Başkan Ülgür, Küçük Menderes'i Kirletenlerin Açıklanmasını İstedi

Küçük Menderes Nehri'ni kirleten sanayi kuruluşlarının isminin kamuoyuna açıklanmasını isteyen Selçuk Belediye Başkanı Ülgür, "Küçük...

Küçük Menderes Nehri'ni kirleten sanayi kuruluşlarının isminin kamuoyuna açıklanmasını isteyen Selçuk Belediye Başkanı Ülgür, "Küçük Menderes Nehri'ni kirletenler asıl sanayi tesisleridir" dedi.

Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Küçük Menderes Nehri'ni belediyelerden daha çok çevresindeki sanayi tesislerinin kirlettiğini iddia ederek, Küçük Menderes Nehri'ni kirleten sanayi kuruluşlarının isimlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Başkan Ülgür, Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğinin önlenmesi için Selçuk Belediyesi olarak yıllardır çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalar kapsamında yapılan nehir suyu analizlerinde yaşanan kirliliğin ağırlıklı olarak sanayi tesislerinden kaynaklanan endüstriyel kirlilik olduğunun açıkça görüldüğünü, bu gerçeklere rağmen sanayi tesislerinin yeterince denetlenmediğini öne sürdü.

Reklam
Reklam

Kirliliğin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile çeşitli görüşme ve yazışmalarda bulunduklarını belirten Başkan Ülgür, “İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafımıza gönderdiği yazılarda Küçük Menderes Nehrinin kirletici unsurları olarak değerlendirdikleri bazı belediyeler ve sanayi işletmelerine idari para cezaları uyguladığını, havzada özel sektör- kamu ayrımı yapılmaksızın kirletici kaynakların tamamının denetlendiğini, ayrıca Çevre Kanunu uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmediği için 2012 yılında yaptıkları denetimler neticesinde saptanan olumsuzluklar nedeniyle yüzde 18’i belediyeler, yüzde 82’si ise sanayi tesisleri olmak üzere 28 adet idari para cezası uygulandığını belirtiyor. Bize sadece ceza yazılan belediyelerin isimlerini bildirmiştir. Yazışmalardan anlaşıldığı üzere, neredeyse havzadaki tüm belediyeler cezai işleme tabii tutulmuş veya denetim altına alınmıştır. Oysaki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Menderes Nehri’nin çeşitli noktalarında yıl boyunca yapmış olduğu analizlerde normalden bin kat daha fazla civa (µg/lt) bulunması, endüstriyel kirliliğin çok yoğun olduğunun açık bir göstergesidir. Yıllardır yapılan analiz sonuçlarına göre kirliliğin büyük bölümünün sanayi tesislerinden oluştuğu bilimsel raporlarla kanıtlanmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Ülgür, belediyelerin herhangi bir maddi beklenti olmaksızın sosyal sorumluluk anlayışı gereği üzerine düşen görevleri en kısa sürede yerine getireceğinin aşikar olduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı Ülgür, elektrik ve su gibi giderleri bahane ederek arıtılmamış endüstriyel atıklarını Küçük Menderes Nehri'ne deşarj eden işletmelerin bu süreçteki akıbetinin endişe verici olduğunu belirterek, "Bu yüzden denetimlerin sıklaştırılması, Takip Komisyonunun işlevinin arttırılması, Havzadaki Belediyelerin çözüm sürecine dahil edilmesi, cezai işlem uygulanan işletmelerin isimlerinin kamuoyu ile paylaşılarak işletmeler üzerindeki kamuoyu baskısının arttırılması acilen alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. İl Müdürlüğü’nün belediyelerin isimlerini açıkladığı gibi cezai işlem uyguladığı sanayi işletmelerinin isimlerini de kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: