"Başkanlık Sistemi Konferansları"-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye'de istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemi'dir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Türkiye'de istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemi'dir" dedi.

Şentop, AK Parti Ar-Ge Başkanlığı'nca 17 ilde eş zamanlı düzenlenen "Başkanlık Sistemi Konferansları" kapsamında Kütahya Belediyesi Kültür Sarayı'nda gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, parlamenter sistemin Türkiye'de istikrarsız hükümetler çıkardığını savundu.

Mevcut anayasanın vatandaşların anladığı kısmı dışında bir de ruhunun bulunduğunu ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Peki ruhu nerede anayasanın- Bunu kim biliyor- Kim bunlar- Bunlar ruh çağrıcıları. Anayasanın içine ruh koyduğuna göre bu ruhu çağıracak, onunla mülakat edecek ve görüşecek bir takım kurumlar kurmuş. Anayasa Mahkemesi ve Danıştay böyle bir kurum olarak kurulmuş. Onun için bakıyorsunuz bir kanun, anayasaya aykırı mı, aykırı değil. Ancak Anayasa Mahkemesi diyor ki; 'evet sözüne aykırı değil ama anayasanın ruhuna aykırı'. Nedir o- Onu biz bilmiyoruz, o biliyor. Çağırıp konuşuluyor ruhla."

-"Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayanıyor"-

Şentop, söz konusu ruhun, Turgut Özal'ın, Süleyman Demirel'in ve Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir sorun çıkartmadığını ancak ruhun Abdullah Gül'ün seçilmesi sırasında 367 kararını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Bu yüzden yeni anayasaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Şentop, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin anayasayla ilgili sorununu çözmesi için bu anayasanın ruhunu teslim etmesi lazım. Onun için bu anayasa, ruhunu teslim edecek. Yeni bir anayasa yapacağız. Türkiye'nin ekonomik siyasi ve sosyal barışının sağlandığı dönemler, 1950 ile 1960 arası, 1965 ile 1970 arası, yine 1983 ile 1990 yılı ve Türkiye'nin büyüdüğü 2002'den bu yana AK Parti'nin tek başına iktidarda olduğu dönemlerdir. Türkiye'de istikrarlı hükümet olduğu zaman Türkiye'nin ekonomisi büyüyor, siyasi ve sosyal barış sağlanıyor. Türkiye'de koalisyon ve zayıf hükümet olmaması gerekiyor. Onun için Türkiye'de istikrarı garantiye alacak sisteme ihtiyaç var. İşte o sistem, Başkanlık Sistemi'dir. Başkanlık Sistemi'nde parlamento ayrı seçiliyor, başkan da ayrı seçiliyor. Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayanıyor. Bu sistemde, istersen milletvekili transferi yap. Hükümeti etkileyemiyorsun, başkan yerinde duruyor. Başkanlık Sistemi doğrudan millete dayandığı için bürokratik oligarşi başkanı kontrol edemiyor. Çünkü başkan güçlü, siyaset olarak da güçlü, doğrudan millete dayanıyor."

Reklam
Reklam

Konferansa, AK Parti Kütahya milletvekilleri Vural Kavuncu, Hasan Fehmi Kinay, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça ve partililer katıldı.

Muhabir: Hadi Şengül / Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz