Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, belediye olarak birçok alanda Avrupa standartlarını aştıklarını söyledi.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) tarafından düzenlenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve PAÜ'nün desteklediği 2. Ulusal Çevre ve İnsan Sağlığı Sempozyumu (ÇEVSA’13) Karahayıt Colossae Termal Otel’de başladı. Sempozyuma TÜKÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Aslan, Denizli Belediye Başkanı Zolan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Küçük, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru ve panelistler katıldı.
Törende konuşan TÜKÇEV Başkanı Aslan, çevreciliğin aydınların konuştuğu bir konu olmaktan çıkarıp kitlelere yayılması gerektiğini belirtti. Aslan, kitlelere çevre bilinci ulaşmadığı takdirde bir avuç insanın çevreyi konuşmasının hiçbir anlamının olmadığını ifade etti.
TMO Yönetim Kurulu Üyesi Küçük de yapılan israflarında bir çeşit çevre kirliği olduğunu belirtti. Küçük, “2008 yılında günlük 5 milyon olan ekmek israfı 2012 yılında 6 milyona ulaşmış durumdadır. Bu durum kuşkusuz ekonomik gelişmişliğin tüketicide oluşturduğu alışkanlıkların bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum maalesef gelişen ülkelerde de karşılaşılan bir durumdur. İsraf, tüketim aşamasında değil, üretim aşamasında da meydana gelmektedir.” dedi.
Türkiye’de günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmek üretildiğini vurgulayan Küçük, "Buna mukabil israf edilen ekmek miktarı günde bin 500 ton yılda ise 550 ton olarak hesaplanmıştır. İsraf edilen ekmeğin yarısı fırın sürecinde olmaktadır. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 500 kilometre yol, 500 okul yapılabilir. Dünyada gıda israfının dörtte birinin engellenmesi durumunda yetersiz beslenen 870 milyon gıda ihtiyacı çok rahat şekilde karşılanabilir. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre bir kilogram ekmek için bin 600 litre su harcanmaktadır." diye konuştu.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ise 'En Temiz Kent Ödülü'nü aldıklarını hatırlatarak, çevre konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı.
ZOLAN: ÇÖPTEN 3 BİN KONUTA YETECEK KADAR ELEKTRİK ÜRETİYORUZ
Belediye olarak kendi ev ödevlerini yaptıklarını savunan Zolan, "Belediyemiz bugün çöpten elektrik üretiyor. İstanbul’da 1993 yılında çöp patlamış, altında insanlar kalıp ölmüştü. Bugün o patlamayı yapan metan gazından belediyemiz 3 bin konuta yetecek elektrik üretiyor. Hem ekonomiye katkı sağlıyor hem küresel ısınmaya etki edecek gazı engellemiş oluyoruz. Bugün atıksu arıtma tesisimizde kanalizasyonumuzu arıtıyoruz. Birinci sınıf tarımsal su niteliğinde arazilerimizi suluyoruz. Buradaki çamurdan da elektrik üretiyor. Hava kirliği vardı doğalgazla bunu azalttık. Yurt dışından doğalgaz ithal edip evin önüne kadar getiriyoruz. Devlet ve belediye burada görevini ifade etmiştir. Ancak iki komşu apartmandan biri doğalgaz diğeri kömür kullanıyor. Biri havayı kirletiyor biri doğalgaz kullanıyor." şeklinde konuştu.
"Doğalgaz bizim değil ithal ediliyor." diye zaman zaman siyasi eleştirilere de muhatap olduklarını ifade eden Zolan, “Denizli’de kullanılan kömür de Sibirya veya Afrika kömürüdür. Bu da kendi kömürümüz değil. Bugün Denizli Belediyemiz Avrupa standartlarını aşmıştır. Kişi başına 10 metrekare yeşil alanı vardır. Avrupa’da standart 8 metrekaredir. Bugün bisiklet yürüyüş yollarımız var. Avrupa’da asbestli gemiler limana yaklaştırılmaz ancak bizden önceki dönemlerde asbestli borularla evlere su getirilmiş. O zamanki teknoloji belki öyleydi. Bugün o boruları değiştirdik. Diyoruz ki Türkiye’nin en temiz suyu Denizli’dedir. Kaynaktan alıp çeşmeye veriyoruz, damacana suyundan daha temizdir. Bebeğinize içirebilirsiniz." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından panele destek verenlere plaket takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz