ANKARA (ANKA)- SHP Genel Başkanı ve eski Anakent Belediye Başkanı Murat Karayalçın, yaklaşan su kesintilerinin beceriksiz belediye yönetiminden kaynaklandığını söyledi.
Karayalçın, "Böyle bir yönetim olamaz. Su yatırımlarını yapma, 'metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapsın' de, gaz hizmetlerini özelleştir, sonra da Belediye yönetiminden söz et. Rahmetli İsmet Paşa sık kullanırdı, ben de söyleyeyim: Hadi canım sen de."
Başkent'in yerel medyasının etkili ismi Çayyolum gazetesinin, yaşanan su sıkıntısı ile metro ve doğalgaz yatırımlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Karayalçın, şunları söyledi:
"Bizim DSİ'nin hazırladığı Su Ana Planımız vardı. Nüfus ne kadar artacak, ne kadar suya ihtiyacımız olacak, bunu nerelerden sağlayacağız ve su ne kadarlık bir alanda dağıtılacak, bunlar hep planlanmıştı. Bolu Gerede sistemi çerçevesinde yapılacak olan Işıklı Barajı ve orada depolanacak suyu Çamlıdere Barajına akıtacak derivasyon tünelleri 2003 yılında bitirilecekken, yapılmamıştır. Gerede'den son derece temiz ve maliyeti son derece düşük su elde edilebilirdi."
Karayalçın, sorunun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, "Melih Bey, DSİ'nin planlamasını bir kenara atmıştır. Oysa biz, Belediye olarak Su Ana Planında yapımı öngörülen barajların zamanında tamamlanması için o tarihte DSİ'ye 60 trilyon TL ödedik. Bugünkü yönetim de aynı yolu izleyebilirdi. Bir başka barajı yapmanın anlamı yoktur. Ankara için DSİ'nin öngördüğü nüfus beklenenin altında kaldığı için 2007'ye kadar su sorunu bir biçimde idare edilmiştir. Ancak sorun artık çok ciddidir" dedi.
Karayalçın şöyle konuştu:
"Işıklı sisteminin yapımına başlanması için hazırlıklar hemen yapılmalı ve bu sistem kısa zamanda bitirilmelidir. Yıllardan bu yana Hükümet ve Belediye aynı partide. Yapım için hükümetten kaynak sağlanamıyorsa ASKİ'nin kaynakları, kanunla kendine verilen görevler dışında işlerle uğraşmaması koşuluyla, bunu yapmaya yeterli olmalıdır. O da olmuyorsa sermaye piyasasından kaynak yaratabilirler. Bizim yönetimimizde kaynak yaratmak için tahvil ihraç ettik. Yaklaşık 600 milyon dolar kaynak yarattık. Hatta bu paradan yaklaşık 100 milyon dolar da kâr bile ettik. Ama bu yönetim Kızılırmak'tan su sağlamaya yöneldi. Oysa yanlış hatırlamıyorsam Su Ana Planı uyarınca Kızılırmak seçeneği, 2020'lere doğru devreye girecekti, o tarihe kadar da Kızılırmak'ın kirli suları temizlenmiş olacaktı."
Karayalçın, belediye hizmetlerinin açık ve şeffaf olmadığını ifade ederken, Ankara'nın suda, ulaşımda ve enerjide planı olmayan bir kent haline geldiğini söyledi. Karayalçın şunları kaydetti:
"Bugün Ankara Anakent Belediyesi, yaptığı yatırımlar konusunda hiçbir bilgi vermeyen; yaptırdığı inşaatların başına, kaça ihale edildiğini, ne zaman biteceğini, zaman ihale edildiğini belirten bir tabela bile asmayan; internet sitelerine bilgi koymayan kapalı bir kutu durumundadır. Bunu büyük üzüntüyle karşılıyorum. Maalesef Ankara suda da, ulaşımda da, enerjide de planı olmayan bir kent olmuştur."
METRO'DA GELİNEN NOKTA
Gökçek yönetiminin 13 yıldır bir metre ray döşeyemediğini savunan Karayalçın "13 yıldır bu yönetim Batıkent – Sincan, Keçiören- Ulus ve Kızılay- Çayyolu güzergahlarını metro yapacağım diye kazıyor. 13 yıldır bir tek metro vagonu alabilmiş değiller. Bir de sıkılmadan bizim vagonumuz Karayalçın'ın vagonundan daha ucuz demişlerdi" diye konuştu. Karayalçın sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Gökçek'in açıklamalarına göre bir milyar dolara ihtiyaçları varmış. Hazine alır mı, almaz mı, kabul olur mu, olmaz mı bilemem ama bunlar kaynak bulamaz. Çünkü bu yönetimin kredi itibarı yok. Kuşkusuz Hazine kredi alınca ya da kefil olunca metro kısa sürede bitirilir. Bu arada Belediyenin metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapsın şeklindeki açıklamasını da teslim bayrağı olarak görüyorum. Bunu Ulaştırma Bakanlığı yapacaksa siz orada ne yapacaksınız?"
DOĞALGAZIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
Karayçın, Ankara'da doğalgaz satışından kar edilmesini de sert dille eleştirerek sözlerini şöyle tamamladı:
"Doğalgaz da Ankaralılar için en az su kadar önemli bir sorun haline gelmiştir. Doğalgaz Ankara için özel bir enerji kaynağıdır. Ankara'nın topografyası ve meteorolojik koşulları, hava kirliliğinin önlenmesi için doğalgazın yaygın bir biçimde kullanılmasını gerektirmektedir. O nedenle olanak bulunursa doğalgaz indirimli fiyatla satılmalıdır. Bu olmuyorsa maliyet fiyatının üzerine kesinlikle çıkılmamalıdır. Oysa Ankara Belediyesi bizzat Sayın Gökçek'in dediği gibi doğalgazı yüzde 12 -14 karla satıyor. Ne hakkınız var buna? Neden doğalgaz üzerinden kar ediyorsunuz? Ayrıca Belediye Ankaralılardan peşin topladığı doğalgaz paralarını BOTAŞ'a ödemiyor. Bu olacak iş mi? BOTAŞ'a olan borç nedeniyle EGO'nun bir bölümü özelleştirme adı altında resmen satılıyor. Bu kabul edilemez. Böyle bir yönetim olamaz. Su yatırımlarını yapma, 'metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapsın' de, gaz hizmetlerini özelleştir, sonra da Belediye yönetiminden söz et. Rahmetli İsmet Paşa sık kullanırdı, ben de söyleyeyim: Hadi canım sen de."