Baskın Oran: "Türk demokrasisi misyoneri"

Pazar günü yapılacak seçimlerde bağımsız aday olarak yarışacak olan Baskın Oran, "Türk demokrasisi misyoneri" olarak tanımlandı.

Le Monde gazetesi, Baskın Oran'ın portresini çizerken Oran'ın aday olmaya "ikinci askerlik gibi" diyen "liberal aydın" dostlarınca ikna edildiğini de belirtti.

Fransız Le Monde gazetesi, Baskın Oran'ın portresini çizdi. Oran için "Türk demokrasisi misyoneri" diyen gazete, Oran'ın 1971 yılındaki darbe sonucunda 7 ay cezaevinde kaldığını, 2005 yılında da Başbakan Erdoğan'a Türkiye'deki azınlıklara ilişkin bir raporu sunduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Duvarında Hırant Dink'in fotografı bulunan İstanbul'daki dairesinde Le Monde muhabiri ile konuşan Oran, Dink için "Yaşasaydı, belki bugün benim yerine o aday olurdu" dedi. Le Monde, Oran'ın vicdanlı tüm insanları bir araya getirmek için aday olduğunu belirtirken de Oran'ın kendisini "solun sesi" ve "dışlananların ve baskı görenlerin" sözcüsü olarak ilan ettiğini kaydetti.

Oran'ın "Hiçbir zaman siyasete atılmayı düşünmemiştim. Hiçbir zaman bir parti veya öğrenci derneği üyesi, yada sınıf temsilcisi olmamıştım" sözlerini de aktaran gazete, Oran'ın asıl hayalinin, günlerini huzur içerisinde Bodrum'daki evinde geçirmek olduğunu anlattı. Fransız gazetesi, Oran'ın aday olması kararının, dostları olan "İstanbul'daki güzel semtlerinden bir grup liberal aydın tarafından verildiğini" belirten Le Monde, Oran'ın sonunda "ikinci askerlik gibi" diyen dostlar tarafından ikna edildiğini yazdı.

ANKA