Başöğretmenliğin iptali istendi

ANKARA (İHA) - CHP, öğretmenlere, 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' şeklinde kademe getiren Milli Eğtim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu'nun 1. ve 2. maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ve Kars Milletvekili Selami Yiğit kendileri dahil 119 milletvekilinin imzasını taşıyan dava dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Dilekçede, 8 Temmuz'da yürürlüğe giren 5204 sayılı Milli Eğtimi Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu'nun 1. ve 2. maddelerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması talep edildi. Yasanının sözkonusu maddelerinin Anayasa'nın 2, 10, 11, 90 ve 128. maddelerine aykırı olduğunun savunulduğu dilekçede, şöyle denildi:
"5204 sayılı yasayla yapılan düzenleme çalışma barışını bozacak, öğretmenler arasındaki mesleki dayanışmayı ve paylaşmayı ortadan kaldıracak, öğretmenleri yarışa sokacak, güven ilişkisini zedeleyecek özellikler ile Anayasa'ya aykırılıklar içermektedir. Diğer taraftan öğretmenler arasında hiyerarşi yaratmak, farklı ücret politikası uygulamak; eşit işe eşit ücret ilkesinin ortadan kaldırılması anlamına gelecektir ki aynı okulda, aynı düzeydeki sınıfı okutan iki öğretmen arasındaki ücret farklılığının telafi edilmesi güç sonuçlar yaratacağı da kuşkusuzdur. Yine yapılan bu düzenleme sonucu; öğretmenlerin, öğrenci ve veliler tarafından kariyerlerine bakılarak değerlendirilmeleri yolu açılmış olacağından öğretmenlik mesleği ve öğretmenin saygınlığı büyük ölçüde zedelenebilecek, öğretmenler psikolojik çöküntü yaşayabileceklerdir".

Reklam
Reklam

"35. KEZ ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDUK, UMARIM 70. KEZ GELMEYİZ" Haluk Koç, başvurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yasanın 1. ve 2. maddesinin Anayasa'nın 2, 10, 11, 90 ve 128. maddelerine aykırı olduğunu söyledi. Milli Eğitim Temel Kanunu'nda öğretmenliğin 'Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir uzmanlık mesleği' şeklinde tanımlandığına dikkat çeken Koç, "Öğretmenliği derecelendiren 5204 Sayılı Kanunu'nun 1. maddesi ile yapılan düzenleme, 'kazanılmış hakların' ortadan kaldırılması sonucu beraberinde getiriyor. Yasa ile öğretmenlerin yüzde 20'sine uzmanlık getiriliyor. Uzmanlık böylece yüzde 80'inden alınmış oluyor" dedi. Bu başvuru ile 35. kez Anayasa Mahkemesi'ne geldiklerini vurgulayan Koç, "CHP'nin yanlışları Meclis'te ifade etmesine rağmen, gözünü kapatan, hukuksal yanlışları irdelemeden, 'biz yaptık oldu' mantığı ile hareket etmesi 35. kez gelmemizin sebebidir. Umarım 70. kez gelmeyiz. Ama bu gidişle sayısız kez gelme ihtami var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ULAŞTIRMA BAKANI 8'DE 4'ÜN SORUMLULUĞUNU İSTİFA EDEREK ORTAYA KOYSUN" Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Koç, hızlandırılımş tren kazası ile ilgili olarak bilirkişi raporunda, makinistlerin 8'de 3 ve 8'de 1 kusurlu çıkmasına rağmen TCDD'nin 8'de 4 kusurlu çıkmasını değerlendirdi. Makinistlerin daha az kusurlu olmasına rağmen 'içerde' ancak Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü ile Yardımcılarının dışarıda olduğu söyleyen ve 'bu çarpık anlayışın biran önce düzeltilmesini' isteyen Koç, "Ulaştırma Bakanı ile TCDD Genel müdürü ve yardımcıları 8'de 4'ün sorumluluğunu istifa ederek ortaya koymalı. Ardından da 8'de 4'ün ve 39 canın hesabını bağımsız Türk yargısına vermelidir" ifadesini kullandı. Koç, zina tartışmaları ile ilgili olarak da 'AK Parti'nin kamuyoundan gelen baskıyı dikkate alarak gereksiz ısrarından vazgeçeceğini umduğunu' sözlerine ekledi.