"Başlangıç şartsız süreç şartlı"

(İHA) - AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili açıklayacağı İlerleme Raporu öncesi basına sızan bazı içerikler göre, Türkiye'ye AB ile müzakereler için "yeşil ışık" yakılması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye ile müzakerelere başlanması konusunda Çarşamba günü açıklayacağı 9 sayfadan oluşan tavsiye kararı, "Müzakere masasına şartsız oturmak, ancak müzakere sürecinde şartlı ilerlemek" olarak şekilleniyor.

AB kaynaklarından alınan bilgiye göre, Komisyon'un Türkiye'ye müzakereler için yeşil ışık yakması bekleniyor. Ancak, müzakere sürecini zorlaştıracak yeni bir metot söz konusu. Bu sürecinin zorlaştırılmasının nedeni ise, "Avrupa kamuoyunun rahatlatılması" gerekçesiyle açıklanıyor.

Reklam
Reklam

AB Komisyon müdürleri, Türkiye ile müzakerelere başlanmasına yönelik tavsiye kararı üzerinde son rötuşunu yapmak için bugün biraraya geldi. Komisyon'un Çarşamba günü sabah saatlerinde, Romano Prodi başkanlığında toplanacak 30 üyesinin de Türkiye ile ilgili müzakere kararını "salt oy" çoğunluğuna göre kabul etmesi bekleniyor.
Buna göre, Komisyon, Ankara ile müzakerelere başlamak için herhangi bir şart öne sürme eğilimi içerisinde değil. Bununla birlikte, şimdilik, Türkiye'nin yaptığı reformların yaygınlaştırılması ve uygulamaya önem verilmesi gerektiği üzerinde duruyor.

AB kaynakları Rapor'da, müzakerelerin, Türkiye'nin üyeliği ile sonuçlanmayabileceğini, Komisyon'un müzakere sürecinin sonunda üyeliğin garanti olmayacağının altı çizmesi bekleniyor.

Kaynaklar Komisyon'un, Türkiye'deki reform sürecinin devamını sağlayabilmek için "gerektiğinde müzakerelerin askıya alınması" şeklinde yeni bir mekanizma da oluşturma niyetinde olduğunu belirtiyor. Mekanizmanın, ülkede reform sürecinin aksaması durumunda devreye sokulacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günher Verheugen'ın, "Taraflardan birinin, gerekli gördüğü anda, müzakerelerin bitirilebilmesine" olanak tanıyan bir düzenlemenin de tavsiye kararına konulmasını istediği öğrenildi.

AB kaynakları, Türkiye ile müzakerelerin daha önceki aday ülkelerden çok daha uzun sürebileceğini de söylüyorlar. Çünkü artık bundan sonra müzakerelerin başlayacağı 31 bölümün her birinin tamamlaması için sadece yasal düzenlemelerin tamamlanması istenmeyecek. Aynı zamanda bu yasaların uygulanmaya konulması beklenecek.

AB kaynakları, Türkiye ile müzakerelerin şartlı yürütülecek olmasını, şu anda 'panik' halinde görülen Avrupa kamuoyunu rahatlama gerekçesine bağlıyorlar. Ankara'nın Çarşamba günkü karardan dolayı da hayal kırıklığına uğramaması gerektiğine vurgu yapıyorlar.