Başkan Vergili’den Safranbolu Belediyesi’ne Tepki

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediyesi’nin su borcunu ödemediğini söyledi.Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili,...

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Safranbolu Belediyesi’nin su borcunu ödemediğini söyledi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, arıtma Tesisi ile ilgili Safranbolu Belediyesi’nin su borcunu ödemediğini, su borcunu ödemeleri için tebligat yolladıklarını ve resmi makamlara yakışmayacak şekilde cevap geldiğini kaydetti. Safranbolu Belediyesi’nin çözüm taraftarı olmadığını savunan Başkan vergili, yasal yollarla haklarını alacaklarını kaydetti. Vergili, “Arıtma Tesisi Karabük ve Safranbolu’daki vatandaşların kullanması için yapıldı. Buradaki su paylaşımı, suyun kullanımı veya işletmesi belirli bir programla yapılması için DSİ ile yapmış olduğumuz bir protokol söz konusu. Üretilen suyun yaklaşık olarak üçte birlik kısmını Safranbolu’nun kullanma hakkı söz konusu, bunu her zaman kullanabilir. Zaten burada başka bir sıkıntı daha var, paylaşımda sürekli kullanım yerine, bu kullanacağı suyun 3-4 saat içersinde kullanması ile ortaya çıkan başka bir sıkıntı var bu da yakın zamanda geçilecektir. Bu su paylaşımında ortaya çıkacak masraflarla ilgili de bir bölüşüm olması söz konusu, işte işçi giderleri, elektrik giderleri, bakım giderleri gibi. Şu anda işçi giderleri ve bakım giderleri belediyelerin üstüne değil, bir yıllık süre ile yapımcı firma bunu üstlenmiş vaziyette. Ama elektrik giderleri işletme devreye alındıktan 1-2 ay sonra belediyeler tarafından ödenmesi söz konusuydu, ilk elektrik faturası geçtiğimiz ay Karabük Belediyesi’ne yansıtıldı, bize yansıtıldıktan sonra zaten abonesi de Karabük Belediyesi, biz de üçte birlik kısmını Safranbolu Belediyesi’ne ödemesi ile ilgili tebligatta bulunduk. Tabi her zaman olduğu gibi fazla nazik kelime kullanılmadan tebligatın reddi söz konusu oldu. Yani çok kritik kelimelerle hatta resmi makamlara yakışmayacak şekilde red edildi. Yapılması gereken bir şey varsa bu oturup konuşarak çözülebilir. Kavga ediliyor gibi olaylara mahal vermeden bu iş çözülebilir. Bizim görmüş kadarıyla da Safranbolu Belediyesi bu konuda çözüm taraftarı değil. Biz de Yasal yollardan hakkımızı alırız” dedi.

Reklam
Reklam

“18 BİN TL ALACAĞIMIZ VAR”

Birinci faturadan 18 bin TL alacakları olduğunu belirten Vergili, “Şu anda birinci faturadan 18 bin TL’lik bir alacağımız söz konusu, ama bu 18 bin TL ileriki günlerde bu 20-25 bin TL’leri bulur. Bunu bir yıllık ortalamaya vurduğunuz zaman da 300-350 bin TL gibi bir para yapar. Hatta önümüzdeki senelerde de işçi giderleri ile beraber bu aylık 60-70 bin TL’yi geçecek Safranbolu Belediyesine bir fatura söz konusu olabilir. Karabük Belediyesine de bu sudan dolayı 150-200 bin TL arasında bir suyun kullanım maliyet gelebilir. Parayı tahsil edemezsek hukuki yollara başvururuz aynı Atık Su Arıtma olayındaki gibi. Biliyorsunuz bunda aynı şekilde olmuştu. Şu anda atık suda 450 bin TL’nin üzerinde bir borcu bize şu anda devam ediyor. Protokol protokoldür. Protokolün dışında kurumların hareket etmesi doğru değildir. Bir sıkıntısı varsa bu çözülür. Şu anda buranın işletmeciliğine kendisi talip olabilir, işletmeciliğini ben yapayım diye ısrar ederken ki bunun anlamı ne? Ben de anlamıyorum. Zaten bu sabit elektrik faturası geldiği zaman bana yansıtacağı rakam belli, kendi ödeyeceği rakam belli, kendisi işletmiş olsa bile. Hangi mantıkla işletmek istediğine de aklım bir türlü ermiyor. Bir tarafta Safranbolu Belediyesi, diğer tarafta da Vilayet Belediyesi var. Sen 18 bin TL’yi ödemezsen bütün işletmenin sorumluluğunu aldığın zaman ne yapacaksın? Eğer Safranbolu Belediyesi işletmiş olsaydı iki tarafta susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalırdı.

Reklam
Reklam

Biz belediyeler olarak öncelikle vatandaşlarımıza arıtılmış suyu vereceğiz, bu suyu paylaşırken de çok dikkatli paylaşmamız lazım hiç kimse kimseye zarar vermemesi lazım ve susuz bırakmaması lazım, çünkü Safranbolu Karabük bir bütün. Karabüklü bir vatandaş suyu içip de Safranbolu bunu içemez veya Safranbolulu içip de Karabüklü içemezse bunun bir anlamı yok. Türkiye’nin en iyi arıtma sistemlerin biri Karabük’te. Hem devlete teşekkür etmemiz lazım, hem de bunu adam gibi kullanmamız lazım. Bu arıtmanın yapılışından bugüne kadar Safranbolu Belediyesi’nin çıkartmış olduğu problemler ortada. Biz parayı verse de vermese de ne Safranbolu’ya ne de Karabük’e su sıkıntısı çektirmeyeceğiz. Biz parayı yatırırız onlardan talep ederiz” diye konuştu.

“BANA DAVETİYE GELMEDİ”

Safranbolu’da bu yıl 13.’sü düzenlenen Altın Safran Belgesel Film Festivaline niçin katılmadığını da açıklayan Belediye Başkanı Rafet Vergili, şunları söyledi:

“Ben üç yıllık belediye başkanıyım. Normalde bana davetiye gelmedi. Davetiye gelse bir şekilde giderdim. Beni belediye başkanı beni kendisi arayıp da davet etse giderdim, davetiye gelmesine de gerek yok. Yani kağıt parçası farklı, diyalog farklı. Bizim civardaki bütün AK Partili belediyelerle son derece iyi ilişkilerimiz var. Sağ olsun o belediye başkanlarımızın da bize karşı saygısı var ama hiçbir diyalog eksikliğimiz yok. Bizim vilayetimizde diyalog kuramadığımız belediyelerden bir tanesi Safranbolu Belediyesi’dir, ikincisi de Yenice Belediyesi’dir. Yenice Belediyesi ile aramızda hiçbir problem yok. Çünkü benim gördüğüm kadarıyla çalışkan bir arkadaş. Ama biz seçildiğimiz zaman bile hiçbir şey fark etmez hangi belediye başkanı olursa olsun, hangi partiden olursa olsun bir nezaket icabı ‘hayırlı olsun’ diyebilirdi. Yenice Belediyesi demedi, diğer belediye başkanlarının hepsi dedi Safranbolu Belediyesi de dahil. Biz de Yenice Belediyesi ile hiçbir zaman diyalog kuramadık.

Reklam
Reklam

Ama Safranbolu Belediyesi ile bizim çok farklı diyaloglarımız olması lazım, her türlü yardımlaşmayı yapmamız lazım. Aramız 8 kilometre, 5000 Evler’den 3 kilometre ve en büyük ilçemiz. Biz bütün etkinliklerde bir arada olabiliriz. Safranbolu Belediye Başkanı tarafından hiç bir etkiliğe davet edildiğimi hatırlamıyorum. Üç yıl içersinde beni bir tek telefonla bile aramadı, ‘gelir misin?’ demedi. Davet edilmeyen bir yere, kendisine göre bir özelliği olan festivale kalkıp elinizi kolunuzu sallaya sallaya gidemezsiniz. Ben bir seyirci olarak gidemem oraya. Bizim de bu festivale maddi olarak olmasa bile kişisel olarak verebileceğimiz katkılar olabilirdi bizim de Ankara’da, İstanbul’da sanat çevresinden sanatçı camiasından bir sürü tanıdıklarımız var o bile bir katkıdır. Bundan sonra da gitmeyiz, zaten seçimlere bir sene kalmış, festival ayında seçim atmosferi başlar. Üç yıl içersinde bize nezaket icabı bir telefon açıp davet etmedi. Bizler yaptığımız açılışlar olsun, temel atmalar olsun herkesi davet ediyoruz. Katılamayanlar telgraflar gelemediklerini bildiriyorlar. Bir parkın açılışını da Mehmet Ali Şahin beyle birlikte yaptık, ben onların programını bozmayayım diye birçok programa davet etmek için yanlarına gidip veya telefon açıp çağırmıyorum. Karabük’ü ilgilendiren bir Meydan açılışında davet ederiz. Park açılışı ile milletvekillerini meşgul etmenin bir anlamı yok. Nezaket icabı bildiriyoruz davet ediyoruz, onlar da telgraf gönderiyorlar ve kutluyorlar. Bizim kimse ile bir problemimiz olamaz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz