Baskıcı tutum, çocuğu yalancı yapıyor

ORDU (İHA) - Süpermarket sektörünün ilklerinden Gima ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) işbirliği ile Türkiye genelinde başlatılan 'Mutlu Ailem Projesi' çerçevesinde gerçekleştirilen 'Çocuk İle İletişim' konulu seminerler dizisine Ordu'da devam edildi.

Balıktaşı Otel'de gerçekleştirilen ve kalabalık bir aile topluluğunun izlediği semineri AÇEV Eğitimcisi Erçin Kimmet verdi. Çocukların küçük yaşlarda kazandığı özelliklerin büyüme ve gelişme çağında etkili olduğunun altını çizen Kimmet, öncelikle anne ve babaların çocuklarını hangi özelliklerle yetiştirmesini bilmesi gerektiğine dikkat çekti. Her anne ve babanın, çocuğunun akıllı, zeki, çalışkan, paylaşımcı ve girişken gibi özelliklere sahip olmasını istediğine de dikkat çeken eğitimci Kimmet, "Böyle istiyoruz ama gönül ferman dinlemez. Çocuğu nasıl yetiştirirseniz, ne özellikleri kazandırırsanız ve bunun neticesinde kalbi nereye gitmek isterse öyle yetişir. En küçük bir örnek vermek gerekirse, öğretmenleri ile periyodik görüşen velilerin çocukları daha başarılı oluyor. Çünkü, çocuk bu durumda önemli bir kişilik olduğunu düşünüyor ve kendini geliştirmek için çalışıyor. Yaptıkları yaramazlıklara karşı cezayı fiziksel olarak değil de sosyal faaliyet olarak gösterin" dedi.

Reklam
Reklam

"BASKICI TUTUM YALAN SÖYLETİR" Baskıcı, tavizkar ve demokratik tutumlarla yetiştirilen çocukların davranış şekillerinden örnekler veren Kimmet, şöyle konuştu:
"Baskıcı bir tutumla yetiştirilen çocuk, isyan etme, yalan söyleme, meydan okuma, sinsice davranma, başkalarını suçlama, boyun eğme, yeni bir şey denememe, hayal ve fantezi üretme gibi özellikler kazanır. Tavizkar tutumla yetişen çocuk ise ağlar, sızlar, hep almak ister, duygulara saygı göstermez, bencil davranır, hakaret eder, arkadaşları arasında ve okulda uyumsuzluk yaşar. Anne ve babaya kırgınlık duyar ve sevgiden emin olmaz. Bunun için en iyi davranış şekli demokratik tutumdur. Sürekli ve tutarlı bir ilişki, iletişim kanalları her zaman açık olması gerekir. Onu dinlemelisiniz, o size düşüncesini açabilmeli ve danışmalı. Bu tutumu kabul ettirdiğinizde demokratik bir yapıyı oluşturmuş olursunuz"