Başkan Yusuf Ziya Yılmaz: Sürdürülebilir kentsel gelişim şart

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sürdürülebilir kentsel gelişimin şart olduğunu söyledi. Geçmişin en...

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sürdürülebilir kentsel gelişimin şart olduğunu söyledi. Geçmişin en güzel, en gelişmiş kentlerinin zamanla tarihten silindiğini anımsatan Başkan Yılmaz, sürdürülebilir kentsel gelişimi yapabilen şehirlerin kendisini sürekli yenileyerek gelecekte de var olmaya devam edeceğini kaydetti.

Belediyenin yatırımlarını yerinde inceleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, çağdaş kent yönetimi anlayışında kentlerin varlığını sürdürebilmesi için sürekli tüketen bir yapıdan hızla uzaklaşarak sürekli üreten bir yapıya kavuşmaları gerektiğini dile getirdi. Yılmaz, “Kendini gençleştirip, yenileyip geleceğe taşmalı bir şehir. Çok büyük medeniyetlerin ihtişamlı şehirleri artık yoklar. Dünya şimdi kendisine bu soruyu soruyor. Bu şehirler neden hiçbir iz ya da kalıcı eserler bırakmadan yok oldular. Bunun araştırmaları yapılıyor. Akla gelen ilk cevap ya da sebep ekonomi oluyor. Tarih boyunca endüstriler ve üretim biçimleri değişirken çoğu kentler ve kent yönetimleri bu gelişim sürecinin uzağında kalarak tarih sahnesinden çekildiler. Bu sürece ayak uyduramadılar.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Üretim ekonomisi sadece belirli bir ürün ya da sektöre dayalı kentlerin o alternatif yok olduğunda büyük sıkıntı yaşayacağını belirten Yılmaz, “Eğer siz şehrinizi örneğin sadece tekstil ya da sadece kömür üretimi ile ayakta tutuyorsanız ve bu ürünleri başka bir ülkenin başka bir kenti daha uygun şartlarda üretmeye başlarsa her şey çöker. Siz ekonominizin ve kentinizin devamlılığını planlamak durumundasınız.” dedi.

Dünyayı tehdit eden en önemli tehlikelerden birisinin çevre kirliliği olduğunu söyleyen Yılmaz, “İnsanların dünyada yarattığı kirlilikler şehirlerin başının belası gibi. Bir günde tonlarca çöp üretiliyor şehirlerde. Bu çöpler her gün kamyonlarla çöp istasyonuna taşınıyor. Bunun ciddi bir maliyeti var ve bu maliyeti Samsun halkı ödüyor. İşte bu çöplerin değerlendirilip yeniden katma değer olarak Samsun ekonomisine kazandırılması da bir sürdürülebilir ekonomi örneğidir. Biz bu çöplerden elektrik ürettirip geri dönüşüm sağlıyoruz. Bazı gelişmiş kentlerde şehrin kanalizasyon çamurlarından bile metan gazı üretilip enerji elde ediliyor. İşte şehirlerde sürdürülebilirlik ve devamlılık böyle bir şey.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bir şehrin büyümesine işaret eden en önemli göstergelerden birisinin o şehrin Atık Su Arıtma Tesisi’ne sahip olup olmaması olduğunu ifade ederek, “Ne zaman gelişmiş bir kentin yöneticisi ile konuşsam ilk sorulanlardan birisi şehrin kullanılan pis sularını ne yaptığımız oluyor. Bu gerçekten modern kent yönetiminin en önemli kriterlerinden birisi. Arıtma tesisleri bir çeşit kimya fabrikası gibi. Atık suyu içilebilecek hale getiriyor. Sadece Samsun’un sahillerine değil Karadeniz’e kirlilik boyutunda ciddi katkı sağlayacak olan bir proje. Şu anda inşaat hazırlıkları devam ediyor ve inşallah Mart ayında bu önemli tesisin temelini de atacağız ve 20 ay içerisinde de bitirmeyi planlıyoruz. İşte o zaman şehrimizde büyük ve gelişmiş bir Avrupa şehrinde olan her şey var diyebileceğimiz bir ölçeğe girmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz