Başkan Ürgüp: Eski Sanayiyi Yıkacağız

Sivas esnafı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında eski sanayide gerçekleştirilen yıkımlara tepki gösterdi. Belediye Başkanı Doğan...

Sivas esnafı, kentsel dönüşüm projesi kapsamında eski sanayide gerçekleştirilen yıkımlara tepki gösterdi. Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise yıkımlardan vaz geçmeyeceklerini, Aralık sonuna kadar sanayiyi yıkacaklarını kesin bir dille esnafa iletti.

Gece umumi tuvaletlerin yıkıldığını öne süren esnaf, sanayide toplanarak belediyeye yürüdü. Ellerinde pankartlar taşıyarak belediye önüne gelen 100’ü aşkın esnaf, 'Başkan istifa' diye slogan attı. Belediye önünde açıklama yapan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, “Sanayi şehrin içinde kalmış, defalarca toplantı yaptık. Bunun yıkılmasına da taşınmasına da karşı değiliz. Buradaki esnaf sıkıntı içerisinde. Belediye başkanımızla defalarca görüşme yaptık. Olayın bu duruma gelmesini kesinlikle istemiyoruz. Çünkü bizim esnaf ve sanatkarımız kendi kazanır, kendi yer. Devletine milletine her zaman saygılıdır. Böyle olmasını istemedik ama Pazar günü belediye tarafından sanayideki tuvaletler yıkılmış. Tuvaletler en son yıkılacak bir yer." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Polis, esnafı uyararak Cumhuriyet Meydanı'na yönlendirdi. Burada aralarından 10 kişi seçen esnaf, temsilcilerini Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile görüşmeye gönderdi.

RIZA ALARAK KAMULAŞTIRDIK

Esnaflarla görüşmede projeden vazgeçmeyeceklerini ileten Başkan Ürgüp, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı: “Eski sanayi ile ilgili zaten kentsel dönüşüm kararı alınmış. Aşağı yukarı muvafakatlerin üçte ikisi alınmış durumda. Arsa değerlemeleri, daire değerlemeleri yapılmış. Zaten değerlemelerden sonra biraz daha muvafakatlar arttı. Bir taraftan kamulaştırmalar devam ediyor. Yaklaşık 5 milyon Türk lirası civarında kamulaştırma da yapmışız. Kamulaştırmaları rızaen yapıyoruz. 'Benim mülkümü kamulaştırın' derse vatandaş biz kamulaştırıyoruz. Normalde biz projeye ortak olmalarını istiyoruz.”

“Gördüğünüz gibi gelen arkadaşların tamamı kiracılardan oluşuyor. Tabii ki başımızın üstünde yerleri var. Onlar da bizim hemşerilerimizdir.” diyen Başkan Ürgüp, şöyle devam etti: “Her şeyden önce insandır. Kaç yıldır bu sanayinin yıkılacağı bilindiği halde, iki yıldan bu tarafa biz defalarca 'tedbirlerinizi alın dükkânlarınızı yıkacağız' diye söylememize rağmen bundan 6 ay kadar önce veya 4- 5 ay önce de olabilir bize geldiler 'dükkân yapın' dediler. 'Tamam' dedik gittik Özbelsan olarak yerlerini satın aldık.”

Reklam
Reklam

ARALIK SONUNDA YIKACAĞIZ

Başkan Ürgüp, “Biz rızkın Allah’tan geldiğine inanıyoruz. Bizim kardeşlerimize sevgimiz saygımız sonsuzdur. Ama bu yaptıkları eylemi bu şekle dönüştürmeleri, pankartlarla, dövizlerle meydana çıkmalarını doğru bulmuyorum. Bakın gelin görüşelim dedim, kapım açık dedim. Geldiler. Hepsi de konuştu. 31 Aralık 2012 itibari ile tamamını yıkmış olacağız. Yani kendi istekleriyle çıkmadıkları takdirde kanuna müracaat ederiz. Mahkemeye giderler, biz de mahkemeye gideriz. Ayrıca bu dükkânların yüzde 99’u ruhsatsız olup, bir kısım kiralarını ödemiyor, bir kısmı vergi ödemiyor. Ruhsatsız yaptıklarını biliyorlar, belediye şimdiye kadar idare etmiş." diye konuştu.

Belediye, eski sanayide rezidanslar, alışveriş merkezleri ve iş merkezleri yapmayı planlıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: