladı. Toplantılara Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın yanı sıra İsveç Belediyeler Birliği Başkanı, UNACLA Sekreteri, UCLG Avrasya Genel Sekreteri, Mexico City Belediye Başkanı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Endonezya, İspanya ve Kanada’dan yerel yönetim temsilcileri katıldılar.

Reklam
Reklam

Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Özel Oturumunda hazır bulunan kent yöneticileri, 2016 yılında yapılacak HABITAT III’ün (3. BM Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Konferansı) yerel yönetişimi güçlendirecek ve yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde hükümetler arasında işbirliğini geliştirecek yeni gündeminin oluşturulması konusunda görüş birliğine vardılar.

HİYERARŞİK YERLEŞİM İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIR

Yerel yöneticilerin, dünya üzerindeki toplulukların esenliği için toplum merkezli bir gündemin oluşturulması için yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunun ve kentlerdeki ulaşım sıkıntılarının vurgulandığı toplantıda söz alan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yakın bir gelecekte dünyanın neredeyse bütünüyle kentleşmiş olacağının öngörüldüğünü söyledi. Yerleşim yerlerinin büyümesiyle birlikte, çevrelerindeki küçük yerleşim birimlerinin yok olmakla karşı karşıya olacağını bunun da ulaşım konusunda ciddi sıkıntılara neden olacağını belirten Tanık, küçükten büyüğe yerleşme hiyerarşisini ve kademelenmesini koruyup sürdürmenin gelecekte işleri kolaylaştıracağını sözlerine ekledi. Sürdürülebilir ulaşım için ilk adımın günlük zorunlu seyahatlerin sürelerinin kısaltılmasına yönelik mekân düzenlenmesinin ve bu mekanlarda uzun vadede, nüfusun kontrollü ve organize dağılımının önemine vurgu yapan Tanık, “Zorunlu seyahatler en ideal olarak, bisikletle veya yaya olarak yapılabilecek şekilde kısaltılmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

ULAŞIM SORUNU DÜNYA SORUNU

Bir kent yöneticisi olarak BM’den ve UNACLA’dan beklentileri olduğunu, önümüzdeki yıllarda, dünyanın ekonomik, siyasi ve yönetim buhranı da dâhil olmak üzere çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Tanık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kentlerin yönetilebilir olabilmesi için en önemli unsur kentteki işsizlerin, yoksulların ve ihtiyacı büyüyen ama bunu karşılama gücü olmayan kesimlerin öncelikli olarak hiç olmazsa kent içinde işine ulaşmasını sağlayabilecek, onun üretken olup kendi hayatını sürdürebilmesini sağlayacak biçimde ulaşımının desteklenmesidir. Bu anlamda yerel yönetimlerin yoksul kesimlerin kendi ulaşımını finanse edip, taşıyamayacak durumda olan kesimlerin ulaşım dertlerini çözmek için ihtiyaç duyduğu desteklere dönük hem politikaları, hem ilkeleri hem de kaynakları yönlendirme konusunda gerek ülkeleri gerekse uluslararası kaynakları da etkilemesini diliyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: