Basketbol Federasyonu özerkleşti

ANKARA (İHA) - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Merkez Danışma Kurulu, Basketbol Federasyonu'na özerlik verilmesine oybirliğiyle karar verdi. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, özerkliğin bağımsızlık ve denetimsizlik anlamına gelmediğini, aksine hizmetlerde kaliteyi ifade ettiğini söyledi.

Merkez Danışma Kurulu, Basketbol Federasyonu'na özerklik verilmesini tartışmak üzere bugün Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde toplandı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın başkanlık ettiği toplantıya Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve federasyon yöneticileri de katıldı. Toplantıda Basketbol Federasyonu'na özerklik verilmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı. Alınan karar Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin tarafından Başbakan'a sunulacak ve Başbakan'ın onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Reklam
Reklam

"ÖZERKLİK KALİTE, SÜRAT VE ÇABUKLUKTUR" Merkez Danışma Kurulu'nun kararını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin açıkladı. TBMM'nin 5 Mart 2004'te sponsorluğun kapsamını genişleten ve federasyonlara özerklik yolunu açan 5105 Kanun'u kabul ettiğini ve Kanun'un 12 Mart'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Şahin, aradan geçen 1.5 ay içinde hazırlıklarını tamamlayan federasyonların Merkez Danışma Kurulu'na başvurduklarını kaydetti. Geçtiğimiz haftalarda Motosiklet, Briç ve Satranç Federasyonları'nın özerkliğinin kabul edildiğine işaret eden Bakan Şahin, özerklik verilen dördüncü federasyonun Basketbol Federasyonu olduğunu belirtti. Türk sporunun gelişmesi açısından atılan bu adımlara büyük önem verdiklerini ifade eden Şahin, Türkiye'de futbolun gelişmesinde Futbol Federasyonu'nun özerkliğinin önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Şahin, diğer federasyonların özerkleşmesiyle bu branşlarda da önemli bir gelişme yaşanacağına inandığını dile getirdi. Özerkliğin bağımsızlık ve denetimsizlik anlamına gelmediğini ifade eden Bakan Şahin, "Özerklik hizmetlerde kalitedir, sürattir, çabukluktur. Bir noktada da şeffaflıktır ve demokrasinin biraz daha sporun içine girmesidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şahin, Otomobil Sporları Federasyonu ve Tenis Federasyonu'nun da özerklik için önümüzdeki haftalarda Kurul'a takdimde bulunacaklarını açıkladı.
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Şahin, "Bu iş bu kadar kolaysa bugüne kadar boşa mı vakit geçirildi?' şeklindeki soru üzerine, "Bizden öncekileri eleştirerek yönetim sergilemenin bir anlam taşımadığına inanıyorum. Keşke daha önce yapılabilseydi. Belki bizim iktidarımızın bir şansı var, tek başına iktidar olmamız. Koalisyonun zorlukları sebebiyle böyle bir adım atılamamış olabilir" şeklinde konuştu.

"ATATÜRK HAYATTA OLSAYDI TEŞEKKÜR EDERDİ" Şahin, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içindeki arazinin bir bölümünün Gençlerbirliği ve Ankaragücü'ne devri konusundaki çalışmanın ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, AOÇ mülkiyetinde bulunan arsa üzerinde Gençlerbirliği ve Ankaragücü'nün tesislerinin bulunduğu araziler nedeniyle iki kulüple ilişkilerin kiracı-kiralayan ilişkisi olduğunu söyledi. Bu tesislerin son derece çağdaş tesisler olduğuna dikkat çeken Şahin, hükümet olarak Meclis'e bu arazinin iki kulübe devri ile ilgili bir tasarı sevk etmediklerini belirtti. Tasarının, bu arazinin Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devrini içerdiğini anlatan Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün araziyi sportif amaçlarla kullanmasının öngörüldüğünü bildirdi. Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in bir gazeteye verdiği demeçte, Atatürk'ün hatırasına saygısızlık yapıldığını söylediğine hatırlatan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin, "Büyük Atatürk sağ olsaydı, bu tesisleri inceleseydi. 'Teşekkür ederiz, bu tesisler Türkiye'de sporun gelişmesine çok büyük katkılarda bulunacaktır' derdi. Atatürk'ü spor karşıtı gibi göstermeye kimsenin hakkı yoktur" diye konuştu.
Bakan Şahin, bir soru üzerine, Futbol Federasyonu'nun Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısı ile ilgili hazırlıkların sürdüğünü, 16 maddeden oluşan bu tasarının kısa sürede yasalaşmasını amaçladıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ise Şahin'in ardından yaptığı açıklamada, bugünün Türk basketbol tarihinde önemli bir gün olarak yerini alacağını vurguladı. Türk basketbolunun önünü açacak bir gelişme yaşandığını söyleyen Demirel, Türk basketbolunun son 12 yıllık geçmişinde çok büyük hamleler yaptığını, bundan sonra daha büyük hamleler yapılacağını vurguladı. Özerklik kararının yürürlüğe girmesinden sonra, Milli Takım'a antrenör seçilmesi, hakemlerin ücretlerinin ödenmesi gibi sorunları hemen çözeceklerini kaydeden Demirel, Türk basketbol camiasının, özerkliğin çok başarılı bir uygulamasını önümüzdeki süreçte göstereceğine işaret etti. Basketbolun bütün katmanlarını birleştireceklerini dile getiren Demirel, basketbol ligindeki takımların sahip olması gereken kriterlerin belirleneceğini ve bu kriterlerin uygulamaya konulacağını açıkladı.