Başkent'te Engeller Tek Tek Kaldırılıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kaldırımından otobüs durağına, metro istasyonundan hizmet binasına, parkından AŞTİ’ye kadar kentin dört...

Ankara Büyükşehir Belediyesi, kaldırımından otobüs durağına, metro istasyonundan hizmet binasına, parkından AŞTİ’ye kadar kentin dört bir yanında engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için düzenlemeler yürütüyor. Bir yandan rampaları tekerlekli sandalye geçişleri için hazırlayan ekipler, diğer yandan engelliler için kaldırımlarda hissedilebilir yüzey çalışması yapıyor.

Ankara’da ikamet eden 38 bin 175 engelli vatandaş için ulaşım serbestliği, fizik tedavi desteği, lokaller, meslek edindirme kursları gibi uygulamalarla hayattaki engelleri kaldırmaya çaba gösteren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kent genelinde bir seferberlik başlatarak, ana cadde ve bulvarlardaki kaldırımlar, alt ve üst geçitler, parklar, parklardaki tuvaletler, hizmet binası, AŞTİ, otobüsler ve trafik ışıklarında yeni düzenlemeler yapıyor. Başkentteki birinci derece yaya bölgelerinden çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı, ana cadde ve bulvar kaldırımlarını öncelikle engelli vatandaşlar olmak üzere tüm yayaların daha rahat kullanabilmesi için yeniden düzenliyor. Ana cadde ve bulvarlarda vatandaşların hareket kabiliyetini düşüren bilet gişesi, mantar, elektrik direği, beton saksı, yön levhası gibi engeller, ilgili birim ve kurumlarla işbirliğine gidilerek, işlevini yitirmişse kaldırıyor veya uygun yere taşınıyor. Yaya üst geçitler ile yaya alt geçitlerde merdiven basamaklarına kaydırmazlık özelliği bandı yapıştıran ekipler, engelli rampaları da standartlara uygun hale getirmek ve yeni rampa yapmak için Kızılay ve Ulus’tan başlayarak, çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, ana cadde ve bulvarlarda görme engelli vatandaşların daha rahat hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla hissedilebilir yüzey çalışması yapılıyor. Yaya üst geçitlerinde engelli, yaşlı ve hamileler için karşıdan karşıya rahat geçiş yapabilmeleri amacıyla 60 asansörü daha önceden hizmete sokan Büyükşehir Belediyesi, 18 noktaya da asansör yapımı için düğmeye bastı.

Reklam
Reklam

AŞTİ’DE DE ENGELLER KALIYOR

AŞTİ, Kültür Merkezleri ve Gençlik Merkezlerinde yürütülen çalışmalarla da görme engellilere yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Çeşitli noktalara yerleştirilen yardım asistan telefon kulübesi ile engelli vatandaşlar, görevli rehberleri çağırıp, istedikleri yere kadar kendilerine eşlik etmelerini sağlayabiliyor. Braille ve Latin Alfabelerinin yerleştirildiği panolarda, danışma, emanet, polis, kafeterya, berber gibi önemli merkezlerin yerleri belirtiliyor. Ayrıca görme engelliler için, AŞTİ içinde bir uçtan bir uca uyarıcı iz yolu yapılırken, Braille alfabeli harita ile terminal içi anlatılarak engellilere yol gösteriliyor.

Büyükşehir Belediyesi parklarda da engellilere yönelik önemli düzenlemeler yapıyor. Parklarda, girişler, yaya yollarının genişliği, kaldırım taşlarının yüksekliği, kaldırım ve rampa eğimleri, yer döşemeleri özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelliler için uygun standartlara getiriliyor. Birçok park içerisine engelli vatandaşlara yönelik oyun grubu yerleştirilirken, tuvaletler bay ve bayan olmak üzere standartlara uygun hale getiriliyor.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye Binası da engellilere yönelik düzenlemelerle kamu binalarına örnek olacak. Binada acil çıkışlar, tuvaletler ve bina için odalar için hissedilebilir levhalar yerleştirme hazırlıkları sürerken, her katta bulunan engelli tuvaleti, asansörlerde bulunan yazılı, ışıklı, sesli bilgilendirme, çağrı düğmeleri standartlara uygunluğu ile dikkat çekiyor.

METRO İSTASYONLARINA İZ YOLLAR

Ankaray, Ankara metrosu istasyonlarında görme engelli vatandaşların istasyona erişimini her noktadan sağlayabilmek amacıyla hissedilebilir yüzey uygulaması yapılıyor. Bu projeyle görme engellilerin raylara düşmesini önlemek amacıyla 623 metrekare eliptik yüzey, 11 bin 500 metre kılavuz iz ve 968 metrekare uyarıcı yüzey döşenmesi planlanıyor. İstasyonlarda bulunan 54 adet asansöre ek olarak da ihtiyaç duyulan istasyonlara 24 adet daha eklenecek, ayrıca 4 yürüyen merdiven ve 18 de yatay platform tipi asansör yapılacak.

OTOBÜSLERE ENGELLİ PLATFORMU

Serbest ve indirimli geçiş kartlarıyla toplu taşım araçlarından rahatlıkla faydalanarak, ulaşım serbestliği kazanan engelli vatandaşlar için müjde niteliğinde düzenlemeler ise devam ediyor. Otobüs filosunda engelli asansörü bulunan 70 araç ile Türkiye’de tek örnek olan Büyükşehir Belediyesi, çok yakında 250 alçak tabanlı yeni körüklü otobüsü de bu taşıtlara ekleyecek. Bunun yanında filonun tümünün engelli platforma kavuşması için de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, otobüslerin içinde bulunan ve durakta otobüs bekleyen işitme ve görme engelli vatandaşlar için sesli ve görüntülü bilgilendirme yapılmasına yönelik hazırlıklar da sürüyor. 42 kavşağa sese duyarlı akustik yaya sinyal verici yaya geçidi cihazı monte eden EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Daire Başkanlığı, ışıklı sinyalizasyon sistemlerinin sürelerini de yavaş bir insanın geçebilmesine uyumlu hale getiriyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: